A minap új főszerkesztőm, Csongi lepett meg azzal a kéréssel, hogy kellene szerezzek neki hurutot, mert ugyebár a környéken Gyergyószentmiklóson készíti két néni eladásra a különleges örmény fűszert. Erről bővebben is írtam az ángádzsáborleves leírásánál. Ugyanakkor arra is kért, hogy minél többféle receptet küldjek neki, mert ki szeretnék próbálni a gyergyói örmény ízeket. Ekkor jutott eszembe, hogy ott van még a hurutos "laskalevesem" (hurutos lebbencsleves) beblogolatlanul és biza, azt is jó volna, hogy megismerjék, hiszen sokkal egyszerűbb az elkészítése, mint az ángádzsáborlevesnek, finom és laktatós. Azonban mielőtt rátérnék a receptre, tegyünk egy kis kitérőt, hogyan is került a székelyek étrendjébe a hurut. Nos, a székelyek sokat nem szöszmötöltek az ángádzsábor-fülecske készítésével, ők egyszerűen a szárított vargányával készülő, leginkább lebbencsleveshez hasonlító levesüket ízesítik huruttal, ami legalább annyira finom, mint azt ángádzsáborleves. Ráadásul, a székely gazdasszonyok ellesték a hurut készítésének tudományát az örményektől, és az idősebb asszonyok szerint még a múlt század első évtizedeiben heti egy-két alkalommal a székely családok asztalára került a huruttal ízesített lebbencsleves.
Hozzávalók: 3 l húsalaplé, 3-4 db nagy burgonya, maréknyi lebbencstészta, maréknyi szárított vargánya, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 hurut, 3 dl tejföl, 1 kanál zsír (olajjal helyettesíthető), késhegynyi pirospaprika.
Elkészítése: A húsalaplében feltesszük főni a kockára vágott burgonyát. Közben előfőzzük a vargányát és apróra vágjuk, illetve kevés zsíron megpirítjuk a lebbencstésztát. Amikor a burgonya roppanósra főtt, hozzáadjuk a tésztát és a gombát, majd miután megfőtt berántjuk a levest a zsíron megpirított és paprikával megszórt kockára vágott hagymával. Végül a hurutot feloldjuk a tejfölben és legírozzuk vele a levest.
Tipp: Ha szárított hurutot használunk, akkor mielőtt a tejfölhöz kavarnánk, sajtreszelőn reszeljük meg.
Jó fakanálforgatást!
Hozzávalók: 3 l húsalaplé, 3-4 db nagy burgonya, maréknyi lebbencstészta, maréknyi szárított vargánya, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 hurut, 3 dl tejföl, 1 kanál zsír (olajjal helyettesíthető), késhegynyi pirospaprika.
Elkészítése: A húsalaplében feltesszük főni a kockára vágott burgonyát. Közben előfőzzük a vargányát és apróra vágjuk, illetve kevés zsíron megpirítjuk a lebbencstésztát. Amikor a burgonya roppanósra főtt, hozzáadjuk a tésztát és a gombát, majd miután megfőtt berántjuk a levest a zsíron megpirított és paprikával megszórt kockára vágott hagymával. Végül a hurutot feloldjuk a tejfölben és legírozzuk vele a levest.
Tipp: Ha szárított hurutot használunk, akkor mielőtt a tejfölhöz kavarnánk, sajtreszelőn reszeljük meg.
Jó fakanálforgatást!
Nagyon jól néz ki:) Ha ilyen finom is...:)
VálaszTörlésNa ilyet sem ettem még soha, de majd egyszer hívjál meg, mert annyi finom régi levest ismersz, hogy az csuda.
VálaszTörlésRóza és Bianka: az biza, nagyon finom.
VálaszTörlésKati: szívesen látlak, ha Gyergyóban jársz, előzetesen szólj és örömmel vendégül látlak egy ilyen levesre. De nem csak... :)
Gyergyo?? En is gyergyoi vagyok
TörlésIgazi gasztroélmény!!!!!
VálaszTörlésA férjem családjában (örmény leszármazottak) ünnepi étel a "hurutos leves". A készleteink sajnos fogyóban vannak és mivel a szamosújvári örmény néni elköltözött, a beszerzési forrásunk megszűnt. Kérem, küldjenek nekem egy nevet, telefonszámot vagy címet, ahol lehet hurutot vásárolni. Köszönettel, Jech Enikő enikojech@gmail.com
VálaszTörlésEnikő: az az igazság, hogy a hurutot mindig a szombati piacon vásárolom Gyergyószentmiklóson. De legközelebb megszerzem a telefonszámát a hurutos néninek és beszélek vele az érdekedben. Hogy mire jutottam, majd e-mailban megírom. :)
VálaszTörlésMi az a hurut???
VálaszTörlésNévtelen: a hurut egy örmény fűszer, amit a mi városkánkban két idős asszony készít. Egyébként, ha a fenti leírásban ráklikkelsz a linkre, akkor ott bővebb leírást találsz róla és láthatod is a fotóját.
VálaszTörlésvizsla
VálaszTörléshurutot lehet itthon is készíteni, nekem meg van a receptje, Szamosújváron kaptam.
Budapesten lehet kapni valahol hurutot? :) Majd nyáron megyek Erdélybe, de Gyergyó fele sajnos nem :( Több helyen is lehet kapni? Már többször is láttam, hogy a hurutot használják ízesítéshez és nagyon felkeltette az érdeklősdésemet! :) Csak édesanyám azt mondta, hogy nagyon sok idő elkészíteni! :D
VálaszTörlésTudomásom szerint Budapesten nem lehet hurutot venni. Erdélyben sem árulnak mindenhol. Gyergyószentmiklóson lehet kapni a szombati piacon - ez ami biztos. Lehet még érdeklődni Szamosújváron, Erzsébetvárosban vagy Csíkszépvízen - ezek azok a települések, ahol örmények élnek még. Lehet készíteni otthon is, de nagyon fontos a hozzávalók minősége. Csak házi, igazi tehéntől származó tejből lehet készíteni, boltiból nem lehet.
VálaszTörlésBoldogan jelenthetem, hogy elkészült a tudomásom szerint első hurutos laskaleves az Azori szigeteken. És olyan jó lett mint amit otthon készítünk, mert ide lett postázva 6 db hurut. Elmondhatom, hogy a spanyolok is meg a horvátok is nagyon el vannak ájulva tőle :D
VálaszTörlésKöszönöm a receptet!
Én éppen most készítek hurutot. Már három hete érek egy nagy befőttesüvegben a házi fölözetlen tejem (a legjobb, amit itt Debrecenben be tudtam szerezni). Eddig oké, mindennap kavarom kétszer-háromszor. A "Marcsa néni erdélyi szakácskönyvében" írt receptet követem. Azonban a rézüst problémás lesz. Mi lesz, ha nem rézüstben, hanem egy zománcos fazékban főzöm ki? Olvastam valahol, hogy akkor nem az igazi. A rézüst beszerzése azonban itt nálunk nehézkes és főképp drága. De lehet egyszer rászánom magam. Erdélyben talán esélyesebb, ott a gábor-cigányok sok helyen árulnak pálinkafőző üstöket, talán a villanyrezsóra rátehető lekvárfőző rézüstöt is. Egyébként érdekes, hogy ezt a fajta hurutot, ahogy utánanéztem és utána is kérdeztem Örményországban nem ismerik. Azonban Közép-Ázsiában sok nomád nép készít qurut néven szárított túrót, de ez nem levesízesítő, hanem egyfajta rágcsálnivaló. Viszont a jordániai beduinoknál a jameed nevű szárított joghurttal egy húsos levest főznek az ünnepnapokra mansaf néven (igaz ez rizzsel és nem húsos derelyeszerű tésztával) Azonban a lengyelországi örmények pont így készítik, van rá utalás a neten, sőt a moldvai Suceavában is van hurut.A lengyel örményeknél gandzabur néven fut az az angadzsabur leves.
VálaszTörlésKedves Péter!
VálaszTörlésA Marcsa néni erdélyi szakácskönyvében lévő hurut receptjét nem ismerem. Van nekem annál jobb és biztosabb receptem olyan nénitől, aki több évtizede készíti a hurutot. Alább bemásolom. A rézedénnyel kapcsolatosan az a helyzet, hogy nélküle valóban nem lesz igazi a hurut. Próbálkozni lehet, ami biztos: nem lesz szép zöld színű a hurut a zománcos edényben. A réz nem engedi, hogy színt váltson a petrezselyemzöld, ha nem rézedényben fő, akkor a hurutban lévő petrezselyemzöld megbarnul. Suceaván nem véletlenül ismerik és készítik a hurutot, hiszen Moldvában rengeteg örmény él. Lényegében Gyergyószentmiklósra Moldvából jöttek át az örmények az 1600-as években. Köszönöm, amit megosztott a lengyelországi örményekről, ez nagyon érdekes. Vélhetőleg náluk is ugyanúgy maradt fenn a gandzabur leves, mint nálunk az angadzsaburleves. :) http://szekelykonyha.blogspot.ro/2013/08/hurut-az-ormenyek-etelizesitoje.html
Kedves Alíz!
VálaszTörlésKöszönöm a válaszát! Jó hallani, hogy Gyergyószentmiklóson még a piacon is lehet hurutot kapni. Az anyai nagyapám szamosújvári származású örmény. Az öccse még él Pesten, és egyszer emlegette is a hurutos levest. Szamosújváron voltam egyszer a piacon is, de ott én találtam hurutot. Jó lenne egyszer hozzájutni, már csak összehasonlítás végett a sajátomhoz. Úgy tudom van ott hurutfesztivál is. Máskor is van a piacon? Persze ezért nem utazok oda, de hátha egyszer arra járok. Érdekes az örmény gasztronómia. Nekem van erdélyi örmény receptem is régi szakácskönyvekből. Kíváncsi vagyok mennyire ismertek még Gyergyóban pl. a jamez, serdán, csurivera, máhok, dzidzug nevű ételek, vagy a dalauzi, daktak halva, hadajeg, kata, able mama nevű édességek.
Kedves Péter!
VálaszTörlésElnézést, hogy csak most válaszolok. Igen, a gyergyószentmiklósi piacon minden szombaton lehet hurutot venni, tisztességes székely menyecske árulja. :) Az Ön által felsorolt örmény ételek közül néhányat én is készítek, illetve ismerik a Gyergyószentmiklóson élő örmények is. Viszont arra kérem, hogy ezt a párbeszédet inkább folytassuk privát levelezésben, janossyaliz@gmail.com az e-mailcímem.