Na ez az az étel, amely alaposan rácáfol az előbbi bejegyzésemben tett vallomásomra a rókagombával kapcsolatosan. Mert ez a gombás palacsinta valószínűleg nagyon finom más gombából is, de a rókagomba markáns íze kell hozzá, hogy az igazi legyen. A receptjét egyébként Nóri, egykori évfolyamtársam mondta el sebtében a legutóbbi "osztálykirándulásunkon" - mert ezt a műfajt a mi osztályunk 30 éve nem bírja abbahagyni -, amelyre ő is csatlakozott legutóbb, amikoris a hajdani csíkszeredai Matematika-Fizika Líceum, jelenlegi Márton Áron Gimnázium 1980-as "évjáratú" ET-osztálya a csíkszentimrei Büdösbe kirándult.
Rókagombával töltött palacsinta tejfölösen
Hozzávalók a palacsintához: 10 evőkanál liszt, 1 tojás, szódavíz, vagy ásványvíz, fél kiskanálnyi só, olaj; a töltelékhez: 25-30 dkg rókagomba, 2 nagy fej hagyma, pirospaprika, só, bors, petrezselyemzöld, olaj; a mártáshoz: 1-2 dl tejföl és bazsalikom.
Elkészítése: A lisztből és tojásból a szódavízzel kb. 10-12 db., a megszokottnál kicsivel vastagabb, sós palacsintát sütünk. A hagymát megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és zsírjára pirítjuk. Miután kihűlt a gombapörkölt ledaráljuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, illetve utánafűszerezzük, ha szükséges. A palacsintákat ezzel a töltelékkel töltjük meg, de úgy, hogy a végeit is betűrjük, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. Ezután a töltött palacsintát kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk és forró sütőben mindkét oldalát megpirítjuk. Végül lelocsoljuk tejföllel, megszórjuk bazsalikommal és annyi időre, míg átmelegedik a tejföl, visszatesszük a sütőbe. Melegen tálaljuk, almát adunk melléje.
Jó fakanálforgatást!
Elkészítése: A lisztből és tojásból a szódavízzel kb. 10-12 db., a megszokottnál kicsivel vastagabb, sós palacsintát sütünk. A hagymát megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és zsírjára pirítjuk. Miután kihűlt a gombapörkölt ledaráljuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, illetve utánafűszerezzük, ha szükséges. A palacsintákat ezzel a töltelékkel töltjük meg, de úgy, hogy a végeit is betűrjük, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. Ezután a töltött palacsintát kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk és forró sütőben mindkét oldalát megpirítjuk. Végül lelocsoljuk tejföllel, megszórjuk bazsalikommal és annyi időre, míg átmelegedik a tejföl, visszatesszük a sütőbe. Melegen tálaljuk, almát adunk melléje.
Jó fakanálforgatást!
Ez csudafinom lehet!
VálaszTörlésHasonlót már ettem, isteni
VálaszTörlésHasonlót már ettem, isteni
VálaszTörlésWise Lady: valóban nagyon finom. Majd, amikor jössz Erdélybe és engem is meglátogatsz, ilyennel foglak megvendégelni. :) De még emlékeztess rá, hogy beigértem! :)
VálaszTörlésBianka: ugye, hogy isteni? Egyébként következik egy másik változat is hamarosan. :)
Édes istenem, csóró, felizgatott gyomornedveimmel mihez kezdjek mostan? :)
VálaszTörlésTrendo: gyere Erdélybe! Hamar összedobok egy ilyen palacsintát bármikor. :)))
VálaszTörlésNgayon finom lehet! Orolt hussal ettem, de meg gombaval nem. De ami kesik nem mulik !!!!
VálaszTörlés