Amint a korábbi bejegyzésemben is említettem, idén azért vásároltam nagyobb mennyiségű epret, hogy egy részét lefagyasszam. Nos, mivel szatmári epret vásároltam, ami nincs semmilyen tartósítóval kezelve -, hogy a szemek épek maradjanak - elég keveset sikerült kiválogatnom közüle, ami teljesen ép volt. De a négy kilóból sikerült kb. egykilónyit kiválogatni, többiből - mint már beszámoltam róla - szörp lett és dzsem. A kiválogatott, kifogástalan eperszemeket viszont zacskóztam és lefagyasztottam. Elöljáróban még annyit, hogy az eper jól bírja a fagyasztást és minőségét - tapasztalatom szerint - megőrzi 6-7 hónapon át.
Hozzávalók: tetszőleges mennyiségű eper, fagyasztást bíró zacskók.
Elkészítése: A kifogástalan minőségű, ép, kemény epret leszárazzuk, megmossuk, majd szűrőbe téve lecsöpögtetjük a vizét. Ezután tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre terítjük és a maradék vizet is leitatjuk róla. Csak ezt követően rakjuk zacskókba - kb. félkilós adagokban érdemes -, majd be a fagyasztóba. Nagyon fontos, hogy a vizet minél inkább leitassuk az eperről, ellenkező esetben a víztől egybe fagy és felhasználáskor nehezebben kezelhető. A fagyasztott epret télen süteményekbe, fagylaltokba és különféle desszertekbe használhatjuk, illetve akár nyersen is fogyaszthatjuk.
Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkezők nyersen gyümölcsnapon, desszertként tésztanapon fogyaszthatják.
Jó fakanálforgatást!
az egybefagyás úgy is símán megakadályozható (én ezt alkalmazom), hogy egy tálcára teszem be a fagyasztószekrény jégakkus polcára, s miután megfagynak, gyorsban beletaszítom egy zacskóba. Zacskó csomóz, megy a fagyasztó fiókjába.
VálaszTörlésIgen, pont ezt akartam írni én is. Évához hasonlóan először tálcára helyezem őket, és fagyás után zacskózom. Azért a víz leitatása így is, úgy is fontos.
VálaszTörlés4gyerek és Sedith: tapasztalatom szerint bizonyos gyümölcsöknek elég, ha alaposan leitatjuk róla a vizet. A blansírozott zöldségeket egyébként én is előbb tálcán fagyasztom, utána zacskózom, de ez egy újabb bejegyzés témája.
VálaszTörlés