TücsökBogár számomra igencsak izgalmas kiírással hozakodott elő a SAD 5. fordulójára, ugyanis a karamell témakört választotta. A Karamell, mert szeretem! című kiírás jó ürügy volt számomra, hogy foglalkozzam kicsit a karamelltémával, mert noha én is nagyon szeretem, mégsem került soha érdeklődésem középpontjába. Gondoltam, hogy valami egyszerű és gyors legyen, készítek karamellfagyit. Aztán arra gondoltam, mégis legyen benne valami "kanyar", így került bele egy maréknyi dió is. Közben igencsak megjött a kedvem a karamelles dolgokhoz és még készítettem mást is, de ezt most nem részletezem, ugyanis, az a következő bejegyzés témája. Itt most következzen a diós karamellfagyi.
Elkészítési ideje: fél óra.
6 evőkanál cukor, 10 dkg finomra vágott dióbél, 1tojás sárgája és 1 egész tojás, 3 dl tej, 1 kiskanál élelmiszerkeményítő, 3 dl tejszín, pici só.
1. A tojássárgát és az egész tojást habosra kavarjuk a három kanál cukorral, pici sót teszünk bele, hozzáadjuk a keményítőt, majd a tejet és összekavarjuk.
2. Közben a finomra vágott diót pirítani kezdjük, hozzáadjuk a megmaradt három evőkanál cukrot és szép aranysárga diós karamellt készítünk.
3. A tejes tojásmasszát a karamellhez adjuk, majd lassú tűzön folytonosan kavargatva besűrítjük. Az edényt hidegvízbe merítve lehűtjük a masszát.
4. Amíg a tojásos karamell hűl, kemény habbá verjük a tejszínt, majd lazán a habhoz kavarjuk a tojásos karamellt.
5. Műanyagdobozokba tesszük és mélyhűtőben megfagyasztjuk.
6. Tálaláskor gazdagíthatjuk tejszínhabbal és pörkölt diódarabkákkal.
Jó tudni!
• Mint minden édes ételnek, a fagylaltnak is kiemeli az ízét, ha teszünk bele pici sót.
Jó fakanálforgatást!
Diós karamellfagyi
Elkészítési ideje: fél óra.
6 evőkanál cukor, 10 dkg finomra vágott dióbél, 1tojás sárgája és 1 egész tojás, 3 dl tej, 1 kiskanál élelmiszerkeményítő, 3 dl tejszín, pici só.
1. A tojássárgát és az egész tojást habosra kavarjuk a három kanál cukorral, pici sót teszünk bele, hozzáadjuk a keményítőt, majd a tejet és összekavarjuk.
2. Közben a finomra vágott diót pirítani kezdjük, hozzáadjuk a megmaradt három evőkanál cukrot és szép aranysárga diós karamellt készítünk.
3. A tejes tojásmasszát a karamellhez adjuk, majd lassú tűzön folytonosan kavargatva besűrítjük. Az edényt hidegvízbe merítve lehűtjük a masszát.
4. Amíg a tojásos karamell hűl, kemény habbá verjük a tejszínt, majd lazán a habhoz kavarjuk a tojásos karamellt.
5. Műanyagdobozokba tesszük és mélyhűtőben megfagyasztjuk.
6. Tálaláskor gazdagíthatjuk tejszínhabbal és pörkölt diódarabkákkal.
Jó tudni!
• Mint minden édes ételnek, a fagylaltnak is kiemeli az ízét, ha teszünk bele pici sót.
Jó fakanálforgatást!
Ez biztos finom. Kipróbálom
VálaszTörlésZsuzsa (Sipos)
Diós is karamellás is, legkedveltebb ízek. Mentettem, köszi!
VálaszTörlésZsuzsa és Tücsi: Érdemes kipróbálni! Nálunk nagyon bejött, a lányom és barátnői pillanatok alatt eltüntették.:)
VálaszTörlésItt is még egyszer, nagyon szépen köszönöm, hogy részt vettél a játékban! :)
VálaszTörlésA fagyid pedig remek kombináció!
Remek recept! A fagyi amúgy is kötelező kelléke a meleg napoknak, hát ha még karamelles is!
VálaszTörlésPont ilyen finomságos recepteket spájzolok be nyárra, így el is mentettem! Gratulálok a szépséges blogodhoz, maradok is olvasónak! :-))
VálaszTörlésTücsökBogár: részemről a szerencse, hogy idejében észervettem a kiírásod és tudtam készülni rá, nem maradtam le róla, mint annyi egyéb jó dologról. :)
VálaszTörlésGerdi: próbáld ki, nem fogod megbánni, isteni finom. :)
Teller-Cake: Isten hozott nálam! Érezd jól magad, és vigyél bátran mindent, ami tetszik! :)