Mindig variálok a befőzésekkel, idén például az almapaprikát paradicsompaprikával vegyesen tettem el. Ebben csupán annyi különleges és érdekes, hogy a piros paradicsompaprika igencsak jól mutat a sárga almapaprika között. Vagyis az esztétikai élvezet az újdonság, egyébként ugyanaz a régi recept, amit két évvel ezelőtt blogoltam be és amire mostanig több mint 4500-an kerestek rá. Szóval, a recept bevált, mert többen is jelezték, hogy szeretik, akinek a régi leírás tetszik jobban az itt keresgéljen, aki pedig összeszedettebben szeretné olvasni, az az alábbi szöveget olvassa. S nem utolsó sorban vegyétek észre azt is, hogy milyen szép, új képet készítettem.
Hozzávalók: 3 kg almapaprika, 1 kg paradicsompaprika, szemesbors, mustármag, babérlevél, 2 l víz, 0,5 l 9 fokos ecet, 2 púpozott evőkanál só, 10-15 evőkanál cukor, 1 csapott kiskanálnyi befőzőpor.
Hozzávalók: 3 kg almapaprika, 1 kg paradicsompaprika, szemesbors, mustármag, babérlevél, 2 l víz, 0,5 l 9 fokos ecet, 2 púpozott evőkanál só, 10-15 evőkanál cukor, 1 csapott kiskanálnyi befőzőpor.
Elkészítése: Az almapaprikát megmossuk és mindegyik tetejét kereszt alakban bemetsszük. A paradicsompaprikát megmossuk és félbe vágjuk. A vízből, ecetből, sóból és cukorból elkészítjük a salátalevet, teszünk bele egy babérlevelet és néhány szem borsot, majd felforraljuk. Amikor a salátalé fő, rendre – akkora adagokban, amivel könnyedén dolgozunk – belemerítjük a paprikaféléket, ám nem főzzük meg, csupán addig tartjuk a forró salátalében, amíg színt vált. Ekkor üvegekbe szedjük, mindegyik üveg tetejére teszünk egy babérlevelet, szemesborsot és mustármagot szórunk rá. A műveletet addig ismételjük, amíg a paprikánk elfogy, ekkor a salátaléhez hozzáadjuk a befőzőport, felforraljuk, és forrón az üvegekben lévő paprikára öntjük. A befőttes üvegeket lezárjuk és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp: A fenti eljárással készíthetünk külön almapaprika és külön paradicsompaprika savanyúságot is.
Jó fakanálforgatást!
Floriol KisKukta Főzőverseny
VálaszTörlésKeressük a legifjabb séf tehetségeket!
A Dining Guide és a KukTanoda főzőversenyt hirdet minden 10-15 év közötti hobbiséfnek, akinek van kedve megmérettetni magát a korosztályában!
http://www.diningguide.hu/kiskukta/palyazat/etterem-informacio-7109
Savanyút, savanyúval ennék
VálaszTörlésDe jó, hogy feltetted ezt, én is raktam el a tavaly, nem így, de nem is maradt meg, csúf színe lett, és meglágyult. Csodás a fotód.
VálaszTörlésKiskukta Kata: :( Ebből a kiírásból már kinőtt a lányom, ú ugyanis decemberben már tölti a 18-at. Mindenképp, köszönöm, hogy gondoltál ránk. :)
VálaszTörlésBianka: én is nagyon szeretem. :)
Kati: egyik évben nekem is színt váltott, de nem lágyult meg. Nem tudom, mi lehet az oka. :)
Úgy tudok örülni a receptjeidnek! Anyukám is így készítette, én meg nem jegyeztem le a módját, s most már nem tudom megkérdezni Őt... Nagy köszönet Neked!
VálaszTörlésGerdi: én is örülök, hogy segíthetek. Ezek mind jól bevált régi receptek, nem érhet csalódás, ha mindent betartasz. Egyébként éppen az ilyen fiatal Olvasóim számára írom nagy szeretettel ezt a blogot - mint látod, többnyire könnyen készíthető, egyszerű ételekkel -, hogy mindig elérhető közelségben legyen.
VálaszTörlésRemek párosítás, és szín kombináció!
VálaszTörlés"Befőzőpor" alatt pontosan mit kellene értsek? Dr. Oetker "Pikant fix"-ét vagy konkrétan valamilyen tartósítószert?
VálaszTörlésKöszi előre is és gratula a jobbnál jobb receptekhez!
Névtelen: a befőzőpor = nátrium-benzoát, de használhatsz nyugodtan szalícilt is. Köszönöm az elismerést és ha netán még kérdés adódna, kérdezz bátran. :)
VálaszTörlésKedves Alíz!
VálaszTörlésEzt a felöntólevet használhatom úgy is,ha megtöltöm a paprikákat káposztával?
10%-os ecet van nálunk,abból mennyi kellene ehhez a vízmennyiséghez?
Előre is köszönöm!
Üdv,:Brigitta
Kedves Brigitta: A 10 fokos ecetből a két liter vízhez indulásból 4 decit tennék, nem ötöt. De a legjobb tanácsadó a kóstolás, a feltöltőlének a normálistól erőteljesebben kell savanyúnak, édesnek és sósnak lennie, akkor jó. A zöldség felveszi a fölösnek tűnő ecetet, cukrot, sót. Ha káposztával töltöd, akkor készíts hasonló arányú forrázó levet a káposztának és mielőtt megtöltenéd a paprikákat, forrázd le vele. Hagyd abban a lében kihűlni, csavard ki, majd lazán tölsd meg vele a paprikákat. Igen jól mutat, ha a sárga almapaprikába vöröskáposztát töltesz és az üvegben úgy helyezed el, hogy kifele látszodjon a töltelékes fele.
VálaszTörlésKöszönöm szépen a jótanácsaidat!
VálaszTörlésBrigitta