Oldalak

2012. július 19., csütörtök

Diós palacsinta vaníliaöntettel és áfonyafagylalttal palacsintahadjáratra - Clatite cu umplutura de nuca, crema de vanilie si inghetata de afine pentru clatidiada

Amint ígértem, még ma érkezem a délben megvillantott ízletes desszert receptjével is, amit a Gateste Sanatos (Főzz Egészségesen) honlap kiírására készítettem az ajándékba kapott Fissler serpenyőben. Íme itt van, s nem is szaporítom a szót csak annyival, hogy a román gasztrobloggereknek is leírom ugyanezt, hogy tudják, miről szól a fáma. Így is rettenetesen hosszú lett a kétnyelvű recept, de megéri elkészíteni. S még annyit, hogy megjelent a Székely Konyha júliusi lapszáma, aminek lapszemléjét Ritánál olvashatjátok.
Dupa cum v-am promis inca la amiaza, iata am si sosit cu reteta desertului aratat, pe care am facut in cadrul campaniei siteului Gateste Sanatos in tigaia Fissler primit cadou. N-as dori sa lungesc prea mult vorbareala ca si asa e destul de lung reteta bilingva, dar trebuie ca sa inteleaga si cititorii mei in limba maghiara. Inca atata, ca a aparut numarul de iulie a revistei Székely Konyha (Bucataria Secuiasca) redactata de mine, rezumatul in lb. maghiara il puteti citi la colega mea Rita. 


Diós palacsinta vaníliaöntettel és áfonyafagylalttal 

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Igazi ínyenc desszert, amit kimondottan ünnepi alkalmakra ajánlok.

Palacsinta: 10 púpozott evőkanál liszt, 1 tojás, csipetnyi só, 2 dl tej, 0,5 dl tej, ásványvíz, vagy szódavíz, amennyi szükséges; 
Diótöltelék: 4-5 evőkanál cukor, 15 púpozott evőkanál darált dió, 2 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1-2 evőkanál rum; 
Vaníliaöntet: 2 evőkanál vaníliás puding, 3-4 evőkanál cukor, 4 dl tej, 1,5 dl tejszín, maréknyi mazsola, 1-2 evőkanál rum; 
Áfonyafagylalt: 1 egész tojás és 1 tojás sárgája, 4-5 evőkanál cukor, 1 kiskanál élelmiszerkeményítő, 3 dl tej, csészényi feketeáfonya, 4 dl tejszín. 

1. Egy nappal korábban elkészítjük az áfonyafagylaltot: a tojást és a tojássárgát a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az élelmiszerkeményítőt elkavarjuk a tejjel és folyamatosan kavargatva felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, megmosott áfonyát és továbbkavargatva addig főzzük, amíg besűrűsödik. Az edényt hidegvizes tálba merítjük és kíhűtjük az áfonyás krémet. Amíg hűl az áfonyás massza, felverjük a tejszínt, majd lazán a két masszát összekavarjuk. Dobozokba töltjük és fagyasztóba tesszük.
2. Beáztatjuk a mazsolát a rumba.
3. Elkészítjük a vaníliaöntetet: a vaníliás pudingot elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet és folytonosan kavargatva felforraljuk. A híg pudingba belekavarjuk a rumból leszűrt mazsolát, felverjük a tejszínt, majd miután a puding kihűlt, lazán belekavarjuk a tejszínhabot. 4. Elkészítjük a diótölteléket: három evőkanál cukrot aranybarnára karamellizálunk. Hozzáadjuk a darált diót a reszelt citromhéjat és a többi cukrot, összekavarjuk, feltöltjük a tejjel és felforraljuk. Ha kihűlt, belekavarjuk a mazsoláról leszűrt rumot.
5. Elkészítjük a palacsintát: a tojás felverjük a csipetnyi sóval, hozzáadjuk a liszthez, beletöltjük a tejet és simára kavarjuk. Ezután folytonosan kavargatva lassanként hozzáadjuk az ásványvizet, addig míg tejszín sűrűségű masszát nyerünk. Végül belekavarjuk az olajat. Olajjal vékonyan kikent serpenyőbe kis merőkanálnyi palacsintatésztát merünk, egyenletesen eloszlatjuk a serpenyő felületén és mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
6. A palacsintát megtöltjük diótöltelékkel, feltekerjük, kettévágjuk, desszertes tányérra tesszük, mellétesszünk egy-két evőkanálnyi vaníliaöntetet, tetejére pedig áfonyafagylalt-gombócot teszünk.

Jó tudni!
• Áfonyafagylalt helyett áfonyabefőttet, vagy dzsemet is adhatunk a palacsintához.
• Ha Fissler serpenyőben sütjük a palacsintát, elég, ha az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenjük a serpenyőt, a továbbiakban nem kell olaj a palacsinta sütéséhez.

Clatita cu umplutura de nuca, crema de vanilie si inghetata de afine 

Timpul de preparare: cca. 1 ora. Este un desert delicios, il recomand pentru sarbatori.

Clatite: 10 linguri cu varf de faina alba, 1 oua, firicel de sare, 200 ml lapte, apa minerala sau sifon, dupa necesitate; 
Umplutura de nuca: 4-5 linguri de zahar, 15 linguri cu varf de miez de nuca macinat, 200 ml lapte, coaja unei lamai ras, 1-2 linguri de rom; 
Crema de vanilie: 2 linguri de budinca de vanilie, 3-4 linguri de zahar, 400 ml lapte, 150 ml frisca, 1 pumn de stafide, 1-2 linguri de rom; 
Inghetata de afine: 1 oua si 1 galbenus de oua, 4-5 linguri de zahar, 1 lingurita de amidon, 300 ml lapte, 1 ceasca de afine, 400 ml frisca. 

1. Cu o zi inainte prparam inghetata de afine: ouale si galbenusul frecam cu zaharul, adaugam amidonul, amestecam cu laptele, si fierbem in continuu amestecand. Adaugam afinele curatat si spalat, apoi amestecand in continuare pana cand se ingroase. Punem vasul intr-un castron cu apa rece si lasam sa raceasca crema cu afine. Pana cand se raceste crema mixam frisca pana devine masa groasa, apoi amestecam cu crema. Punem intr-un vas si punem in congelator.
2. Punem stfidele in rom.
3. Preparam crema de vanilie: budinca de vanilie frecam cu zaharul si laptele, apoi amestecand cuntinuu fierbem compozitia. In budinca subtire punem stafidele scos din rom, mixam frisca pana cand devine masa groasa, iar dupa ce s-a racit budinca amestecam budinca cu frisca.
4. Preparam umplutura de nuca: caramelizam trei linguri de zahar pana devine galben auriu. Adaugam miezul de nuca macinat, coaja de lamaie ras, restul de zahar, amestecam cu laptele si fierbem compozitia. Dupa ce s-a racit, amestecam in compozitie romul ramas de pe stafide.
5. Preparam clatitele: batem ouale cu firicel de sare, apoi adaugam la faina, adaugam laptele si frecam pana devine un aluat fara cocoloase. Dupa aceasta adaugam si incetul cu incetul apa minerala fracand continuu pana obtinem un aluat de consistenta asemanatoare celei de la frisca lichida. La sfarsit amestecam si uleiul. Punem intr-o tigaie uns subtirel cu ulei cu un polnic mai mic din aluat, miscam tigaia cat sa fie acoperit in totalitate si prajim ambele parti pana devine galben aurie.
6. Umplem clatita cu umplutura de nuca, infasuram, taiem is doua, punem alaturi 1-2 linguri de crema de vanilie, iar deasupra un glob de inghetata de afine.

Nu strica, daca stiti! 
• Inghetata de afine putem inlocui cu dulceata de afine sau gem de afine. 
• Daca facem clatitele in tigaie Fissler, ajunge daca ungem subtire cu ulei tigaia, dupa aceasta nu e nevoie de ulei.


Jó étvágyat! - Pofta mare!

Palacsintahadjáratom a Fissler-serpenyővel - Clatidiada mea cu tigaia Fissler

Azt tapasztaltam, hogy az életben mindig vannak egyesek és kettesek, az egyesek azok, akiknek dolgaik rendszerint jól mennek, a kettesek népes tábora, pedig azok, akiknek mindig nagyon meg kell küzdeniük, hogy bármit is elérhessenek. Azt is tapasztaltam, hogy többnyire a kettesek népes tábiorát szaporítom, és kevés olyan esetet tudnék mondani, amikor avanzsáltam az egyesek közé. Most viszont úgy történt, hogy én is egyes lettem a Gateste Sanatos (Főzz Egészségesen) honlap "Szegényebb vagyok annál, minthogy gyengeminőségű holmikat vásároljak!" felhívásának köszönhetően, mivel 70 romániai gasztroblogger társammal karöltve boldog tulajdonosa lettem egy Fissler márkájú serpenyőnek. Őszintén szólva, eleinte nem hittem benne, mert úgy gondoltam ennyire szerencsés nem szoktam lenni, de próbálkoztam. Az első meglepetés akkor ért, amikor egy kedves hölgy felhívott telefonon, hogy pontosítsam a postai címemet és közölte: rövidesen érkezik a vadiúj Fissler márkájú serpenyő. A második meglepetés akkor ért, amikor valóban megérkezett. A harmadik meglepetés akkor ért, amikor ki is próbáltam, ugyanis ez a serpenyő még annál is jobb, mint amit beszélnek róla, illetve elképzeltem róla. S most elárulok két titkot, soha nem tudtam megfordítani a palacsintát a "fölröpítős, levegőben megfordítós" módszerrel és sose tudtam szép vékony, majdnem átlátszó palacsintát sütni, mert a fordításnál nagy eséllyel szétszakad. Most viszont sikerélményem volt, mivel már az első palacsintát sikerült felröpíteni és a levegőben elkapni, s mire az adag végére értem, akkorra már majdnem olyan technikásan készítettem mint a nagyok. Ráadásul a stabil 10-12 palacsintás adagból ezúttal összehoztam 16 leheletvékony palacsintát, amilyet még soha. Mindezt a Fisslernek köszönthetően. Így valóban "palacsintahadjáratot" rendeztem a konyhámban, hiszen mióta megérkezett a serpenyő, szinte minden nap használatban volt és rengetegféle palacsintát sütöttem. Ezek közül az egyik nagy kedvencemnek - a képen is látható diós palacsinta vaníliaöntettel és áfonyafagyival desszertnek -  receptjét osztom meg olvasóimmal, amint befejeztem a munkám. Aztán holnaptól kezdődően jön a többi is, lesz legalább 4-5 féle változat, de ez legyen meglepetés. 

In viata am observat, ca sunt unii si altii, unii sunt astia mereu norocosi, altii sunt care mereu trebuie sa munceasca din greu, ca sa castige ceva. In general eu fac parte din tabara "altilor", si foarte putine ocazii as putea enumera cand m-am avansat in tabara "unilor".  Insa acuma datorita campaniei "Sunt prea sarac sa cumpar lucruri de proasta calitate" a siteului Gateste Sanatos, m-am avansat in tabara "unilor" cu inca 70 de "tovarasi" blogeri culinar, si am devenit proprietara fericita a unei tigai marca Fissler. Sincera, la inceput n-am avut incredere in toata povestea asta, fiindca asa credeam, ca nu sunt eu asa norocoasa, dar merita o incercare. Prima surpriza era cand o duduita m-a sunat, sa clarific adresa mea, si totodata mi-a comunicat: in curand soseste tigaia Fissler nou nouta. A doua surpriza era, cand intr-adevar a si sosit tigaia, iar a treia cand am avut ocazia sa si incerc, fiindca era mult mai bun decat inchipuiam. Iar acuma dezvalui doua secrete despre mine: niciodata n-am reusit sa intorc clatita cu metoda aruncatul in sus, si niciodata n-am reusit sa fac niste clatite foarte subtire, aproape transparente, fiindca la intoarcere cu mare sansa reuseam sa rup clatita. Insa acuma am avut succes fiindca deja prima clatita am reusit sa intorc prin aruncare in sus, si pana cand am ajuns sa fac cantitatea intreaga, deja am reusit sa am aproape experienta in intoarcere cum au astia mari. In plus din aluatul de cantitatea mea obisnuita de 10-12 bucati de clatite am reusit sa fac 16 clatite foarte-foarte subtire, cum n-am reusit in viata. Toate astea datorita Fisslerului. In asa fel intr-adevar am facut o adevarata "clatidiada" in bucataria mea, si de cand a sosit tigaia Fissler aproape in fiecare zi am facut clatite. Printre clatitele facute este si marea mea preferinta - Clatite cu umplutura de nuca, crema de vanilie si inghetata de afine ceea ce se vede pe poza - reteta urmeaza dupa ce mi-am terminat "temele" pentru azi. Iar incepand de maine urmeaza la rand inca 4-5 feluri de clatite, dar acesta sa fie surpriza.

2012. július 16., hétfő

ARAH - Játék eredményhirdetés

Június elején, blogom létrejöttének évfordulóján játékot hirdettem, aminek lényege az volt, hogy havonta készítsünk egy összefoglalót 5-10 korábbi recepttel mintegy ajánlóként olvasóinknak. Ezt minden hónap 5-ig kell megtenni. Akik az első két hónapban - vagyis júniusban és júliusban - már ezt megtették és linket hagytak a játékfelhívást tartalmazó bejegyzésemnél, azokat díjazom. 
Nos, úgy tűnik, kevesen találták ezt hasznos ötletnek, pedig több haszna is van, amit szintén a felhívásban írtam le. Ezért úgy döntöttem, hogy mindenkit díjazok, aki részt vett a játékban. Így díjat küldök Krisztinának a Krisztina konyhája blog szerzőjének, aki itt és itt tett közzé ajánlatot. Ugyanazt az ajándékot veheti át Éva, a Takarékos konyha szerzője, szintén két bejegyzést írt: itt és itt. Végül, de nem utolsó sorban Katinak, a Makacska konyhája blog szerzőjének, akinek ajánlatait itt és itt olvashatjátok. Az egyébként hat bloggernek szánt ajándékot a résztvevők közt egyenlően elosztom és azt fogom elküldeni, mihelyt megtudom, hová is kell küldjem tulajdonképpen. Ezért kedves Krisztina, Kati és Éva, kérlek benneteket, küldjétek el a pontos postai címeteket a janossyaliz@gmail.com címre, hogy mielőbb postázhassam az ajándékotokat. Természetesen, blogszemlét is írok mindhárom blogról augusztus három hétvégéjén. Azért augusztusban, mert nálam épp meszelés zajlik és eléggé foglalt vagyok a következő hetekben. 
Nyílván, az ARAH továbbra is folytatódik, bárki tetszés szerint csatlakozhat bármikor, aki úgy gondolja, hogy megörvendezteti minden hónap elején olvasóit egy ajánlóval. S ha már itt tartunk elmondanám, hogy minden nap fél tíztől - magyarországi idő szerint fél kilenctől - élőben hallhattok a Retró Rádióban. Többnyire a Székely Konyhában már megjelent recepteket ajánlom. Ha kíváncsiak vagytok rá, hallgassatok meg, majd mondjátok el a véleményeteket, eddig nagyon jók a visszajelzések.

2012. július 10., kedd

Meggyes-csokis profiterol

Még egy profiterol, mert nyár van, s ilyenkor nincs ennél jobb desszert a világon. Ráadásul, ha a fagyikat előre elkészítjük és a képviselőfánkot is megsütjük, akkor még öt percbe sem telik egy adag összerakása. Ez alkalommal egy olyan változatot készítettem, amiben a csokit házasítottam a meggyel és őszintén szólva az eredménnyel fölöttébb elégedett voltam. A receptje egyébként megjelent a Székely Konyha júniusi lapszámában. S ha már itt tartunk, elmondanám azt is, hogy hétfőtől-péntekig minden nap fél tízkor - magyarországi idő szerint fél kilenckor - a Székely Konyhában megjelent ételreceptekről beszélgetek Gáspáry István kollégával a Retró Rádió főzőcskézős műsorában. Csíkszereda körzetében a 88,7 fm-en fogható - ezt főleg kedves régi osztálytársaimnak írom. 

Meggyes-csokis profiterol 

Elkészítési idő: 5 perc. A megadott leírás egy adagra szól.

3 csokoládékrémes képviselőfánk, 1 gombócnyi meggyes joghurtfagylalt, 1 gombócnyi sztracsatellás fagylalt, 1 gombócnyi csokis-meggyes fagylalt, 1 evőkanálnyi tejszínhab, csokoládéöntet, vagy csokoládéreszelék, meggyszem. 

1. Az előre elkészített képviselőfánkot nagy méretű fagylaltoskehely aljába tesszük.
2. Ráhalmozzuk a fagylaltgombócokat, tejszínhabból csinos rózsát nyomunk a tetejére, tetszés szerint leöntjük csokoládéöntettel vagy megszórjuk csokireszelékkel, és tetejére egy meggyszemet teszünk. 

Jó tudni! 
• Bármilyen fagylalttal, bármilyen krémmel töltött képviselőfánkkal elkészíthetjük. 
• Nagyon gyorsan megy az összeállítása, ha előzetesen előkészítettünk minden hozzávalót.

Jó étvágyat!

Clatidiada - Palacsintahadjárat!

Clatidiada bloggerilor culinari


Noi iti dam tigaia, tu faci clatitele! 
In cadrul campaniei "Sunt prea sarac sa cumpar lucruri de proasta calitate!" siteul www.GatesteSanatos.ro va invita sa testati calitatea germana a tigailor marca Fissler. Noi iti dam tigaia, tu faci clatitele. Primii 70 de bloggeri care se inscriu la acest "drive test" al tigailor pentru clatite, primesc GRATUIT cate o tigaie pentru clatite marca Fissler.


M-ati convins, amanunte aici!

Palacsintahadjárat gasztrobloggereknek

Mi adjuk a serpenyőt, te sütöd a palacsintát!
www.GatesteSanatos.ro honlap Fissler márkájú német serpenyők tesztelésére szólít fel a "Szegényebb vagyok annál, minthogy gyengeminőségű holmikat vásároljak!" kampányában. Mi adjuk a serpenyőt, te sütöd a palacsintát! Az első 70 blogger, aki felíratkozik a serpenyők tesztelésére, INGYENESEN juthat hozzá egy Fissler márkájú serpenyőhöz.  


Meggyőztetek, részletek itt!

2012. július 8., vasárnap

Képviselőfánk

Nem, nem ebben a kánikulában sütöttem a képviselőfánkot, hanem sokkal korábban, amikor még nem volt ez a hőség. S akkor is hajnalban fogtam hozzá, hogy míg a nap kezdene melegen sütni, addig készüljek el a sütéssel, mert nyáron csak ha nagyon muszáj, akkor kapcsolom be a sütőt. No, nem volt épp annyira muszáj, de a Székely Konyha júniusi lapszámában valami különlegessel akartam előhozakodni és ehhez kellett képviselőfánkot is sütni. Na jó elárulom, profiterolt készítettem, csak teljesen más ízesítésbe, mint a korábbi - holnap annak a receptjét is beblogolom. 

Képviselőfánk 

Elkészítési idő: 1óra.

Fánk: 8 dkg zsír vagy 10 dkg vaj, 15 evőkanál víz, 15 dkg liszt, 5 tojás, csipetnyi só. 
Töltelék: 1 csokoládés pudingpor, fél liter tej, 2 tojás, 2-3 kanál cukor. 

1. A kimért vizet a zsírral vagy vajjal és csipetnyi sóval egy kis fazékban feltesszük forrni.
2. Ha felforrt, egyszerre beleborítjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal addig kavarjuk, míg a főtt tészta elválik az edény falától.
3. A tűzről levéve, amíg még meleg a tészta, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távol kiskanállal vagy nyomózsákkal csinos halmokat rakunk.
4. Előmelegített, forró sütőben addig sütjük, míg aranysárga lesz.
5. Míg a fánkok készülnek, elkészítjük a krémet. A tojássárgáját különválasztjuk a fehérjétől; a tojásfehérjéből néhány csepp citrommal kemény habot verünk; a tojássárgáját a pudingporral és a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és kemény pudingot főzünk. Még melegen belekavarjuk a tojásfehérjét.
6. A közben megsült és kihűlt fánkok tetejét éles késsel bemetsszük és kiskanál segítségével betöltjük a krémet.

Jó tudni! 
• Képviselőfánk sütésekor a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert nem nő fel a fánk. 

Jó étvágyat!

A recept megjelent a Székely Konyha júniusi lapszámában.

2012. július 2., hétfő

Júliusi ajánlat - ARAH + még mindig játék

Még a múlt hónapban, blogom létrejöttének harmadik évfordulóján hirdettem egy játékot, aminek a lényege, hogy havonta - hó elején - tegyük közzé azokat a receptjeinket, amiket az éppen soronkövetkező hónapra ajánlunk. Ennek többszörös haszna van - a felhívásban eléggé részletesen leírtam - egyrészt ötletekkel szolgálunk olvasóinknak, másrészt magunk is felevenítjük régebbi receptjeinket. Nyílván, mivel a játék díjazással is jár, de ennek részleteit is elolvashatjátok a felhívásban. Még csak annyit, hogy a játékba még mindig bekapcsolódhat bárki, ha e hónap 5-ig közzétesz a blogján egy ajánlatot legtöbb tíz étel receptjével és ezt linkkel bizonyítja a játékfelhívásról szóló bejegyzésemnél a megjegyzésekben
Egyszerű és nagyszerű mártás, gyorsan elkészíthető, kezdők is próbálkozhatnak vele.
Ezt főleg azoknak ajánlom, akik hozzájutnak szamócához, vagyis ahhoz az aprószemű, nagyon zamatos erdei eperhez, ami nálunk Erdélyben az erdei tisztásokon, erdőszéleken, kivágott fák csonkjain terem.
Amíg még van cseresznye, meggy és sárgabarack, érdemes vegyeskompótot készíteni - nálunk ez nagyon menő.
Kánikulában nincs jobb egy üdítő gyümölcslevesnél.
Július a grillezések szezonja is, a csirkecombból nagyon ízletes grill készülhet különféle szószokkal.

Nagyjából ennyi, amit ajánlok júliusra. Jó főzőcskézést és játékra fel! Még nem késő...