2012. december 29., szombat

Karácsonyi menünk - Meniul de craciun

Régebb úgy volt, hogy karácsonykor egy ebéd vagy egy vacsora erejéig szüleimnél gyűltünk össze, de amióta édesapám nincs közöttünk, azóta édesanyám jön hozzánk karácsonyra és nálunk van a díszebéd. Idén is igyekeztem úgy összeállítani a karácsonyi menüt, hogy legyen valami különleges az asztalon, de legyen valami hagyományos is. Az előételt startból kihagytuk a menüből, mert közös megegyezéssel úgy döntöttünk, elég egy leves és egy főétel, illetve utána desszert karácsonyi ebédre is, nem muszáj degeszre ennünk magunk csak azért, mert karácsony van. A leves, egy jó marhahúsleves volt grízgaluskával - sajnos, fotó nem készült róla, így nem tudom megmutatni. Főételnek készítettem egy gombás szarvasragut krumplipürével és párolt savanyú káposztával.

Mai demult asa a fost ca noi mergeam de craciun la masa la parinti, dar de cand tata nu mai e cu noi, mama vine la noi la masa festiva de craciun. Si in acest an m-am straduit sa fac meniul in asa fel, ca sa fie si ceva traditional, si ceva mai deosebit. Aperitivul din start am eliminat din meniu, fiindca de comun acord asa ne-am inteles, ca e de ajuns si de masa festiva de craciun o supa langa felul doi si desertul dupa mancare, nu trebuie "sa halim" numai de dragul sarbatorilor. Supa era o supa de vita cu galuste din gris - din pacate n-am facut fotografie, si nu va pot arata. Iar felul doi era o iahnie din pulpa de cerb cu ciuperci cu piure de cartofi si cu varza calita.
Miután bepácoltam a szarvascombot, arra gondoltam: mi lesz, ha nem mindenkinek fog ízleni a szarvashús? Ezért vettem egy jó nagy pulykafelsőcombot alternatívának, de hogy karácsonyi fűszerezésű legyen, gyömbérrel és naranccsal ízesítettem. Köretként jól illett hozzá a krumplipüre. Végül az lett belőle, hogy mindenki evett mindkét főételből és nem tudtuk eldönteni, melyik lett a jobb.

Dupa ce am bagat in bait pulpa de cerb, m-am gandit: ce va fi, daca n-o sa placa la toata lumea cerbul? De aceea am cumparat ca alternativa o pulpa mare de curcan, dar ca sa aiba gust de craciun, am condimentat cu ghimbir si portocale. Era foarte bun cu piure de cartofi. In fine toata lumea a mancat din ambele feluri doi, si n-am putut decide, care e mai bun.
Idén nem készítettem sokféle süteményt - mint korábbi években - abból a megfontolásból, hogy úgysem esszük meg és csak elprédálódik. Így csupán egy bejglit sütöttem Ildikó kolléganőm receptje alapján, és állítom, hogy az általam kipróbált számos recept közül ez a legjobb. Leginkább az tetszik benne, hogy két lépcsőben készíthető el. Na, de mindezen recepteket rövidesen beblogolom, mert a napokban lesz rá időm.

In acest an n-am facut mai multe feluri de prajituri - ca in anii precedenti - fiindca tot nu mancam. Asa ca am facut numai un beigli dupa reteta colegei mele Ildikó, si va zic: aceasta e reteta cea mai buna dintre toate pe care le-am incercat. Cel mai mult imi place faptul ca se poate prepara in doua trepte - in fine toate acestea voi posta in curand, fiindca am timp destul in aceste zile.

Mivel eltelt már karácsony, utólag kívánok minden Kedves Olvasómnak egészséget, örömet és boldogságot!

Fiindca deja a trecut Craciunul, ulterior doresc sanatate, fericire si bucurie tuturor Cititorilor mei dragi!

2012. december 5., szerda

Friptura din pulpa de cerb cu sos de ciocolata, piure de cartofi, jeleu picant de merisoare si pere fierte in vin rosu - Szarvassült vörösboros csokoládéöntettel, krumplipürével, pikáns vörösáfonyazselével és fűszeres körtével

Stiu, demult n-am mai postat, si am si explicatie pt. acesta, dar acuma e mult mai important, sa postez aceasta reteta, decat sa pierd timpul cu scuzele mele. Ce e important, ca sunt, si sunt bine, iata m-am inscris iarasi la un concurs la invitatia mai multor blogheri romani, fapt ce multumesc lor si de data aceasta. Concursul se numeste Fissler by Kika - Excelente in bucatarie si este organizat de siteul Gateste Sanatos. Cel mai important lucru, ce trebuia sa fac: sa postez o mancare cu care ma mandresc. M-am uitat prin blogul meu in dreapta si stanga, si nu ca n-as avea niste mancaruri cu care ma pot mandri, dar m-am gandit ar fi mai bine, sa prepar una noua cu care ma pot mandri si mai mult. Pentru reusita m-am consultat cu autorul blogului maghiar Food and Wine, cu un prieten chef, m-am uitat la cel putin 30 de filme, de Gordon Ramsay, si iata ce am reusit. Mie mi-a placut, apoi sa vedem daca o sa placa si juriului.

Tudom, régóta nem jártam erre, magyarzatom is van rá, de most ezt mellőzném, mivel ennél lényegesebb az, hogy megírjam ezt a bejegyzést még időben. Ami fontos, hogy vagyok, sőt olyannyira jól vagyok, hogy máris nevezk egy újabb gasztroversenyen, amelyre nagyon kedves meghívást kaptam a román gasztrobloggerektől. Úgy gondoltam, illetlenség lenne visszautasítani, így hát beneveztem a Fissler by Kika - Excelente in bucatarie versenyre, amelyet a Gateste Sanatos honlap szervez. A legfontosabb dolog, amit csinálnom kellett: bejegyezni egy olyan ételt, amire kifejezetten büszke vagyok. Nos, nem igaz, hogy nincs ezen a blogon olyan étel, amire kimondottan büszke vagyok, de arra gondoltam, jobb, ha valami újat készítek, olyat, amivel kivágom a rezet. A siker érdekében a Food and Wine blog szerzőjével és egy mesterszakács barátommal konzultáltam, illetve megnéztem kb. 30 olyan filmet, ahol Gordon Ramsay osztja az észt. Végül ez sült ki belőle. Nekem nagyon ízlet, kérdés, mit szól hozzá majd a zsűri. S itt jegyezném meg, hogy mivel román felkérés volt, előbb a román szöveget blogolom be, de görgessetek alább, mert ott lesz a magyar szöveg is. 

Friptura din pulpa de cerb cu sos de ciocolata, piure de cartofi, jeleu picant de merisoare si pere fierte in vin rosu 

Timpul de preparare: 1,5-2 ore.
Pt. 4 persoane.

Friptura din pulpa de cerb: 800 g pulpa de cerb, sare, piper proaspat macinat, 1-2 linguri ulei de masline, 250 g unt; pt. bait: 150 ml ulei, 1 lingura de mustar, cateva boabe de ienupar, coriandru si piper, 4-5 catei de usturoi, jumatate de lingurita de chimion;
Sos de ciocolata: 1 ceapa (salot), 100 g grasime sau bacon sau pancetta, 2-3 catei de usturoi, 2-3 ramurele de cimbru, 1-2 buc foi de dafin, 350 ml vin rosu, 350 ml supa de pui bruna, un strop de otet de zmeura, 50-100 g ciocolata amaruie;
Piure de cartofi: 1 kg cartofi, sare, 100-150 g unt, 150 ml lapte; Jeleu picant din merisoare: 300 g compot de merisoare, chili dupa gust, 10 g gelatina;
Pere fierte in vin rosu: 4 buc pere mici, 350 ml vin rosu, cuisoare, scortisoara si zahar, dupa gust. 1.
1. Pulpa de cerb o curatam de pielite, spalam carnea si o taiem in bucati de 200 grame, dupa aceasta cu hartie absorbanta stergem de apa. Facem baitul: condimentele le punem intr-o piulita (mojar) si maruntim in bucati mai mari; mustarul il frecam cu ulei si adaugam condimentele. Invartim bucatile de carne in bait si tinem in frigider 3-4 zile – din cand in cand mai invartim bucatile de carne.
2. Preparam jeleul picant din merisor: compotul de merisor il fierbem cu chili maruntit, omogenizam compozitia cu mixer vertical, iar dupa aceea fara fierbere adaugam gelatina dizolvata in zeama de compot. Aceasta compozitie se pune intr-o tava intr-un strat de 1 cm, iar dupa ce s-a inchegat, o taiem in cubulete de 1x1 cm.
3. Preparam perele fierte in vin rosu: perele le spalam, dar nu curatam de coaja si codite, iar dupa aceasta impungem cu cuisoare, dupa gust; intr-o oala fierbem vinul rosu cu putin zahar (dupa gust) si cu scortisoara, iar dupa aceasta fierbem perele pana inca raman crocante; le lasam in vin sa se raceasca.
4. Preparam sosul de ciocolata: curatam ceapa si usturoiul, iar dupa aceasta le maruntim impreuna cu grasimea si le punem intr-o oala, adaugam cimbrul si foile de dafin, putin piper, punem vinul si fierbem pana cand zeama se scade la jumatate. Punem si supa de pui, si iar fierbem pana cand se reduce cantitatea la jumatate. Strecuram, punem un strop de otet din zmeura, fierbem si adaugam ciocolata amaruie, dupa gust. Tinem la cald pana se face si carnea, pe care se toarna sosul fierbinte.
5. Preparam piureul de cartofi: curatam cartofii, ii spalam, ii taiem in cuburi mari si fierbem in apa usor sarata. Dupa ce s-au fiert, ii strecuram si ii frecam cu unt si lapte fierbinte.
6. Scoatem carnea din bait, o stergem cu un servetel absorbant, punem deasupra sare si piper, iar dupa aceasta prajim pe fiecare parte intr-o tigaie in putin ulei de masline. Punem in tigaie untul si stropim carnea cu untul topit. Dupa aceasta impachetam in hartia de unt si o punem in cuptorul fierbinte pt. 8 minute. Avem grija sa nu fie prea uscata carnea, miezul trebuie sa fie roz.
7. Friptura o taiem in felii nu prea subtiri, o punem in mijlocul farfuriei si punem sosul de ciocolata fierbinte deasupra. Aranjam si piurel de cartofi in forma rotunda alaturi de friptura si punem deasupra jeleul din merisoare, iar langa toate astea punem perele fierte in vin rosu.

Szarvassült vörösboros csokoládéöntettel, krumplipürével, pikáns vörösáfonyazselével és fűszeres körtével 

Elkészítési idő: 1,5-2 óra.
4 személynek elegendő.

Szarvassült: 80 dkg szarvascomb, só, frissen őrölt bors, 1-2 evőkanál olívaolaj, 25 dkg vaj; illetve a páchoz: 1,5 dl olaj, 1 evőkanál mustár, néhány szem borókabogyó, mokkáskanálnyi koriánder, kiskanálnyi szemesbors, 4-5 cikk fokhagyma, mokkáskanálnyi köménymag;
Vörösboros csokoládéöntet: 1 fej salothagyma, 10 dkg hasaljszalonna, vagy bacon vagy pancetta, 2-3 cikk fokhagyma, 2-3 szál csombor, 1-2 babérlevél, 3,5 dl vörösbor, 3,5 dl barna csirkealaplé, néhány csepp málnaecet, 5-10 dkg keserűcsokoládé;
Krumplipüré: 1 kg burgonya, só, 10-15 dkg vaj, 1,5 dl tej;
Pikáns vörösáfonyazselé: 3 dl vörösáfonyabefőtt, fél chilipaprika, 10 g zselatin;
Fűszeres körte: 4 db aprókörte, 3,5 dl vörösbor, szegfűszeg, fahéj és cukor, ízlés szerint.

1. A szarvascombot megtakarítjuk hártyájától, megmossuk, 20 dekás darabokra vágjuk, majd a vizet leitatjuk róla. Ezután elkészítjük a pácot: a fűszereket mozsárban darabosra törjük; a mustárt elkavarjuk az olajjal és beleszórjuk a fűszereket. Ebben a pácban érleljük a húst 3-4 napig.
2. Elkészítjük a vörösáfonyazselét: a befőttet összefőzzük a finomra aprított chillivel, majd főzés nélkül hozzákavarjuk az áfonyalében oldott zselatint. A masszát egy centi vastagságban szétterítjük egy tálcán, hagyjuk megdermedni, majd 1x1 centis kockára vágjuk.
3. Elkészítjük a fűszeres körtét: a körtét megmossuk, szárát rajta hagyjuk és tetszés szerint megszurkáljuk szegfűszeggel; egy edényben felforraljuk a vörösbort ízlés szerinti mennyiségű cukorral és a fahéjjal, majd ebben roppanósra főzzük a körtét; ebben a lében hagyjuk kihűlni.
4. Elkészítjük a vörösboros csokoládéöntetet: a hagymát, fokhagymát meghámozzuk és a szalonnával együtt felaprítjuk, csombort és babérlevelet, illetve kevés borsot adunk hozzá, feltöltjük vörösborral és addig főzzük, amíg felére apad a leve. Ekkor hozzáöntjük az alaplevelet és ezzel is addig főzzük, míg felére apad. Leszűrjük, kevés málnaecettel ízesítjük és ízlés szerint reszelt keserűcsokoládét adunk hozzá. Felforraljuk, majd tálaláskor forrón a húsra öntjük.
5. Elkészítjük a krumplipürét: a krumplit meghámozzuk, nagy kockára vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. A levét leszűrjük, krumpli nyomón átnyomjuk, majd vajjal és forró tejjel habosra kavarjuk.
6. A húst a pácból kivesszük, a pácot leitatjuk róla, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajban minden oldalát pirosra pirítjuk. Az edénybe tesszük a vajat és a húst minden oldalára forgatva olvasztott vajjal meglocsoljuk. Ezután becsomagoljuk a vajas papírba vagy alufóliába úgy, hogy a fényes fele kívül legyen és előmelegített sütőben 8 percig sütjük. A szélének jól átsültnek kell lennie, a belseje pedig rózsaszínes kell legyen.
7. A húst vastag szeletekre szeljük, a tányér közepére halmozzuk és leöntjük csokoládéöntettel. Kerek tálalóforma segítségével melléhalmozzuk a krumplipürét és megszórjuk vörösáfonyazselével, majd a püré és a hús mellé tesszük a fűszeres körtét.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails