Régebb készítettem ezt a madártejet, pontosabban akkor, amikor Zsuzsihoz jártam radinába. A radina gyermekágyas kismama látogatását jelenti a Székelyföldön és főleg olyan asszonybarátnők látogatására értendő, akik a szoptatós kismamának finom eledelt is visznek. A mi családunkban több generációra visszamenőleg az asszonyok madártejet visznek a szülészetre kismama barátnőiknek, hogy "minél több tejük legyen". Ezt a hagyományt én is tartom, ui. eddig az összes kismama barátnőnek madártejet vittem a kórházba, Zsuzsinak is. Na, most ez nem egy ki tudja, milyen bonyolult madártej, nincs ebben semmi faxni, semmi plusz, nagyanyám óta pluszba annyi került a receptbe, hogy a tojássárga-habhoz szoktam 1-2 kanál vanília ízesítésű pudingot is kavarni, mert tapasztalatom szerint jobb lesz az állaga a tejnek, mintha csak tojássárgával sűrítenénk. Ám, előbb lássuk a hozzávalókat, majd képekben elmesélve az elkészítési módozatot.
Hozzávalók: 2 l tej, 5-6 tojás, 5-6 kanál cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1-2 kanál vaníliás puding, csokoládéreszelék, a tetejére.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egy tálban habosra kavarjuk a cukorral.
Hozzáadjuk a pudingport is, majd a hideg tej kétharmadát lassan hozzátöltjük a masszához.
Közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a vaníliás cukorral ízesített tejben kifőzzük.
A kész habgaluskákat egy tálra szedjük, majd ezután folytonos kevergetés mellett a tojássárgás-pudingporos tejet hozzáadjuk ahhoz a fővő tejhez, amiben a habgaluskák főttek. Amiután az ízesített tej felfőtt ráöntjük a habgaluskákra és csokoládéreszelékkel, de akár befőttel díszítjük.
Nagyon egyszerű az elkészítése, az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy a habgaluskákat jól kifőzzük, ellenkező esetben "szalonnás" marad.
Jó fakanálforgatást!
Jó fakanálforgatást!
Nagyon gusztának néz ki és biztos nagyon finom is, nagyon rég ettem :)
VálaszTörlésÉn mindig csak készülök rá,de sosem készítettem.Pedig nagyon szeretem.
VálaszTörlésNagzon szeretem, szép, krémes lett úgy látom.
VálaszTörlésA mi családunk egy része Felvidéki származású, ott Látó-nak nevezték, amikor gyermekágyas kismamához mentek és vitték a finomságokat, de komplett ebédet is több napra, hogy nyugodtan tudjon szoptatni, de tudjon enni is.
VálaszTörlésA madártejet ugyanígy főzöm én is, pudinggal sűrítem, szerintem is krémesebb, finomabb így, mint csak tojással. Annyi csak a különbség, hogy a galuskákat gyöngyöző forró vízben főzöm ki, 1-1 percig minden oldalát, gyönyörű nagyok lesznek, leszűrve rögtön a tálba mennek, amibe a kész madártejet is öntöm. Tetejére karamellszálakat szoktam csorgatni. Szerintem az egyik legfinomabb édesség:-))))
Sosem lehetsz eleg idos ahhoz , hogy meg ne tanulhass!
VálaszTörlésNagyon guszta
VálaszTörlésNálunk is ez a szokás!
VálaszTörlésÉn is így készítem! Imádjuk!
Nagyon guszta! Lehűtve, jól besűrűsödve, nagyon szeretem! Sajnos csak én, a család többi tagja nem szereti, így régen készítettem.
VálaszTörlésica
Nagyon régen ettem,nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésÓ, látod, a pudingpor még sosem jutott eszembe, én egy kis lisztet szoktam a tojássárgájához adni. De pudingporral biztos sokkal jobb!
VálaszTörlésÉn is nagyon régen készítettem már, ideje lenne!
Imádom, pudingporral :) Csakis!!!!
VálaszTörlésHú, de kelendő lett a madártejem, s még filóztam, hogy beblogoljam vagy sem. No, de vegyük rendre.
VálaszTörlésJutka: szüljél egyet és pont ilyet viszek. :)))))
Edó: tessék gyorsan készíteni! Félóra alatt kész és fogalmad nincs mitől fosztottad meg eddig a családodat. :))
Kati: igen, pudinggal sokkal selymesebb lesz, mint liszttel. :)
Anikó: igazából nálunk is így van, amikor házhoz mennek a barátnők még az első hat hétben szülés után,hogy visznek mindenféle finomságot. Ja, és nálunk babalátó is van, ami azért lényegében más, mint a radina. Ui. a radina minden esetben a frissen szült anyának a meglátogatása, a babalátó pedig elsősorban az új emberkének szól.
Iri: ebben egyetértünk. :)
Bianka: Valóban.
Juci: :))) Nem ez az első, amit egyformán készítünk.:)
Ica: az elég baj, hogy csak Te szereted és a család többi tagja nem. Megértelek, én így vagyok a lucskoskáposztával, de attól még néha főzök magamnak.
Ditta: szívesen megkínálnálak.
Messzenéző Minyon: Nagyanyám és édesanyám is liszttel készítette mindig, a puding az én újításom, de nem saját ötlet, valakitől hallottam én is. :) És amint Katinak is mondtam, sokkal selymesebb lesz a pudingtól, mint a liszttől. Próbáld ki!
Ez nalunk is nagy kedvenc, a szulinapok hozzavaloja!!!!
VálaszTörlésNyámi, imádom és milyen jó, hogy eszembe lett juttatva. Én is így csinálom és ez a szokás nálunk is. Sokat kaptam én is amíg szoptattam.
VálaszTörlésNagyon-nagyon finom volt, es "megtette a hatasat", van tejcsi a babanak is. Kulonben nagy kedvencem, barmikor barmilyen mennyisegben!
VálaszTörlés