2010. április 25., vasárnap
Zserbó
Hozzávalók nagy tepsihez: 60 dkg liszt, 18 dkg vaj, vagy 20 dkg margarin, 3 dkg élesztő, bő fél csészényi tej, késhegynyi szódabikarbóna, 4 evőkanál cukor, pici só; a töltelékhez: 40-50 dkg darált dió, ízlés szerinti mennyiségű cukor, 10 dkg vaj, 5 kanál méz, , citromhéj vagy vanília, finom híg lekvár; a csokoládémázhoz: 7 evőkanál cukor, 4 kanál kakaó, 4 kanál erős feketekávé, 5-10 dkg vaj.
A tésztához a lisztet a margarinnal és a sóval elmorzsoljuk, majd a cukorral, szódabikarbónával, a
tejben felfuttatott élesztővel puha, ruganyos tésztát gyúrunk.
Ezután három egyenlő cipóra osztjuk, majd az első lapot vékonyra nyújtva egy nagy tepsi aljába tesszük. Megkenjük finom savanykás ízzel - legjobb a ribizlikocsonya, baracklekvár, vagy málnakocsonya. Utóbb málnakocsonyával kentem meg, de fűszeres szőlőlekvárral is nagyszerű. Az ízre egyenletesen rászórjuk a cukorral és citromhéjjal kevert darált dió felét, közben összeforraljuk a mézet a vajjal és ennek a keveréknek a felével meglocsoljuk a diót. Ezután kinyújtjuk a második lapot is, ráfektetjük a diós töltelékre, ismét megkenjük ízzel és megszórjuk a maradék diós töltelékkel illetve meglocsoljuk a mézes-vajas eleggyel. Kinyújtjuk a harmadik lapot is, ráterítjük a töltelékre, széleit kissé lenyomkodjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva egy órát langyos helyen pihentetjük. Ezután a tésztát megszurkáljuk villával és előmelegített sütőbe téve készre sütjük. Akkor kész a zserbó, ha tészta elválik a tepsi oldalától és kézzel ütögetve a tetejét tompa hangot ad. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki! Ha kész óvatosan deszkára borítjuk és miután kihűlt bevonjuk mázzal. Ehhez a kakaót, a cukrot és feketekávét simára kavarjuk, majd lassú tűzön addig forraljuk, míg pöfékelve forr. Ekkor levesszük a tűzről és elkavarjuk benne a vajat. A tetejét megszórhatjuk cukorgyönggyel, akkor még parádésabb lesz. Miután bevontuk mázzal a zserbót néhány órát várni kell, mert lassan dermed rá a máz. Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Jó fakanálforgatást!
Bécsi meggyes sütemény
Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál víz, 8 evőkanál cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 tasak sütőpor, 7 evőkanál liszt; a krémhez: 10 g zselatin, 4 tojássárga, 10 dkg cukor, 10 dkg durvára vágott csokoládé, 4 dl tejszín, rumaroma, ízlés szerint; csokoládéreszelék.
A tojásfehérjét a vízzel és a cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgát, végül pedig a kakaóval és sütőporral elegyített lisztet. Zsírozott-lisztezett-, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A krémhez előbb beáztatjuk a zselatint, majd a tojássárgát a cukorral és kevés rumarumával habosra kavarjuk. Gőz fölött besürítjük a krémet, aztán kihűtjük. Hozzáadjuk a durvára vágott csokoládét, az áztatott zselatint és a tejszínhabot. A krémet kevés időre hűtőszekrénybe tesszük, aztán rákenjük a piskótára, majd meggyszemeket nyomunk bele, végül pedig meghintjük csokoládé reszelékkel. A süteményt 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd kockákra vágva tálaljuk.
Jó fakanálforgatást!
Norcika
-->
-->
2010. április 24., szombat
Finom kókuszos szelet
Ez a finom kókuszos szelet az egyik kedvenc süteményem, roppant egyszerű elkészíteni és nagyon finom. Sajnos, olyan régen sütöttem, hogy nem készültek fázisfotók, de remélem, így is el tudtok igazodni. Legfennebb majd ha újra megsütöm, készítek fázisfotókat is és majd újra beblogolom.
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 tasak sütőpor, 3 evőkanál tej, 2 kanál kakaó, csipetnyi só; a töltelékhez: 4 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 5 kanál víz, 2 tasak vaníliacukor, 20 dkg kókuszreszelék, illetve néhány kanál finom savanykás íz; a mázhoz: 4 tojássárga, 16 dkg porcukor; tortadíszíték.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk - ruganyos, könnyen gyúrható tésztát kell nyernünk. Ezután két egyforma lapot nyújtunk belőle. Az egyiket egy kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük, megkenjük finom ízzel majd ráhalmozzuk a kókuszos tölteléket. Ezt úgy készítjük, hogy a tojásfehérjékhez hozzáadjuk a vizet és cukrot, majd kemény habbá verjük, amibe lazán belekavarjuk a kókuszreszeléket. Nos, amint szépen elegyengettük a kókuszos tölteléket a tészta tetején, befödjük a másik kakaós lappal, villával megszurkáljuk a tetejét, majd előmelegített sütőbe tolva készre sütjük. Amíg sül, a tojássárgákat a porcukorral habosra kavarjuk, majd azon melegében a készre sült tésztára kenjük. Végül megszórjuk tortadíszítékkel. Miután kihűlt, a tepsiben vágjuk fel.
Jó fakanálforgatást!
2010. április 8., csütörtök
Csavart csülök
Hozzávalók: 2 db jó nagy csülök vagy 3 kisebb (összben kb. 1,5-2 kg), 5-6 gerezd fokhagyma, bors ízlés szerint; celofán.
Elkészítése roppant egyszerű, lényegében csak egy kis kézügyességet igényel. A munkálatokat azzal kezdjük, hogy miután a csülköt alaposan megmostuk, hideg vízben áztatjuk egy éjszakát, majd az áztató levében feltesszük főni. Nagyon lassan forraljuk fel és szintén lassan addig főzzük, amíg a hús könnyedén leválik a csontról.
Ha megfőtt, akkor még forrón kiszedjük a csülökből a csontokat, lenyúzzuk a bőrét és kiterítjük a már előkészített celofánra. A tálban maradt húsdarabokat fűszerezzük a zúzott fokhagymával és a borssal, töltünk rá egy-két merőkanálnyit a fővő léből, összekavarjuk, majd a celofánon kiterített bőrre halmozzuk.
Ezután a celofán segítségével feltekerjük és formás hengerré igazítjuk, majd szorosan bekötjük mindkét végét. Ha ezzel is kész vagyunk két deszka közé helyezzük és megnyomtatjuk valami nehezékkel. Nekem erre jó szolgálatot tesz a Larousse lexikon valamelyik kötete. Megnyomtatva hagyjuk kihűlni, aztán hűtőben dermesztjük tálalásig. Friss zöldséggel és sonkalében főtt tojással tálaljuk. Húsvéttól függetlenül bármilyen hidegtálon elképzelhető. Nagyon ízletes.
Jó fakanálforgatást!
2010. április 7., szerda
Húsvétkor ettük
A süteményekben idén nagy újítást eszközöltem, teljesen szakítottam az eddigi "hagyományaimmal" és az Erdélyi Konyha húsvéti lapszámában megjelent sütemények közül sütöttem meg Gál Edith kakaós tekercsét, bécsi meggyesét és finom diós-csokis süteményét. Jó választás volt, mert óriási sikert aratott mindegyik a lányom locsolóinál és alig maradt belőle. És mivel a fiamnak névnapja volt sütöttem egy kapucíner bombát is, Mennyei mannától "vettem kölcsön" a receptet - ez sem maradt szégyenben, sőt.
Na, aztán rendre beblogolok mindent, ami nincs még beírva.
2010. április 6., kedd
Becenév: Igazából nincs, de van néhány ember, aki Alízkának szólít és én eltűröm nekik.
Lakhely: Gyergyószentmiklós - a Keleti-Kárpátok keleti vonulatában lévő Gyergyói-medence közepén helyezkedik el.
Magasság: nem singgel mérik az embert!
Névnap: november 14.
Foglalkozás: tollforgató kisiparos.
Testvérek: van egy öcsém.
Beszélt nyelvek: román, eszperantó, orosz de boldogulok angolul is, ha nagyon muszáj.
Gyűjtemények: gyűjtögetem a politikusok és egyéb illusztris személyek elszólásait - néha jókat röhögök rajta. :))))
Cipőméret: és a mellbőség nem kell?!
Iskola: az utolsó az újságíró tanoda.
Kedvenc tantárgyak: magyar irodalom és matematika.
Hobbi: főleg a munkám, aztán az állatvédelem, főzés, újabban gasztroblogírás.
Zsebpénz: ilyen nekem nincs. Csak számlák vannak...
Kívánság: majd ha kifogom az aranyhalat, akkor fogom tudni. De ez a veszély nem fenyeget, mert nem horgászom.
Szerencseszám: ebben már nem hiszek.
Szeretne találkozni: fogok is május végén lesz a 30 éves érettségi találkozóm és találkozom néhány kedves régi osztálytárssal. Már alig várom!
Háziállat: Kitty, a macska.
Továbbadom: Ottisnak, Edónak, Gál Edithnek és Juditnak, egyelőre...
2010. április 2., péntek
Áldott húsvéti ünnepeket!
Most még egy kicsit visszavonulok a konyhába, aztán ünnep után/közben majd még jelentkezem azoknak az ételeknek a leirásával, amiket húsvétra készitek a családnak.