Oldalak

2011. május 27., péntek

Timi-süti

Tegnap volt a lányom legjobb barátnőjének - akivel "születésüktől kezdve barátok" - a kicsengetése/ballagása. Mivel Timi anyukája az én egyik legjobb szomszédasszonyom - mert több ilyen is van - és mivel nálunk, Székelyföldön még mindig szokás, hogy különféle családi események alkalmával segítik egymást a szomszédok, bevállaltam, hogy sütök néhány tálca süteményt az ünnepi ebédhez. Végül négyfélét sütöttem, többek közt a finom csokis-dióst, a kókuszos kockát, a finom kókuszos szeletet és még egy negyediket, aminek a Timi-süti nevet adtam. Nos, ez megint egy olyan sütemény, aminek a receptjét mielőbb be kell blogolnom, nehogy elfelejtsem. Amúgy az ötlet a korábbi Tamás-szeletből burjánzott ki, ugyanis ez a süti többek szerint is hűen tükrözte a kisfiú egyéniségét, mert olyan könnyed, légies, finomka, édes és ízes volt, mint Tamás amilyen. Gondoltam, ha ez ilyen jól összejött véletlenül, akkor egy kis agyalással Tímeának is képes leszek összehozni egy olyan sütit, ami hűen tükrözi az egyéniségét. Abból indultam ki, hogy Timi egy édes, izzig-vérig székely lány, akinek egyéniségében érdekesen ötvöződnek a hagyományos és modern vonások. Azt már a legelején tudtam, hogy valami olyan sütit kell készítenem, ami ezt tükrözi, ezért döntöttem úgy, hogy legyen benne mák, és a teteje legyen gazdagon megszórva porcukorral. Aztán eszembe jutott, hogy Gyöngyinél ettem igen finom meggyes-mákos sütit, de azt igen tömörnek találtam a Timi egyéniségéhez, de innen jött az ötlet, hogy legyen benne meggy is. A süti alapjául pedig valami linzerfélére gondoltam, de abból is a könnyedebb, légiesebb változatra. Na, de nem szaporítom tovább a szót, ímhol a Timi-süti receptje.

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 2 tojássárga, citromhéj, ízlés szerint, késhegynyi szódabikarbóna, 3-4 evőkanál tejföl, csipetnyi só; a töltelékhez: 3-4 evőkanálnyi finom savanykás íz, illetve 4 tojásfehérje, 4 evőkanál víz, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg darált mák, 15-20 dkg kimagozott meggy; porcukor a tetejére.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal könnyű, puha tésztát gyúrunk. Amíg elkészítjük a tölteléket, a tésztát átlátszó fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük. A töltelékhez kemény, fényes habbá verjük a tojásfehérjét a vízzel, a cukorral és a vaníliás cukorral. Az alaposan lecsöpögtetett meggyet előbb összekavarjuk a mákkal és a citromhéjjal, majd kanalanként adagolva lazán a tojáshabhoz kavarjuk. A tészta kétharmadából közepes tepsiméretű lapot nyújtunk és a zsírozott, lisztezett tepsi aljára terítjük. A lapot vékonyan megkenjük finom savanykás ízzel, majd egyenletesen elsimítjuk rajta a meggyes-mákos tölteléket. A tészta megmaradt egyharmadát vékony rudakká sodorjuk és berácsozzuk vele a töltelék tetejét. Közepesen meleg sütőben tűpróbáig sütjük, majd még melegen gazdagon megszórjuk porcukorral. Miután kihűlt, a tepsiben kockára vágjuk.

Jó fakanálforgatást!

5 megjegyzés:

  1. Ezt a sütit megsütöm a testvérem gyerekeinek. Mindg kérik tőlem a mákos sütit, és ez kitűnő. Én is szeretem az ilyet, főleg a savanykás sütit. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Guszta lett!Alíz megkérhetlek cseréld ki a blogom linkjét az oldaladon? Köszi szépen!

    VálaszTörlés
  3. Bianka: finom bizony. :)

    Martinelli: meggyet tehetsz bele többet is, ha savanykásabban szeretitek. Nekem ennyi volt kéznél. :)

    Ottis: megtörtént. :) Bocsi, hogy megfeledkeztem róla, de amikor küldted a linket épp akkor voltam nagy sütésben. :)

    VálaszTörlés
  4. En is lejegyzem a makos receptjeim koze, nagyon szeretjuk a makos sutiket :-)))).

    VálaszTörlés