tag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post8675818365144388196..comments2023-12-05T19:29:02.245+02:00Comments on Fakanálforgató tollforgató: Aranyló grízgaluska - elárulom a "titkot"Alízhttp://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-19779439976649836202012-12-29T11:05:20.331+02:002012-12-29T11:05:20.331+02:00Kisildi: Akik olyan szerencsések voltak, mint mi, ...Kisildi: Akik olyan szerencsések voltak, mint mi, azok csakis így tanulhatták a grízgaluskakészítést az édesanyjuktól. :))) És igen, úgy igaz: én is pihentetem valamennyit a galuskatésztát kifőzés előtt, noha sosem mértem meg az időt, kb. mennyit. :) Alízhttp://fakanalforgato.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-22620971545525064422012-12-29T09:24:42.345+02:002012-12-29T09:24:42.345+02:00Pontosan így, lépésről-lépésre, szóról-szóra tanul...Pontosan így, lépésről-lépésre, szóról-szóra tanultam én is a galuska készítését édesanyámtól. Mindig kis csuporban tartalékolom a hideg levest, hogy legyen mivel megállítani a forrását. Kifőzés előtt legalább 20 percet pihentetem!Kisildihttps://www.blogger.com/profile/14598735129445301219noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-70112695641858804612012-06-25T20:36:58.654+03:002012-06-25T20:36:58.654+03:00Shambra: köszönöm az elismerést! A névtelen senkih...Shambra: köszönöm az elismerést! A névtelen senkiházik igazából nem érdekelnek, néha szoktam válaszolni nekik... :)Alízhttp://fakanalforgato.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-85800820868593196792012-06-25T20:09:41.674+03:002012-06-25T20:09:41.674+03:00Kedves Alíz! Remek kis blog a tiéd, nagyon tetszet...Kedves Alíz! Remek kis blog a tiéd, nagyon tetszett ez a galuska leírás, egyszer biztosan ki fogom próbálni, bár nekem 'simán' is sikerülni szokott (a tojást szétválasztás nélkül felverem, bele csipet só, dara és pici liszt egy kis várakozás után). A névtelen senkiházikkal meg nem érdemes foglalkozni.. mindenhol felbukkannak, mert lételemük a kötözködés.... és magyarul üzenem ennek az egynek, hogy A GRÍZGALUSKA AKADJON A TORKÁN! :)Shambranoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-21241905884434837142012-01-26T16:17:52.063+02:002012-01-26T16:17:52.063+02:00Kedves Névtelen! Ki hívta ide, erre a blogra olvas...Kedves Névtelen! Ki hívta ide, erre a blogra olvasni?! Mert én nem, az biztos! Észrevétele amúgy jogos, de nem értek egyet vele, ugyanis mi Székelyföldön sok esetben másként használjuk az igekötőket, mint Magyarországon. Erre a jelenségre felfigyeltek a hungarológusok és egyéb nyelvészek is, többségük nem tekinti épp hibának. Ennek ellenére, ha Ön ezt szörnyűségnek tekinti - megvan a joga hozzá - menjen és olavsgasson azokon a gasztroblogokon, ahol akadémiai szinten írnak. Majd fog találni egy rakás idegen kifejezést, "kovi ubit", s egyéb pikantériákat. Másrészt, következőben, amikor nálam kommentel, legyen olyan kedves és vállalja a nevével a markáns véleményét - a jó modor ezt kívánná - egyébként nem teszem közzé mocskolódó megjegyzését. Ez szól mindenki másnak, aki hasonló lasajnáló véleményének óhajtana hangot adni. Ha nem tetszik, amit és ahogyan írok, ne olvassák! Ilyen egyszerű...Alízhttp://fakanalforgato.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-52405362640108945392012-01-26T16:01:06.032+02:002012-01-26T16:01:06.032+02:00Egy elrontott levest esetleg kiönteni szoktunk, ne...Egy elrontott levest esetleg kiönteni szoktunk, nem "elönteni" - ahogy te irod. Hihetetlen, hogy ilyen szörnyüségeket olvasok, magyarul. Nahát!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-76439321269775997202011-09-22T14:38:19.169+03:002011-09-22T14:38:19.169+03:00Seafalcon: Nem tisztaságmániás nálunk senki, de né...Seafalcon: Nem tisztaságmániás nálunk senki, de néhány "apróságra" figyelünk. Ilyen a tojás megmosása is. S ebben az az érdekes, hogy nem csak édesanyám, hanem mindkét nagyanyám mosta a tojást, a logikus és egyszerű magyarázat csupán annyi volt: "ezt így kell!" Dehogyis hallottak ők szalmonelláról és alapvető higiéniai szabályokról! Egyszerű falusi asszony volt mindkettő, akik egyetem nélkül is nagy tudással bírtak. :)Alízhttp://fakanalforgato.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-16122836931100712162011-09-22T14:29:15.299+03:002011-09-22T14:29:15.299+03:00Az első vagy, aki leírta a blogjában (illetve van ...Az első vagy, aki leírta a blogjában (illetve van biztosan más is, de itt olvastam először), amit édesanyám a lelkemre kötött:<br />"a tojást, szépen megmosod a vízcsap alatt langyos vízzel - ezzel megóvod magad és a családodat a szalmonella fertőzéstől."<br /><br />Eddig csak egyszer vágtam bele grízgaluskába, de ezután gyakrabban fogok. Ugyanis szegény anyósom állandóan küzdött vele, de nem akart sikerülni. (Ő vajjal készítette). Én megcsináltam, de zsírral ahogyan az a - nem tudom hol olvastam recept - mondta, és tökéletes lett!Seafalconhttps://www.blogger.com/profile/08783771669905069593noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-9979499853781378172011-05-22T12:23:22.457+03:002011-05-22T12:23:22.457+03:00Kedves Annamari: köszönöm az elismerő szavakat. Ig...Kedves Annamari: köszönöm az elismerő szavakat. Igazából ez a blog a gyermekeim és barátaik kérésére született, ők ismerik a főztömet és azokra az ételekre kíváncsiak, amiket én készítek. örmény ételek még lesznek, mert nagyon izgat az a gasztronómiai örökség, ami még él Gyergyóban és van még néhány recept, amit föltétlenül ki akarok próbálni. :) A grízgaluska olajos változatáról hallottam ugyan, de sosem próbáltam ki, de jó, hogy eszembe juttattad, majd legközelebb. :)Alízhttp://fakanalforgato.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-65892788491420537242011-05-22T12:07:31.023+03:002011-05-22T12:07:31.023+03:00Alíz, nagyon szeretem a receptjeidet! Szívmelenget...Alíz, nagyon szeretem a receptjeidet! Szívmelengetően ismerős ételek nagymamám főztjéből. (Csíkban sem főznek sokkal másképp, mint Gyergyóban.) A blog nagyon közel áll a szívemhez, mert míg a többi foodblogger újabbnál újabb (és számomra legtöbbször teljesen ismeretlen) finomságokkal rukkol elő, ezt a blogot olvasgatva többé-kevésbé olyan, mintha egy családi recepteskönyvet nyitottam volna ki. Az ismerősség biztonságot adó érzésével lapozgatok. Az székely ételek mellett érdeklődéssel olvasom az örmény recepteket is. Ez egy olyan gyergyói örökség, amit tudatosítani, amit tanítani kellene, hogy el ne vesszen.<br /><br />Az anyum-féle, mindig tökéletesre sikerülő grízgaluskánk receptje sokkal egyszerűbb: egy tojást beletörni egy levesestányérba, villával felverni, amíg kissé habos lesz a teteje, csipet sót bele (és anyum szerint a titok:) érzéssel egy kevés olajat löttyinteni bele és elkeverni, majd a grízt adagolni a szokásos módon. Semleges ízű olaj kell (napraforgó), mert az olívától nem lesz a galuska íze az igazi. A pihentetés fontos. Én eddig sosem figyeltem, hogy a leves milyen hőfokon van, lobog-e vagy csak gyöngyözik, úgy tűnik, ez az olajos recept működik. Persze a csendben fövő levesben szebbek lesznek a galuskák.Annamarihttp://fuusti.wordpress.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-79283968826753459922010-10-28T14:47:52.919+03:002010-10-28T14:47:52.919+03:00Szia! Sütőpor nekem ez vált be...Két kávéskanál sü...Szia! Sütőpor nekem ez vált be...Két kávéskanál sütőpor és akkora grizkaluskáim lettek, hogy csak na :)<br />Szeretettel: RitaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-58532804159370326482009-10-07T15:44:07.807+03:002009-10-07T15:44:07.807+03:00Receptgyűjtő: valóban, ez az ahány ház, annyi szok...Receptgyűjtő: valóban, ez az ahány ház, annyi szokás tipikus esete. És örülök, hogy tetszett a leírásom, gyere még máskor is. Remélem, időnként tudok újdonságszámba menő dolgokkal is szolgálni. :)Alíz, Erdélybőlhttp://fakanalforgato.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-21176634094329759452009-10-07T15:21:29.836+03:002009-10-07T15:21:29.836+03:00Alíz, nem "baj", hogy részletesen leírta...Alíz, nem "baj", hogy részletesen leírtad :-), legalább mindenki megérti minden mozzanatát a műveletnek.<br />Mindkettő egy módszer, kinek az egyik válik be, kinek a másik, a lényeg, hogy sikerüljön. :-) <br />Egyébként a Te változatodat nem hallottam még eddig, érdekes volt olvasni!mariamhttps://www.blogger.com/profile/08656252373893242694noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-63175672249957877412009-10-06T20:07:57.484+03:002009-10-06T20:07:57.484+03:00Receptgyűjtő: valószínűleg nagyon jó szódaporral i...Receptgyűjtő: valószínűleg nagyon jó szódaporral is, de nekem ebben a változatban nagyon gyorsan és rutinosan megy. Azért írtam le ennyire részletesen, mert a fiatal barátaim kérték. De köszi a tippet. :)Alíz, Erdélybőlhttp://fakanalforgato.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-14177651284534423762009-10-06T19:58:01.412+03:002009-10-06T19:58:01.412+03:00A grízgaluskát nagyon szeretjük, sokáig kínlódtam ...A grízgaluskát nagyon szeretjük, sokáig kínlódtam vele, aztán egyszer olvastam valahol, hogy pici szódabikarbóna kell bele, azóta mindig nagyon finomra sikeredik. Nem kell hozzá ennyi odafigyelés, nagyon egyszerűen elkészül, és rövid idő alatt. Arra nyilván ebben az esetben is oda kell figyelni, hogy túl híg, vagy túl sűrű ne legyen a tészta.mariamhttps://www.blogger.com/profile/08656252373893242694noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-55528860459839860592009-09-29T11:01:24.326+03:002009-09-29T11:01:24.326+03:00Nelly: nagyon tetszik a varázsbloggá nyilvánitás ö...Nelly: nagyon tetszik a varázsbloggá nyilvánitás ötlete. Ez valami olyan, mint az Oscar? Már a jelöléstől is dorombolnak a bolháim. :)) A grizgaluskával pedig csak bátran próbálkozz, és ha elsőre nem jönne össze, akkor ne kedvetlenedj el, hanem próbálkozz újra. Amit nem irtam le a bejegyzésbe: igaz, hogy az első igen jó lett, mert anyám ott állt mellettem, de rögtön a következő már nem. :) És anyám szerint legalább egy adag galuskát el kell rontani, hogy ráérezz a helyes arányokra.Alíz, Erdélybőlhttp://fakanalforgato.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-51562545122388694832009-09-29T10:39:26.615+03:002009-09-29T10:39:26.615+03:00Bevallom, nekem még mumus a grízgaluska készítés, ...Bevallom, nekem még mumus a grízgaluska készítés, meg a palacsinta. Csak akkor tudnám megcsinálni, ha élőben látnám. Írjátok, hogy nincs hozzá súly arány, meg ilyesmi. Elhiszem, de nekem akkor is csak így megy. Azért a hét végén teszek egy próbát. Ha sikerül, akkor varázs bloggá nyilváníttatom a blogodat.:))nellynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-76713799148909857672009-09-26T23:28:32.821+03:002009-09-26T23:28:32.821+03:00Timus: Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra. És az &...Timus: Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra. És az "így szoktuk" az egy jó fogódzó... :)))Alíz, Erdélybőlhttp://fakanalforgato.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-40964278865704736872009-09-25T13:07:20.662+03:002009-09-25T13:07:20.662+03:00Hát ez a kukoricadarás sárgítás nagyon tetszik! A ...Hát ez a kukoricadarás sárgítás nagyon tetszik! A hideg vízről még életemben nem hallottam, lehet, hogy azért, mert jóanyám is sokat küzdött a galuskával (bár ügyet nem csinál belőle, ugye, ez van, ezt kell szeretni). Én már régebben írtam a blogon, hogy végül a zsemlemorzsát hoztam be, mint sikeres kiegészítőt a csalafinta gríz mellé, azóta szeretek galuskát főzni! :) De a hétvégén ilyen aranysárgát fogok csinálni. ja, és az "így szoktuk" - de mennyi van ezekből minden családból - szerencsére! :)timushttps://www.blogger.com/profile/16530720894280016412noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-89673684975178020152009-09-24T14:00:58.858+03:002009-09-24T14:00:58.858+03:00Hajrá, Maris!!!!!!!!!!!!! Egyébként, örülök hogy j...Hajrá, Maris!!!!!!!!!!!!! Egyébként, örülök hogy jöttél és nem csak neked hanem Trinitynek is örülök, csak elfelejtettem mondani. :)Alíz, Erdélybőlhttp://fakanalforgato.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-39860371890708788572009-09-24T11:09:27.715+03:002009-09-24T11:09:27.715+03:00Alíz ezt ki kell próbálnom, az én grízgaluskámmal ...Alíz ezt ki kell próbálnom, az én grízgaluskámmal általában verebet lehetne lőni. ((Ámbár EGYSZER már jó lett, akkor asszem, sütőport raktam bele, vagy mittudomén :-))<br /><br />Ja, és kiskorunkban annyira utáltuk öcsémmel kórusban, hogy anyu kénytelen volt elnevezni tengeri szörnynek, hogy egyáltalán hajlandók legyünk a szánkba venni :-)Marishttps://www.blogger.com/profile/08048527941788588383noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-50907780185995315762009-09-24T07:14:44.477+03:002009-09-24T07:14:44.477+03:00Hajrá, Trinity! Aztán arra is kíváncsi lennék, mik...Hajrá, Trinity! Aztán arra is kíváncsi lennék, mik a tapasztalataid. :)Alíz, Erdélybőlhttp://fakanalforgato.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-31765286120572142212009-09-24T02:15:57.289+03:002009-09-24T02:15:57.289+03:00Próbálom utánozni-tetszik, ahogy leírtad...Próbálom utánozni-tetszik, ahogy leírtad...trinityhttps://www.blogger.com/profile/17414030403460880872noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-14019989847160849082009-09-18T07:44:43.582+03:002009-09-18T07:44:43.582+03:00Edó: Valóban így van, a grízgaluskához nem lehet u...Edó: Valóban így van, a grízgaluskához nem lehet unciás mérlegen kimérni a hozzávalókat. Érzésből kell készíteni, de ezt eléggé nehéz elmagyarázni. Mert ehhez kell a székely menyecskék páratlan arányérzéke, ahogyan aranymetszésben készítik az ételeiket. Fortély azonban van benne, azért szedtem néhány sort pirossal.Alíz, Erdélybőlhttp://fakanalforgato.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5972825950528832963.post-70419041194294842342009-09-17T22:47:53.435+03:002009-09-17T22:47:53.435+03:00Alizkam,szepen leirtad!En nem tudok kulonosebb for...Alizkam,szepen leirtad!En nem tudok kulonosebb fortelyt ra(sajnos nem is volt aki tanitson),mindig szemre keszitem,es valahogy ez mindig jora sikerul,se tul kemeny,se tul lagy,igy vagyok a daralt husos toltelekekkel is:))Edóhttps://www.blogger.com/profile/06619452475675493172noreply@blogger.com