Oldalak

2012. május 19., szombat

Színes rizibizi

Az utóbbi időben, hogy igen sokan keresnek rá köretreceptjeimre, meg egyáltalán olyan egyszerű receptekre, amiről úgy vélném, mindenki ismeri, tudja. Ilyenkor mindig eszembe jut, amikor a lányom arra biztatott, de igen blogoljam be a tükörtojást is, mert sokan vannak, akik nem tudnak egy tisztességes tojást sütni. De erről győzött meg az is, amikor a Facebook egyik receptes oldalán egymásnak ajánlgatták a társaim a daragaluska receptemet - hízott is tőle a májam, mert az egyik kedves bloggerbatárnőt mindig is csodáltam a különleges ételei, finom süteményei miatt. Na, de van ilyen, hogy ami nekem abszolút egyszerűnek és teljesen magától értetődőnek tűnik, az másoknak bonyolult és nehéz. Lehet, hogy ilyen a rizibizi is? Nem tudom, de mindenképp úgy vélem, jobb, ha beblogolom, mert sosem lehet tudni. 

Színes rizibizi 

Elkészítési idő: 20 perc. Kiváló köret, pörköltek, paprikások mellé tálalható.

1 sárgarépa, 2-3 evőkanál zöldborsó, 1 borospohár rizs, 2 borospohár víz, pici olaj, só. 

1. A sárgarépát megpucoljuk, kockára vágjuk és az olajon a zöldborsóval együtt megdinszteljük.
2. Hozzáadjuk a rizst, és addig pirítjuk együtt a zöldséggel, amíg üveges lesz.
3. Hozzáadjuk a közben felforrósított vizet, sózzuk és folytonosan kavarva addig főzzük, amíg zubogva forr.
4. Ekkor lefödjük, levesszük az edényt a tűzről, és egy nedves konyharuhát terítve a fedőre, hagyjuk, hogy a rizs felszívja a vizet. Kb. 15 perc alatt magában megfő a rizs.

Jó tudni! 
• Ha rizst főzünk, mindig mérjük a mennyiséget: egy rész rizs két rész vízben fő éppen megfelelőre.


Jó fakanálforgatást!

A recept egyébként megjelent a Székely Konyha áprilisi számában.

2 megjegyzés:

  1. Bizony nekem sem lesz mindig szép a rizibizi, meg általában túl száraz lesz. De jövök hozzád tanulni.

    VálaszTörlés
  2. Kati: szívesen látlak bármikor! :)

    VálaszTörlés