Ez az egyik kedvenc salátám és bármit mondhatnak a reformkonyha és az egészséges táplálkozás korifeusai, úgyis kitartok a nagyanyám által megfogalmazott érv mellett: "a cukros saláta akkor jó, ha jó cukros". Természetesen, lehet ezt cukor nélkül, kevés cukorral, de akár mézzel is készíteni, számomra ez az "igazi" cukros saláta. A többi olyan saláta, amiben van ugyan fejes saláta és valószínűleg nagyon egészséges - ilyeneket is szoktam ám készíteni - de ha netán amolyan igazi, nagyanyámféle cukros salátára fájna a fogam, akkor csak ezt a változatot készítem. Amint korábbi bejegyzésemben is említettem, a múlt hét végén itthon volt a fiam és ez az ünnepi alkalom jó lehetőségnek kínálkozott arra, hogy ismét terítékre kerüljön ez finom, Erdélyben széles körben elterjedt saláta. Ráadásul, ízvilága igen jól passzol ahhoz a májtokányhoz, aminek receptjét a korábbi bejegyzésemben találjátok.
Hozzávalók: 1-2 fej friss, lehetőleg kerti fejessaláta, zöld fokhagymaszár, ízlés szerint, cukor, ecet és víz, tetszőleges mennyiségben.
Elkészítése: A friss salátát megpucoljuk, és folyó víz alatt alaposan átmossuk. A külső, vastagabb leveleit leszedjük - ezt felhasználhatjuk salátaleveshez - a belső, zsenge leveleket pedig apróra tépkedve egy tálba halmozzuk. A zöld fokhagymaszárat szintén megmossuk, finomra aprítjuk és rászórjuk a salátára, majd alaposan átforgatjuk. Ezután a saláta mennyiségének megfelelő mennyiségű vízből, ízlés szerinti mennyiségű ecettel és cukorral salátalevet készítünk, majd ráöntjük a tálban lévő fokhagymával kevert salátára. A salátalével is átforgatjuk a leveleszöldséget, végül gazdagon megszórjuk kristálycukorral.
Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkezők a nagy mennyiségű cukor miatt inkább tésztanapon fogyasszák.
Jó fakanálforgatást!
Ugye téged láttalak a Duna tévén? Gratulálok!
VálaszTörlésBocsi a lányom volt bejelentkezve...
VálaszTörlésIsten hozott, kedves Inci és Boglár a blogomon! Mindkettőtöket szeretettel köszöntelek. Ha a Duna tévén egy fehér-feketébe öltözött lófarokba kötött frizurájú éltes asszonyságot láttál, aki a nyelvi tisztaságról és a helyesírásról osztotta az észt a Térkép című műsorban ízes, gyergyói tájszólásban, akkor minden bizonnyal engem láttál. :)
VálaszTörlésMi is hasonlóan készítjük acukros salátát, csak fokhagyma nélkül. Nagyon finom.
VálaszTörlésErről még csak nem is hallottam! Pedig nagyon finom lehet. A hagyományos cukros-sós-ecetes lében készített fejes salátát is nagyon szeretem, így meg fogom kóstolni ezt a cukros változatot is. Alíz, só ebbe egyáltalán nem kell?
VálaszTörlésKati: itt a salátaszezon, próbáld ki fokhagymásan is! Nagyon finom!
VálaszTörlésDuende: sót nem teszek ebbe a változatba csak sok-sok cukrot.
Bizony bizony Te voltál Alíz! Láttalak én is a tv be.
VálaszTörlésOlvasom a cikkeidet is rendszeresen!!
Gratulálok!!!
A salátához én friss kaprot is szoktam tenni. A férjem kedvenc salija, de finom is ...
Juci: köszönöm, igazán megtisztelő. :) Nagyanyám is készítette kaprosan a cukros salátát, én viszont nem, mert a gyermekeim nem szeretik a kaprot.
VálaszTörlésAlíz, ez nem csak Erdélyben széles körben elterjedt saláta, hanem Magyarországon is, nálunk mindig volt amióta az eszemet tudom, nagyon szeretjük, én egy kis csipet sót azért szoktam tenni a lébe, ha nincs fokhagymaszár, akkor zöldhagymaszárral keverjük. Volt, hogy mi is raktunk hozzá aprított kaprot is. Mindenhogyan nagyon finom:-))))
VálaszTörlésAnikó: gyanítottam, de mivel konkrét ismereteim etéren csak Erdélyben vannak, nem akartam tévedni. :)
VálaszTörlésÉn is teszek bele fokhagymát. Imádom
VálaszTörlésCukros saláta nálunk mindig nagy divat volt,csak cukros,icurka ecet,só,cukor cukor!!
VálaszTörlésRizs mellé kötelező felszolgálni!
VálaszTörlés