A minap Edónál láttam az epermisut, vagyis az epres tiramisut. Mivel épp hazajött a fiam és a menyem néhány órára, gondoltam meglepem őket valami finomsággal és elkészítem az epermisut. Aztán arra gondoltam, hogy egy hónap múlva lesz a fiam szülinapja és nem valószínű, hogy akkor hazajön, vagy én Bukarestbe megyek, ezért úgy döntöttem torta formában készítem el Edó epermisuját. Az eredeti recepten is változtattam, mert az utolsó pillanatban derült ki, rosszul emlékeztem, hogy még van fehér csokim. Nem volt kedvem félbehagyni a munkát és elmenni fehér csokiért, így helyettesítettem néhány kanál cukorral, zselatinnal és tejszínnel. S míg teljesen elfelejteném, hogyan is készítettem, beblogolom ide, hogy maradjon meg.
Hozzávalók: 1,5 csomag babapiskóta, fél kiló eper, 3-4 kanál cukor, 1 tasak zselatin (1 dkg), 2 dl tejszín, 25 dkg mascarpone; a sziruphoz: 2-3 dl víz, 1 citrom levestől, héjastól, egy narancs héja.
Azzal kezdtem, hogy felforraltam a szirupot és amíg az hűlt, elkészítettem a krémet. Ehhez előbb összetörtem az epret a cukorral, beáztattam a zselatint és felvertem a tejszínhabot. Aztán a cukros epret összekevertem a mascarponeval, hozzáadtam a feloldott zselatint, majd legvégül lazán belekavartam a tejszínhabot.
Mire a krém elkészült, a szirup is annyira hűlt, hogy könnyedén lehetett dolgozni vele. Egy kerek tortaformának az alját kivéve egy tálcára tettem, majd szép sorba raktam rajta a szirupba mártott piskótákat. Aztán ráhalmoztam a krém felét, megszórtam eperszeletekkel, majd újabb sor piskótát raktam rá, amit befödtem a megmaradt krémmel. Ezután fóliával beburkoltam és hűtőbe raktam egy éjszakára, majd másnap kivéve a hűtőből, levettem róla a tortakarimát, megszórtam kakaóporral és körberaktam félbevágott piskótával. Felszeletelve, ilyen lett, az íze pedig mennyei volt. Fogok még ilyet készíteni.Jó fakanálforgatást!
Nyami-nyamm! Még sosem csináltam sem tiramisut, sem epreset. Az imént tettem oda lecsöpögni 2 l aludttejet és már akkoreldöntöttem, hogy holnap-holnapután, mire jól kcisepg, valami epreset készítek belőle. Most majd döntenem kell, hogy ezt, vagy Otti joghurtos szeletét a Konyhából!:)
VálaszTörlésÉs, a fiadnak-menyednek ízlett?:)
Nekem is annyira izlik,hogy nem tudok betelni vele.A tortanak is ezt a tolteleket keszitettem es azota is sovargok utana,minden nap tudnam enni.Amugy szerintem ez eddigi egyik legszebb alkotasod:)Tenyleg,izlett a fiadeknak?
VálaszTörlésEgyebkent en most cukor-tilalmat rendeletem el magamnak,szoval semmit,de tenyleg semmit nem ehetek ami cukros...:( ez nekem olyan,mintha a drogost megfosztanak az anyagtol:)))Huzos,de muszaj azert a par plusz kiloert..es itt az eperszezon is,hm mennyi fincsit lehetne kesziteni..ti csak egyetek helyettem:P
VálaszTörlésSedith, Edó: valóban jól sikerült és szép lett. Ráadásul mindenkinek izlett, még a brassói anyatárséknak is, mert felpakoltam egy jó nagy darabot nekik is. Mellesleg, ennek köszönhetően ismét jöttek privát jelzések, hogy már mikor lesz kész a román blogunk. :) MOndtam: hamarosan. :)
VálaszTörlésNagyon szép lett, én is nagyon szeretem az epermisu, készígtettem egyszer már szamócából is, ugyanezt a recepetet, nagyon nagyon finom volt!Nagyon jó alkotás, igaza van Edónak, talán a legszebb eddig!Puszi!
VálaszTörlésOttis: köszi, köszi az elismerést. :)
VálaszTörlésNagyon guszta és istenien finom
VálaszTörlésÉn még soha nem készitettem, sem nem ettem sem tiramisut, sem epermisut. Ez most nagyon nagyon jól néz ki és elhiszem, hogy nagyon finom lett!
VálaszTörlésAlíz, nagyon kivánatos ez a torta!
VálaszTörlésAhh, gyönyörű...:)
VálaszTörlésBianka, Juci, Gál Edith, Maimoni: köszönöm az elismerést. És valóban nem csak szép lett, hanem finom is. Kár, hogy még nem találták fel, hogy interneten hogyan lehet küldeni egy szelet tortát, mert csatolt fájlban, Isten bizony küldenék mindannyiatoknak egy szeletet. :)
VálaszTörlésEz szuperül néz ki, a lányom imádja a földiepret, azt hiszem hétvégén elkészítem!
VálaszTörlésNyammm...
nagyon finom lehet
VálaszTörlésNagyon-nagyon jól néz ki..csak már jönne le az eper ára. Én is kipróbálom :)
VálaszTörlésNagyon tetszik! Még nálunk is méregdrága az eper, sütni még nem tudok vele, mert megesszük csakúgy.
VálaszTörlés