Vannak, akik már tudják, hogy a hét végén elsőáldozásra sütöttem, csak közben volt egy rakás rendezvény, ahol részt kellett vennem, és emiatt nem tudtam beblogolni a süteményeket. Háromféle süti lett végül, megsütöttem Gál Edith finom diós-csokis süteményét, az inverz kókuszkockát - amit Ottis jóvoltából meg is kóstolhattam kb. egy évvel ezelőtt, de Maci is megsütötte -, illetve sütöttem még valamit, csak úgy "hirtelen felindulásból" és a Tamás-szelet nevet adtam neki, mivel az elsőáldozó kisfiút Tamásnak hívják. Most előbb az inverz kókuszkockát blogolom be, aztán rövidesen jövök a Tamás-szelettel is.
Az inverz kókuszkocka receptjét elolvastam Ottisnál és elolvastam Macinál is, aztán végül készítettem egy olyan változatot, ami mindkettőhöz hasonlít egy kicsit, de igazából a tészta alapja a régi jól bevált kókuszkocka receptem kicsit megvariálva, a glazúrja pedig a Maci és Ottis receptje kicsit továbbgondolva. No, ezt sikerült jó körülményesen leírni, de inkább jöjjön a recept, mert attól máris egyértelműbb lesz minden.
Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 3 púpozott evőkanál kakaó, 20 dkg cukor, 1 tojás, 3 evőkanál híg méz, 5 dkg margarin, fél kiskanálnyi szódabikarbóna, csipetnyi só, 3,5 dl tej; a mázhoz: 40 dkg fehér csokoládé, 5 evőkanál olaj, 2 dl tejszín; 30 dkg kókuszreszelék.
Elkészítése: A cukrot a mézzel és a margarinnal kikavarjuk, hozzáadjuk a tojást, a sót és a szódabikarbónát, majd az egészet simára kavarjuk. Ezután hozzáadjuk kanalanként előbb a kakaót majd a lisztet és mindig töltünk hozzá egy kis tejet is. Sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütjük. Amíg hűl a tészta, addig elkészítjük a mázat is: a fehér csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, és az olajjal simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt is. A kihűlt tésztát kockára vágjuk, belemártjuk a mázba, majd kókuszreszelékbe forgatjuk és egy tálcára tesszük szikkadni. Nagyon díszes és főleg finom süti lesz belőle.
Jó fakanálforgatást!
Igen, ez nagyon finom,én is készítettem már.Látom megújultál blogilag,nagyon jó tavaszias lett:)
VálaszTörlésRégebb mi is szoktunk ilyet készíteni, de már nagyon rég nem ettem. Hirtelen most megkívántattad velem.
VálaszTörlésilyent nem ismertem.
VálaszTörlésnagyon béna vagyok fa ügyileg.
ez ugye almafa? mármint a blogod almafavirágba bújt.
Edó: bízos voltam benne, hogy Te már korábban megsütötted. :) Örülök, hogy tetszik az új "köntösöm", ezután gyakrabban fogom változtatni a blogkülsőt, mert most már van rá időm. :)
VálaszTörlésKati: csatolt fájlban küldhetek néhányat. :))
4gyerek: nagyon finom, de eléggé macerás süti, hozzá sem fogtam volna, ha a lányom nem segít. :) Igen, eltaláltad: a fejlécen egy virágzó almafa van. Tudom, hogy máshol elvirágzott már az almafa, de ez itt Gyergyó, nálunk most virágzik. :) De jövök még ilyen szép virágocskákkal, mert nagyon szeretek virágokat fotózni és nincs más hely, ahol mutogathatnám. :)))
Fehér csokival bevonva nem is láttam még ,szuper ötlet.És nagyon mutatós is.
VálaszTörlésAleda: az az érdekes benne, hogy az ízhatás majdnem ugyanaz mint a klasszikusnál, de ez sokkal díszesebb - legalábbis nekem annak tűni. :)
VálaszTörlésFenséges ki fogom próbálni
VálaszTörlés