2010. május 26., szerda

Pástétomtekercs tojástöltelékkel

Hú, de jó érzés: végre letudtam az Erdélyi Konyha júniusi lapszámának a szerkesztését is! Elöljáróban annyit, hogy ehhez a lapszámhoz is csudajó ételeket főztek össze a lányok. Lesznek benne finom zöldséges ételek, ötletet adunk ballagási- illetve mennyegzői menü összeállítására, lesznek benne olasz finomságok - nem pizza, nem spagetti és nem is lasagne - de lesznek pompás torták és finom rágcsálnivaló aprósütemények. Babszemanyu komoly bébiételreceptekkel hozakodik elő, Tibi hozza a formáját és végre megtudhatjuk, hogyan készül a világ legjobb sült libamája. Gyöngyi az "I" és "O" típusú emberekről és a jóízűen evésről értekezik, jó tanácsai mellé közlünk néhány szétválasztós receptet is. Gyors ebédötlettel és heti menüjavaslattal Ottis nagynénje hozakodik elő, de Ottis kóstolhatta meg György Attila, a jóhumorú, népszerű csíkszeredai író "dombraszökő levesét" is. Vannak benne vegetáriánus receptek és hónap receptje megtisztelő címmel Edóka Malakov-tortáját illettük ez alkalommal. Szóval van benne bőséggel olvasni- és főznivaló, hiszen még Gál Edith picilánya is kötényt kötött és nekünk főzött. Hétfőn már kapható lesz az újságárusoknál. Mindezek után nyugodtan szusszanhatok egyet, de nem sokáig, mert ott van a Fél óra és tálalva című első könyvünk anyaga félig megszerkesztve és azt ha törik, ha szakad június első hetében készre akarom szerkeszteni, hogy legalább június közepén megjelenhessen. De addig is - szusszanásképpen - bejegyzem néhány nemrég készült ételem receptjét, főleg olyanokat, amiket gyermekeik ballagási ünnepségére készülődő anyukák kértek. Pontosabban a kérés úgy hangzott, hogy valami hűtőben jól tartósítható finomfalat recepteket tegyek közzé a blogon, olyan ételekét, amik a nagy nap előtt sokkal elkészíthetők, hogy a kicsengetés előtt/után érkező "kósza vendégeket" is süteményen és italon kívül meg lehessen kínálni valami finomsággal. Nos, a pástétomtekercs tojástöltelékkel épp egy ilyen étel. Kissé macerás az elkészítése, de utána hűtőben 3-4 napig is eláll, bármikor elővehető és egy kis zöldséggel finom falatoznivaló a vendégeknek.

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, két fej hagyma, pici olaj, só, bors, paprika, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, pici cukor, 10 dkg vaj, evőkanálnyi mustár, két nyers tojás, zsemlemorzsa; két keményre főtt tojás, két tojássárgája, kiskanálnyi mustár, pici só és fehérbors.

A csirkemájból a két fej hagymával pici sóval, borssal, paprikával pörköltet készítünk, zsírjára pirítjuk, majd miután kihűlt, ledaráljuk.






Hozzáadjuk a vajat, a két nyers tojást, sózzuk és fűszerezzük egy kis szerecsendióval, fahéjjal, szegfűszeggel és icipici cukorral, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy ne legyen lágy a massza.


Közben a két keményre főtt tojást sajtreszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a két tojássárgát és kiskanálnyi mustárral, pici sóval, fehérborssal simára kavarjuk.






Egy alufóliadarabot vékonyan megolajozunk, megszórjuk zsemlemorzsával és szépen, félujjnyi vastagságban elegyengetjük rajta a pástétomot, majd szép vékonyan rákenjük a tojástölteléket.


Ezután az alufólia segítségével szépen felgöngyöljük, majd betekerve a fóliába, végeit szorosan lezárva, előmelegített sütőben kb. félóra alatt készre sütjük. Miután megsült, lebontjuk róla a fóliát és csak akkor szeleteljük, ha már teljesen kihűlt.





Jó fakanálforgatást!

2010. május 11., kedd

Bekerített epermisu torta

A minap Edónál láttam az epermisut, vagyis az epres tiramisut. Mivel épp hazajött a fiam és a menyem néhány órára, gondoltam meglepem őket valami finomsággal és elkészítem az epermisut. Aztán arra gondoltam, hogy egy hónap múlva lesz a fiam szülinapja és nem valószínű, hogy akkor hazajön, vagy én Bukarestbe megyek, ezért úgy döntöttem torta formában készítem el Edó epermisuját. Az eredeti recepten is változtattam, mert az utolsó pillanatban derült ki, rosszul emlékeztem, hogy még van fehér csokim. Nem volt kedvem félbehagyni a munkát és elmenni fehér csokiért, így helyettesítettem néhány kanál cukorral, zselatinnal és tejszínnel. S míg teljesen elfelejteném, hogyan is készítettem, beblogolom ide, hogy maradjon meg.

Hozzávalók: 1,5 csomag babapiskóta, fél kiló eper, 3-4 kanál cukor, 1 tasak zselatin (1 dkg), 2 dl tejszín, 25 dkg mascarpone; a sziruphoz: 2-3 dl víz, 1 citrom levestől, héjastól, egy narancs héja.


Azzal kezdtem, hogy felforraltam a szirupot és amíg az hűlt, elkészítettem a krémet. Ehhez előbb összetörtem az epret a cukorral, beáztattam a zselatint és felvertem a tejszínhabot. Aztán a cukros epret összekevertem a mascarponeval, hozzáadtam a feloldott zselatint, majd legvégül lazán belekavartam a tejszínhabot.


Mire a krém elkészült, a szirup is annyira hűlt, hogy könnyedén lehetett dolgozni vele. Egy kerek tortaformának az alját kivéve egy tálcára tettem, majd szép sorba raktam rajta a szirupba mártott piskótákat. Aztán ráhalmoztam a krém felét, megszórtam eperszeletekkel, majd újabb sor piskótát raktam rá, amit befödtem a megmaradt krémmel. Ezután fóliával beburkoltam és hűtőbe raktam egy éjszakára, majd másnap kivéve a hűtőből, levettem róla a tortakarimát, megszórtam kakaóporral és körberaktam félbevágott piskótával. Felszeletelve, ilyen lett, az íze pedig mennyei volt. Fogok még ilyet készíteni.Jó fakanálforgatást!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails