Az utóbbi időben, hogy igen sokan keresnek rá köretreceptjeimre, meg egyáltalán olyan egyszerű receptekre, amiről úgy vélném, mindenki ismeri, tudja. Ilyenkor mindig eszembe jut, amikor a lányom arra biztatott, de igen blogoljam be a tükörtojást is, mert sokan vannak, akik nem tudnak egy tisztességes tojást sütni. De erről győzött meg az is, amikor a Facebook egyik receptes oldalán egymásnak ajánlgatták a társaim a daragaluska receptemet - hízott is tőle a májam, mert az egyik kedves bloggerbatárnőt mindig is csodáltam a különleges ételei, finom süteményei miatt. Na, de van ilyen, hogy ami nekem abszolút egyszerűnek és teljesen magától értetődőnek tűnik, az másoknak bonyolult és nehéz. Lehet, hogy ilyen a rizibizi is? Nem tudom, de mindenképp úgy vélem, jobb, ha beblogolom, mert sosem lehet tudni.
Elkészítési idő: 20 perc. Kiváló köret, pörköltek, paprikások mellé tálalható.
1 sárgarépa, 2-3 evőkanál zöldborsó, 1 borospohár rizs, 2 borospohár víz, pici olaj, só.
1. A sárgarépát megpucoljuk, kockára vágjuk és az olajon a zöldborsóval együtt megdinszteljük.
2. Hozzáadjuk a rizst, és addig pirítjuk együtt a zöldséggel, amíg üveges lesz.
3. Hozzáadjuk a közben felforrósított vizet, sózzuk és folytonosan kavarva addig főzzük, amíg zubogva forr.
4. Ekkor lefödjük, levesszük az edényt a tűzről, és egy nedves konyharuhát terítve a fedőre, hagyjuk, hogy a rizs felszívja a vizet. Kb. 15 perc alatt magában megfő a rizs.
Jó tudni!
• Ha rizst főzünk, mindig mérjük a mennyiséget: egy rész rizs két rész vízben fő éppen megfelelőre.
Jó fakanálforgatást!
A recept egyébként megjelent a Székely Konyha áprilisi számában.
Színes rizibizi
Elkészítési idő: 20 perc. Kiváló köret, pörköltek, paprikások mellé tálalható.
1 sárgarépa, 2-3 evőkanál zöldborsó, 1 borospohár rizs, 2 borospohár víz, pici olaj, só.
1. A sárgarépát megpucoljuk, kockára vágjuk és az olajon a zöldborsóval együtt megdinszteljük.
2. Hozzáadjuk a rizst, és addig pirítjuk együtt a zöldséggel, amíg üveges lesz.
3. Hozzáadjuk a közben felforrósított vizet, sózzuk és folytonosan kavarva addig főzzük, amíg zubogva forr.
4. Ekkor lefödjük, levesszük az edényt a tűzről, és egy nedves konyharuhát terítve a fedőre, hagyjuk, hogy a rizs felszívja a vizet. Kb. 15 perc alatt magában megfő a rizs.
Jó tudni!
• Ha rizst főzünk, mindig mérjük a mennyiséget: egy rész rizs két rész vízben fő éppen megfelelőre.
Jó fakanálforgatást!
A recept egyébként megjelent a Székely Konyha áprilisi számában.
Bizony nekem sem lesz mindig szép a rizibizi, meg általában túl száraz lesz. De jövök hozzád tanulni.
VálaszTörlésKati: szívesen látlak bármikor! :)
VálaszTörlés