2010. április 25., vasárnap

Zserbó

A zserbó igen hálás sütemény: kiadós, díszes és sokáig eláll, ráadásul a készítése sem bonyolult. Legalábbis nem azoknak, akik még készítettek egyéb kelt tésztát is. Ezt most szintén Gyopinak és Imolának dedikálom, de mindenkinek ajánlom, aki szereti a diós-mézes karácsonyt idéző süteményeket. Bármilyen ünnepi alkalomra megállja a helyét, a receptet Vicuska barátném keresztanyjának Gergely Éva néninek a Süssünk, süssünk valamit... című gyűjteményéből vettem. A tányéron még látható a kókuszos szelet, amit korábban már beblogoltam.

Hozzávalók nagy tepsihez: 60 dkg liszt, 18 dkg vaj, vagy 20 dkg margarin, 3 dkg élesztő, bő fél csészényi tej, késhegynyi szódabikarbóna, 4 evőkanál cukor, pici só; a töltelékhez: 40-50 dkg darált dió, ízlés szerinti mennyiségű cukor, 10 dkg vaj, 5 kanál méz, , citromhéj vagy vanília, finom híg lekvár; a csokoládémázhoz: 7 evőkanál cukor, 4 kanál kakaó, 4 kanál erős feketekávé, 5-10 dkg vaj.

A tésztához a lisztet a margarinnal és a sóval elmorzsoljuk, majd a cukorral, szódabikarbónával, a
tejben felfuttatott élesztővel puha, ruganyos tésztát gyúrunk.








Ezután három egyenlő cipóra osztjuk, majd az első lapot vékonyra nyújtva egy nagy tepsi aljába tesszük. Megkenjük finom savanykás ízzel - legjobb a ribizlikocsonya, baracklekvár, vagy málnakocsonya. Utóbb málnakocsonyával kentem meg, de fűszeres szőlőlekvárral is nagyszerű. Az ízre egyenletesen rászórjuk a cukorral és citromhéjjal kevert darált dió felét, közben összeforraljuk a mézet a vajjal és ennek a keveréknek a felével meglocsoljuk a diót. Ezután kinyújtjuk a második lapot is, ráfektetjük a diós töltelékre, ismét megkenjük ízzel és megszórjuk a maradék diós töltelékkel illetve meglocsoljuk a mézes-vajas eleggyel. Kinyújtjuk a harmadik lapot is, ráterítjük a töltelékre, széleit kissé lenyomkodjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva egy órát langyos helyen pihentetjük. Ezután a tésztát megszurkáljuk villával és előmelegített sütőbe téve készre sütjük. Akkor kész a zserbó, ha tészta elválik a tepsi oldalától és kézzel ütögetve a tetejét tompa hangot ad. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki! Ha kész óvatosan deszkára borítjuk és miután kihűlt bevonjuk mázzal. Ehhez a kakaót, a cukrot és feketekávét simára kavarjuk, majd lassú tűzön addig forraljuk, míg pöfékelve forr. Ekkor levesszük a tűzről és elkavarjuk benne a vajat. A tetejét megszórhatjuk cukorgyönggyel, akkor még parádésabb lesz. Miután bevontuk mázzal a zserbót néhány órát várni kell, mert lassan dermed rá a máz. Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

Jó fakanálforgatást!

Bécsi meggyes sütemény

Húsvétkor ez is komoly sikert aratott, ezért merem bátran ajánlani Gyopinak és Imolának. Mielőtt azonban bemásolnám a receptet még annyit, hogy ezt is Gál Edithtől tanultam és az eredeti leírása itt olvasható. Sajnos, erről sem készültek fázisfotók, na de majd legközelebb...

Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál víz, 8 evőkanál cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 tasak sütőpor, 7 evőkanál liszt; a krémhez: 10 g zselatin, 4 tojássárga, 10 dkg cukor, 10 dkg durvára vágott csokoládé, 4 dl tejszín, rumaroma, ízlés szerint; csokoládéreszelék.


A tojásfehérjét a vízzel és a cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgát, végül pedig a kakaóval és sütőporral elegyített lisztet. Zsírozott-lisztezett-, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A krémhez előbb beáztatjuk a zselatint, majd a tojássárgát a cukorral és kevés rumarumával habosra kavarjuk. Gőz fölött besürítjük a krémet, aztán kihűtjük. Hozzáadjuk a durvára vágott csokoládét, az áztatott zselatint és a tejszínhabot. A krémet kevés időre hűtőszekrénybe tesszük, aztán rákenjük a piskótára, majd meggyszemeket nyomunk bele, végül pedig meghintjük csokoládé reszelékkel. A süteményt 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd kockákra vágva tálaljuk.


Jó fakanálforgatást!

Norcika

Remélem, Gál Edith nem fog "megkövezni", mert a finom diós-csokis süteményét elkereszteltem "Norcikának". Azonban - úgy vélem - némi magyarázattal mégiscsak tartozom, ha már "keresztanyja" lettem a süteménynek. Nos, mint egyik korábbi bejegyzésemben is említettem, húsvétra az Erdélyi Konyhából sütöttem Gál Edith három igencsak finom és mutatós süteményét. Igen ám, de húsvét másodnapján a lányomhoz érkező locsolkodó legénykéket is ezekkel a süteményekkel kínáltam meg. A finom diós-csokis akkora sikert aratott, hogy a kis srácok kérték a lányomat másnap vigye el a maradékot a Tini-tanya nevű lokálba, ahol a gyerekek csocsózni szoktak. És ez még nem elég, Norcika - az egyik kissrác - kikötötte, hogy közelgő születésnapjára semmi mást nem vár Antóniámtól "csak azt a nagyon finom sütit". Aztán közben azon vettük észre magunkat a lányommal karöltve, hogy mindketten "a Norcika sütije" névvel kezdjük illetni G. Edith finom diós-csokis sütijét. így hát eldöntöttük: nevezzék bárminek ezt az igencsak finom süteményt Erdély nyugati felén, mi ezentúl csak Norcikának fogjuk emlegetni. Remélem, Norcika is örülni fog, hogy sütit neveztünk el róla, főleg, hogy hét végén valóban megsütöm neki a finom diós-csokis süteményt. De nem csak neki, hanem Gyopinak és Imolának is ajánlom a lányaik elsőáldozására. Hogy könnyebben eligazodjanak a hozzávalók beszerzésében bemásolom a receptet ide az alábbiakban.

-->

-->
Hozzávalók a piskótához: 6 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 1 sütőpor, 3 evőkanál liszt, 20 dkg darált dió; 5 evőkanál olaj, 20 dkg olvasztott fehér csokoládé; a krémhez: 10 evőkanál cukor, 1 Rama margarin, 6 tojássárga, 20 dkg durvára vágott dió; a bevonáshoz: 5 evőkanál olaj, 20 dkg olvasztott, bevonó csokoládé.

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a darált diót. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, majd miután kivettük a sütőből, azonnal elkenjük rajta az öt evőnakál olajjal elkevert olvasztott fehér csokit. Amíg kihűl, elkészítjük a krémet: öt kanál cukrot karamellizálunk, hozzáadunk egy Rama margarint, majd tovább kavargatva hozzáadjuk az öt kanál cukorral elkevert tojássárgát. Gyenge tűzön besűrítjük, majd hozzáadjuk a durvára vágott diót. Miután kihűlt, rákenjük a fehércsokis sütire. Végül pedig bevonjuk az olajjal elkevert, olvasztott bevonó csokoládéval.

Jó fakanálforgatást!

2010. április 24., szombat

Finom kókuszos szelet

Röviden: létrehoztam egy új gmailos - a tollforgato50-et - címet, mert a régi kezdett feltelni és félő volt, hogy nem tudok további bejegyzéseket eszközölni. Nos, a "tollforgato50" is én vagyok, de valószínűleg erről a címről fogok többet blogolni ide, hogy a régit tudjam továbbra is használni levelezésre. Most pedig sorban néhány régebb sütött süteményemet blogolom be, hogy két kedves kolléganőm - Gyopi és Imola - tudjon választani közülük. Jövő hét végén ugyanis sütni fogok, mert Imola lánya elsőáldozó lesz, majd két hét múlva a Gyopié is és megígértem nekik, hogy néhány tálca tésztát/sütit sütök.
Ez a finom kókuszos szelet az egyik kedvenc süteményem, roppant egyszerű elkészíteni és nagyon finom. Sajnos, olyan régen sütöttem, hogy nem készültek fázisfotók, de remélem, így is el tudtok igazodni. Legfennebb majd ha újra megsütöm, készítek fázisfotókat is és majd újra beblogolom.

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 tasak sütőpor, 3 evőkanál tej, 2 kanál kakaó, csipetnyi só; a töltelékhez: 4 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 5 kanál víz, 2 tasak vaníliacukor, 20 dkg kókuszreszelék, illetve néhány kanál finom savanykás íz; a mázhoz: 4 tojássárga, 16 dkg porcukor; tortadíszíték.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk - ruganyos, könnyen gyúrható tésztát kell nyernünk. Ezután két egyforma lapot nyújtunk belőle. Az egyiket egy kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük, megkenjük finom ízzel majd ráhalmozzuk a kókuszos tölteléket. Ezt úgy készítjük, hogy a tojásfehérjékhez hozzáadjuk a vizet és cukrot, majd kemény habbá verjük, amibe lazán belekavarjuk a kókuszreszeléket. Nos, amint szépen elegyengettük a kókuszos tölteléket a tészta tetején, befödjük a másik kakaós lappal, villával megszurkáljuk a tetejét, majd előmelegített sütőbe tolva készre sütjük. Amíg sül, a tojássárgákat a porcukorral habosra kavarjuk, majd azon melegében a készre sült tésztára kenjük. Végül megszórjuk tortadíszítékkel. Miután kihűlt, a tepsiben vágjuk fel.
Jó fakanálforgatást!

2010. április 8., csütörtök

Csavart csülök

A csavart csülök a családom örök kedvence húsvétkor. A receptjét még hajdanán nagyon kezdő háziasszony koromban tanultam Mária nénitől, az egyik kedvenc szomszédasszonyomtól. A csavart csülök nem véletlenül került be a húsvéti étkek menüsorába, ugyanis mifelénk az "átkosban" - amikor egy buggyant elméjű diktátor ötletére "racionalizálták", azaz fejadagra osztották a lakosságnak az élelmiszert - nem igazán lehetett sonkához jutni az üzletekben. És akkoriban sem tartott disznót mindenki. Ám akkor is igyekeztünk mindenféle finom falattal megtölteni a húsvéti asztalt, ez pedig rendkívüli módon fejlesztette a háziasszonyok kreativitását. Ha nem volt sonka, hát készítettünk mi és éppen abból, amihez hozzájutottunk. Például füstölt csülökből.

Hozzávalók: 2 db jó nagy csülök vagy 3 kisebb (összben kb. 1,5-2 kg), 5-6 gerezd fokhagyma, bors ízlés szerint; celofán.

Elkészítése roppant egyszerű, lényegében csak egy kis kézügyességet igényel. A munkálatokat azzal kezdjük, hogy miután a csülköt alaposan megmostuk, hideg vízben áztatjuk egy éjszakát, majd az áztató levében feltesszük főni. Nagyon lassan forraljuk fel és szintén lassan addig főzzük, amíg a hús könnyedén leválik a csontról.
Ha megfőtt, akkor még forrón kiszedjük a csülökből a csontokat, lenyúzzuk a bőrét és kiterítjük a már előkészített celofánra. A tálban maradt húsdarabokat fűszerezzük a zúzott fokhagymával és a borssal, töltünk rá egy-két merőkanálnyit a fővő léből, összekavarjuk, majd a celofánon kiterített bőrre halmozzuk.
Ezután a celofán segítségével feltekerjük és formás hengerré igazítjuk, majd szorosan bekötjük mindkét végét. Ha ezzel is kész vagyunk két deszka közé helyezzük és megnyomtatjuk valami nehezékkel. Nekem erre jó szolgálatot tesz a Larousse lexikon valamelyik kötete. Megnyomtatva hagyjuk kihűlni, aztán hűtőben dermesztjük tálalásig. Friss zöldséggel és sonkalében főtt tojással tálaljuk. Húsvéttól függetlenül bármilyen hidegtálon elképzelhető. Nagyon ízletes.

Jó fakanálforgatást!

2010. április 7., szerda

Húsvétkor ettük

Ez volt a húsvét reggeli hidegtálunk. Mondjuk az idén ezt inkább vacsorára fogyasztottuk, mert a fiam és a menyecském estére értek haza, mi pedig Antóniával úgy döntöttünk, hogy inkább későn reggelizünk, átugorjuk az ebédet és az igazi szép hidegtálat akkor rakjuk az asztalra, amikor megérkeznek Áronék is. Volt rajta: sonka, csavart csülök, töltöttbárány, szezámmagos csirkemell csíkok, aprófasírt, tojás és friss zöldségek. Ezenkívül főztem húslevest aranyló grízgaluskával, kétféle stefánia-szeletet és fonott csirkemellet. Hozzá finom pityókás házikenyeret ettünk.

A süteményekben idén nagy újítást eszközöltem, teljesen szakítottam az eddigi "hagyományaimmal" és az Erdélyi Konyha húsvéti lapszámában megjelent sütemények közül sütöttem meg Gál Edith kakaós tekercsét, bécsi meggyesét és finom diós-csokis süteményét. Jó választás volt, mert óriási sikert aratott mindegyik a lányom locsolóinál és alig maradt belőle. És mivel a fiamnak névnapja volt sütöttem egy kapucíner bombát is, Mennyei mannától "vettem kölcsön" a receptet - ez sem maradt szégyenben, sőt.

Na, aztán rendre beblogolok mindent, ami nincs még beírva.

2010. április 6., kedd

Ezt a megtisztelő kitüntetést Sedith passzolta nekem és örülök neki. Mellesleg, tudom magamról ezt egy ideje és eléggé nagy teher is ez nekem néha - komolyan beszélek. :) S akkor a kérdések, meg a válaszok:

Becenév: Igazából nincs, de van néhány ember, aki Alízkának szólít és én eltűröm nekik.

Lakhely: Gyergyószentmiklós - a Keleti-Kárpátok keleti vonulatában lévő Gyergyói-medence közepén helyezkedik el.

Magasság: nem singgel mérik az embert!

Névnap: november 14.

Foglalkozás: tollforgató kisiparos.

Testvérek: van egy öcsém.

Beszélt nyelvek: román, eszperantó, orosz de boldogulok angolul is, ha nagyon muszáj.

Gyűjtemények: gyűjtögetem a politikusok és egyéb illusztris személyek elszólásait - néha jókat röhögök rajta. :))))

Cipőméret: és a mellbőség nem kell?!

Iskola: az utolsó az újságíró tanoda.

Kedvenc tantárgyak: magyar irodalom és matematika.

Hobbi: főleg a munkám, aztán az állatvédelem, főzés, újabban gasztroblog
írás.

Zsebpénz: ilyen nekem nincs. Csak számlák vannak...

K
ívánság: majd ha kifogom az aranyhalat, akkor fogom tudni. De ez a veszély nem fenyeget, mert nem horgászom.

Szerencseszám: ebben már nem hiszek.

Szeretne találkozni: fogok is május végén lesz a 30 éves érettségi találkozóm és találkozom néhány kedves régi osztálytárssal. Már alig várom!

Háziállat: Kitty, a macska.

Továbbadom: Ottisnak, Edónak, Gál Edithnek és Juditnak, egyelőre...

2010. április 2., péntek

Áldott húsvéti ünnepeket!

Kegyelemteljes, áldott húsvéti ünnepeket és boldog feltámadást minden Kedves Olvasómnak, illetve véletlenül idetévedt látogatómnak!

Most még egy kicsit visszavonulok a konyhába, aztán ünnep után/közben majd még jelentkezem azoknak az ételeknek a leirásával, amiket húsvétra készitek a családnak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails