Oldalak

2011. november 30., szerda

November kedvencei

Nahát, ez a november is meglehetősen szegényesre sikeredett bejegyzések szemszögéből, úgy látszik ezek a szomorú, szürke késő őszi hónapok nem igazán kedveznek a blogolásnak. Legalábbis nálam... Még szerencse, hogy a Hűséges Olvasóim ezt nem így gondolják, ugyanis akárcsak előző hónapban, most is alig mutatkozik visszaesés a blog látogatottságát illetően. Most pedig következzen az ehavi összegzés, aminek ötletét - mint korábban is említettem már - Mézigörltől vettem át. Ráadásul, úgy tűnik, ebben a hónapban serényebb voltam, mint ő, mert nála még nem látom a novemberi összesítőjét, készített viszont karácsonyi ötletjavaslatot sok-sok finomsággal, amit érdemes megnézni. Most pedig következzen a novemberi összegzésem. 
November kedvence - számomra egyáltalán nem meglepő módon - a káposzta savanyítása lett, amire egy hónap leforgása alatt több mint 2500-an kerestek rá. Emellett számos visszajelzés érkezett más csatornákon is, hogy bevált a recept és nagyon szeretik az ezzel a módszerrel eltett káposztát. Finom is!
Az már meg sem lep, hogy a grízgaluska készítésének receptjére megint több mint 1500-an kerestek rá. S még én hittem azt, hogy ezt a receptet, senki el sem olvassa... :)))
Ahhoz képest, hogy friss zöldséget már nem igazán lehet venni a piacokon, meglepően sokan kerestek rá az ételízesítő receptjére is. Végül is az olvasóim között többen is vannak olyanok, akik olyan égövön élnek, ahol most nincs tél. :)
 Úgy tűnik, ez a torta mégiscsak jó! Hiába voltak fenntartásaim vele kapcsolatosan, mert noha nincs még egy hónapja sem, hogy bejegyeztem, máris közel ezren kerestek rá. 
Nahát, ez is kedvenc lett, pedig nem is reméltem volna. Egyszerű és nagyszerű köret, csak ennek tulajdonítható a látogatottsága.
Na, ez megint egy olyan recept, amin nem igazán értem, miért rajonganak az olvasók, mert ebben a "műfajban" ez is a legegyszerűbb, amit elképzelni lehet. Valószínűleg ez a sikerének a titka is.
Ezt sem rég blogoltam be, máris kedvenc lett, aminek örülök, mert valóban finom. :)
Erre viszont számítottam, vagyis már akkor, amikor beblogoltam úgy véltem, ez az ital hamar kedvenccé válik.
Ez viszont meglep, ugyanis ennél sokkal bonyolultabb, fűszeresebb kacsasülttel már találkoztam, de úgy látszik többen is vagyunk, akik az "egyszerű és nagyszerű" elvet valljuk.
S, hogy mennyire érdemes havonta összefoglalót írni mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az októberi beszámolómra az elmúlt hónapban közel ötszázan kerestek rá. Ez azt sejteti, hogy az abban a hónapban legkeresettebb receptek sokaknak megtetszett, valószínűleg közülük több is és egyszerűen az összefoglalót mentették az érdeklődők. 


Sütőtökös birsalmaleves

Jó kis leveske, az állatvédő barátnők is dícsérték, akiknek felszolgáltam egy megbeszéléssel egybekötött vacsorán. Egyébként ezt is a Székely Gazdának készítettem, ami a Hargita Népe egyik melléklete. Az ötlet pedig onnan adódott, hogy nem akartam krémlevest készíteni, mert azt nem igazán szeretem, de valami krémes levest képzeltem el birsalmából. Volt sütőtököm és arra is kíváncsi voltam, mennyire alkalmas sürítésre. Így hát kereszteztem a birsalmát a sütőtökkel és lett belőle ez a pompás leves. 

Hozzávalók: 25-30 dkg sütőtök, 3 birsalma, cukor, ízlés szerint, 1 kiskanál étkezési keményítő, csipetnyi só, fahéj, szegfűszeg, ánizs. 

Elkészítése: A sütőtököt szeletekre vágva tepsiben megsütjük. A birsalmát meghámozzuk, magházától megtisztítjuk, majd apró kockára vágva, ízlés szerint cukorral édesítve csipetnyi sóval lassú tűzön feltesszük főni. Közben teatojásba téve, vagy gézbe kötözve hozzáadjuk a fűszereket is, majd puhára főzzük a birsalmát. Ha a sütőtök megsült, botmixerrel pépesítjük, hozzákavarjuk a keményítőt és néhány kanál fővő birsalmalét, majd az így nyert „habarással” besűrítjük a levest. Hidegen, melegen egyaránt finom, üdítő leves.

Tipp: Gazdagíthatjuk tejszínnel, vagy tejszínhabrózsákkal.

Jó fakanálforgatást!

2011. november 29., kedd

Céklasaláta majonézzel

Ezt a majonézes céklát már egyszer beblogoltam, és ez a korábbi bejegyzéstől csak annyiban különbözik, hogy ebbe nem tettem tormát. S a fotót is jobbnak találom. Másrészt, ott kétféle céklasaláta receptjét írtam le, itt meg csak ennek az egynek. Szóval, úgy vélem, így sokkal egyértelműbb és áttekinthetőbb. Ja, s a lényegről meg ne feledkezzem: a minap tanultam valamit a lányomtól, s igaz, hogy ez még mindig segítséggel készült, de minden reményem megvan rá, hogy a továbbiakban minél több hasonló bejegyzésem legyen. 

Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 főtt- és 1 nyers tojás sárgája, 1,5-2 dl olaj, 1 dl tejföl, 1 kiskanál mustár, só, fehérbors, citromlé. 

Elkészítése: A céklákat alaposan megmossuk, kefével ledörzsölve róla földet, majd egyenként alufóliába csomagoljuk úgy, hogy mindegyikre szórunk fél kiskanálnyi sót és töltünk rá cseppnyi olajat. Az így becsomagolt céklákat tepsibe rakjuk és sütőben megsütjük. Ha a cékla kihűlt, meghámozzuk, kb. 1x1 centiméteres kockára vágjuk és egy tálba tesszük. A főtt- és a nyers tojássárgából elkészítjük a majonézt készítünk, hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt, pici sóval, fehérborssal és citromlével ízesítjük majd belekavarjuk a céklát. Rántott húsok, fasírtok mellé tálaljuk köretnek.

Tipp: Gazdagíthatjuk egy evőkanál reszelt tormával.
Jó fakanálforgatást!

2011. november 26., szombat

Csirkemáj sült céklával és sütőtökkel

Nagyon finom és gyorsan készülő étel. Mellesleg ez is a Székely Gazdának készített szép, színes sorozatból való, amiről korábban már szóltam. Szóval kedvem kerekedett egy kicsit kísérletezgetni és szerintem, isteni kombinációk jöttek ki belőle. Szerintetek?...

Hozzávalók: 30-40 dkg csirkemáj, 2 evőkanál liszt, 1 cékla, 25 dkg sütőtök, kevés olaj, citromlé, só, bors. 

Elkészítése: A sütőtököt és a céklát meghámozzuk, kb. 1x1 centiméteres kockára vágjuk, majd egymástól elkülönítve egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Kevés sóval megszórjuk, citromlével és pici olajjal megspricceljük, majd a sütőben puhára sütjük. Ezalatt a májat hártyáitól megtisztítjuk és kettőbe vágjuk, illetve villával megszúrkáljuk, hogy sütés közben ne „robbanjon szét”. A víztől leitatott májat lisztbe forgatjuk, majd forró olajban piros ropogósra sütjük – a tányérban sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor külön-külön a tányérra halmozzuk a céklát és a sütőtököt, mellétesszük a sült májat és tejfölös tormával kínáljuk.

Jó fakanálforgatást!

Tejfölös torma

Nagyon szeretem a tormát, és ebben az időszakban épp a szezonja van. Régebb télire is tettem el, de egy ideje inkább a hűtő zöldségtartójában tárolom zacskóba kötözve, mert úgy is nagyon jól eláll, és felhasználáskor mindig annyit veszek ki belőle, amennyire épp szükség van. Most máj, cékla és sütőtök mellé készült tejfölösen, isteni lett. 

Hozzávalók: 1 evőkanálnyi reszelt torma, 1 evőkanálnyi reszelt alma, 1 dl tejföl, fél kiskanál mustár, pici só, citromlé. 

Elkészítése: A reszelt tormát összekeverjük a reszelt almával enyhén sózzuk, hozzáadjuk a mustárt és lazán beleforgatjuk a tejfölbe. Végül citromlével ízlés szerint savanyítjuk. Rántott húsok és zöldségek mellé tálaljuk.

Jó fakanálforgatást!

2011. november 25., péntek

Sütőtökös csirkemájragu wokban

Ez a szép színes étel azért lett ilyen, mert épp ilyennek képzeltem el. :) Na, most, viccen kívül, az egész azzal kezdődött, hogy ebben a borús, ködös novemberben valami szép, színes, vidám ételre vágytam, legfőképp azért, hogy a Székely Gazda olvasóinak megmutathassam, lehet a szürke hétköznapokba is színt vinni egy kis ötletességgel. Másrészt föltétlenül olyan ételeket akartam készíteni, amiben sütőtök, cékla, körte és birsalma van. Így készült el egy egész sorozat, amit rendre beblogolok, s nagyon örülök, hogy sikerült olyan sorozatot készítenem, amivel megmutathattam, milyen sokféleképpen felhasználhatóak ezek a zöldségek, gyümölcsök.

Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj, 1 nagyfej hagyma, 1 piros és 1 zöldpaprika, 30 dkg sütőtök, olaj, só, bors, zsálya (ez utóbbi el is maradhat). 

Elkészítése: A sütőtököt felszeletelve megsütjük, a csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, villával megszúrkáljuk és nagyobb darabokra vágjuk. Mielőtt az étel készítését elkezdenénk, előkészítjük a zöldségeket is: a hagymát és a paprikát megmossuk, megpucoljuk és nagy kockára vágjuk; a megsült sütőtököt kb. akkora darabokra vágjuk, amekkorák a májdarabkák. A wokban felhevítjük az olajat, majd a víztől leitatott májat hirtelen ropogósra sütjük benne. Hozzáadjuk előbb a hagymát, majd a paprikát és az edényt folytonosan rázogatva (illetve kavargatva) addig pirítjuk a zöldséget, amíg a széle picit megpörkölődik, de a közepe még roppanós marad. Közben sóval, borssal és (aki szereti) zsályával fűszerezzük, végül hozzáadjuk a sütőtököt és összeforgatjuk, összemelegítjük a raguval. Részeges körtével tálaljuk.

Tipp: Ha nincs wok, elkészíthető egy nagyobb serpenyőben is, de figyeljünk arra, hogy magas hőfokon készüljön az étel.

Jó fakanálforgatást!

2011. november 17., csütörtök

Csokis keksztorta aszaltgyümölcsös trüffelkrémmel

Na, ez egy olyan torta, ami mindenkinek ízlett, leszámítva engem. Pontosabban az íze nekem is tetszett, az állagával voltam elégedetlen, s legközelebb, amikor ilyet készítek, akkor hagyom a csokis varázslást és készítem úgy, ahogy szoktam a kekszes süteményeket. De mivel így ízlett a vendégeimnek, úgy gondolom, megéri beblogolni, hátha még sokaknak ízleni fog. Egyébként ezt a tortát is, akárcsak a töltött sertésdagadót abból az alkalomból készítettem, hogy meglátogatott Judy barátnőm és a párja, illetve velünk együtt vacsorázott Kata és párja is. A lányom véleménye szerint egészen karácsonyi hangulatú torta lett.

Hozzávalók az alaphoz: 35 dkg háztartási keksz, 30 dkg finom csokoládé, 20 dkg vaj, 1 dl tej, 10 dkg mazsola, 0,5 dl rum; az aszaltgyümölcsös trüffelkrémhez: 30 dkg finom csokoládé, 3 dl tejszín, 1 narancs reszelt héja és egy narancs leve, maréknyi aszalt gyümölcs (sárgabarack, meggy, áfonya, alma, ananász, stb., ami még akad a ház körül), 10 g zselatin; illetve 5 dkg fehér csokoládé, 1 evőkanál olaj, díszítéknek.

Elkészítése: A mazsolát beáztatjuk a rumba, a kekszet nagyobb darabokra tördeljük és egy mély tálba tesszük. Közben gőz fölött összeolvasztjuk a csokit a vajjal és a tejjel, majd a krémet a kekszhez adjuk. Beletesszük a rumos mazsolát is, és az egészet összekavarjuk. A masszát közepes méretű kapcsos tortaformába nyomkodjuk és míg a krémet elkészítjük, hűtőbe tesszük. A krémhez előbb az aszalt gyümölcsöket annyi vízben, amennyi ellepi beáztatjuk, a zselatint pedig a narancslében feloldjuk. A csokit a tejszínnel összeforraljuk és félretesszük, hogy kihűljön. A narancslében áztatott zselatint felforrósítjuk - figyeljünk, hogy ne főzzük fel -, majd a krémhez kavarjuk az áztatott aszalt gyümölccsel és a narancshéjjal együtt. A krémet ráhalmozzuk a kekszalapra, szépen elsimítjuk és a hűtőben tartjuk legalább egy éjszakát. Ezután óvatosan kivesszük a tortaformából, a fehér csokit gőz fölött az olajjal összeolvasztjuk, és a tetejére, oldalára mintázatot rajzolunk. A legegyszerűbb ha egy zacskó sarkába kanalazzuk az olvasztott csokit, pici lyukat vágunk rá, és úgy csorgatjuk a tortára.

Jó fakanálforgatást!

2011. november 16., szerda

Sütőtökös krumplipüré

Az utóbbi időkben kétszer is sütőtökös krumplipürét készítettem köretnek különféle húsok mellé és többen is érdeklődtek a recept felől. Többek közt Kata kolléganőm volt az egyik, aki a minap megkérdezte látva a fővő krumplit és sütőtököt: minek kell a krumpli közé a sütőtök? A válaszom roppant egyszerű volt, ugyanis csak annyit válaszoltam neki: hogy viccesebb legyen. Valójában nem lett vicces, hanem kellemesen édeskés lett a püré, a színe pedig gyönyörű lett. Nos, igazából a sütőtökös krumplipürét zsigerből raktam össze, érzésből és szín szerint, sehol nem olvastam a leírását, de tudom, hogy többen is készítik. Ez most az a változat, ahogyan én készítem.

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 20 dkg sütőtök, só, ízlés szerint, 5-10 dkg vaj, 1,5-2 dl forró tej.

Elkészítése: A krumplit és a sütőtököt megmossuk, meghámozzuk és egyenlő nagy kockára vágjuk. Beletesszük egy fazékba, sózzuk ízlés szerint és annyi vizet öntünk rá, amennyi épp kezdi ellepni. Amikor a zöldség puhára főtt, leszűrjük a levét (felhasználhatjuk leves alapnak), és még forrón összetörjük, majd a vajjal és a forró tejjel habosra kavarjuk. Különféle húsok, vagy zöldségek mellé köretként tálaljuk.

Jó fakanálforgatást!

2011. november 11., péntek

Töltött sertésdagadó

A Judy barátnőm és a barátja, Stefan járt nálam a napokban, és Kata kolléganőmmel úgy döntöttünk összehozunk egy közös vacsorát. Egyébként is adós voltam Zoltánnak - Kata barátjának - a vacsorával, ui. még a nyáron terveztük, hogy együtt vacsorázunk egyet, aztán nem jött össze, mert valami közbejött. Most viszont Judyék érkezése jó "ürügynek" bizonyult a közös vacsorához, közös főzőcskézéshez, ugyanis Kata még készített egy igen finom márványsajttal töltött vörösborban fojtott körtét a sertésdagadó mellé, amit én készítettem és sütőtökös krumplipürével valamint párolt vöröskáposztával tálaltam. Készült még egy csokis trüffelkrémes keksztorta is, ja, és a dagadó mellé még felszolgáltunk egy kis tejfölös vörösáfonyabefőttet is az ízorgia fokozása végett. Rendre mindent beblogolok, de most előbb jöjjön a töltött sertésdagadó.

Hozzávalók: 1 kg sertésdagadó, fűszerkeverék: só, bors, kakukkfű, borókabogyó, pirospaprika, fokhagymapor, vagy 4-5 cikk zúzott fokhagyma, 1 evőkanálnyi olaj; illetve: 30 dkg darált hús (borjú és sertés vegyesen), 10 dkg házi füstölt sonka, 10 dkg csirkemell, 4-5 cikk fokhagyma, 1 kisfej hagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 1 tojás, só, bors, rozmaringág, 1 dl bor.

Elkészítése: A dagadót éles késsel felszúrjuk úgy, hogy jó nagy "zseb" keletkezzen a húsrétegek között. Ha a dagadón bőr is van, akkor éles késsel keresztben bemetsszük, hogy sülés közben a bőr ne ugorhasson össze. Ezután a húst kívül belül vékonyan bekenjük olajjal, megszórjuk a fűszerkeverékkel, és legalább egy éjszakányit a hűtőben tartjuk. A füstölt sonkát és a csirkemellet kockára vágva, a hagymát, fokhagymát és tejben áztatott zsemlét ledarálva a darált húshoz adjuk, sóval, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a tojást és összekavarjuk. A tölteléket betöltjük a dagadó húsrétegei közé kialakított üregbe, hústűvel, vagy ennek hiányában fogvájóval betűzzük a nyílást, majd zsírozott tepsibe tesszük alátöltjük a bort és alufóliával letakarva sütjük kb. 30-40 percet. Ezután levesszük róla a fóliát, mellétesszük a rozmaringágat, és szép ropogósra pirítjuk, közben a pecsenyelével többször is meglocsolva. Melegen, párolt káposztával és sütőtökös krumplipürével tálaljuk, tejfölös vörösáfonyával fokozhatjuk a kulináris élvezeteket.
Jó fakanálforgatást!

2011. november 4., péntek

Kacsasült

Csak olyankor irigylem a nagyvárosban lakókat, amikor kedvem szottyan valami különlegesebb húst vásárolni, s nem találok még a nagy bevásárló központokban sem olyan húst, amilyenre éppen fáj a fogam. Mert nálunk a "csakazértsemíromleanevét" bevásárló központokban sem lehet például kacsa-, libahúst venni - legalábbis, amikor kerestem, soha nem volt. Érthető, mennyire megörültem, amikor a kis piac melletti "csirkeboltban", megláttam, hogy kacsacombot árulnak. Mivel aranyárban volt, és nálam sem volt túl sok pénz, két combot vettem, ami a lányommal kettőnknek elég volt egy fejedelmi vacsorához. Végül, hárman ettünk belőle, mert betoppant Rozi is, az ügyes, talpraesett, kicsi barátosném - hárman is jóllaktunk belőle. Mivel nem akartam túlkomplikálni, a legegyszerűbb fűszereket használtam, így is mesés lett.

Hozzávalók: személyenként 1 kacsacomb, só, bors, paprika, fokhagymapor (vagy zúzott fokhagyma), kakukkfű, olaj, kevés fehérbor, kacsazsír. 

Elkészítése: A kacsacombot megpucoljuk, megmossuk, a vizet leitatjuk róla, majd bekenjük vékonyan olajjal és a fűszereket beledörzsöljük. Ebben a pácban érleljük hűtőszekrényben legalább 12 órát. Ezután a kacsazsírral vékonyan kikenünk egy kisebb tepsit, belesorakoztatjuk a combokat, alátöltjük a bort, majd alufóliával letakarva sütőben pároljuk. Kb. 30-40 perc után levesszük az alufóliát és a pecsenyelével többször is meglocsolva piros, ropogósra sütjük a kacsát. Párolt vöröskáposztával és krumplipürével tálaljuk.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkezők hagyják ki a krumplipürét, csak párolt vöröskáposztával fogyasszák húsnapon.

Jó fakanálforgatást!

2011. november 1., kedd

Október kedvencei

Nem tudom, ki, hogy van vele, de nekem úgy tűnik októberre mindig alábbhagy a blogoló kedvem. Idén októberben is alig nyolc bejegyzésem volt, mert mit tudom én miért... Valamiért így jött össze... Talán az időjárás, talán a nyárról télre való átállás, jó ég tudja, miért, de így történt. Azonban, ha a blogom nézettségi mutatóit nézem, ez észre sem vevődik, ugyanis majdnem ugyanannyi látogatóm volt, mint előző hónapokban. Ennek egyszerű és logikus magyarázata pedig az, hogy az olvasóim főleg a régebbi - akár két évvel ezelőtti - bejegyzéseim miatt látogatják hűségesen a blogomat. És amint a szeptemberi összegzésből is kiderült, a leglátogatottabb, legnépszerűbb bejegyzéseim a befőzéssel kapcsolatosak. Mielőtt belekezdenék a legtöbbet megnyitott bejegyzések taglalásába, még annyit, hogy a hóvégi összefoglaló ötletét Mézigörltől vettem át, ő már korábban bejegyezte összesítését, érdemes megnézni.
Október toplistavezetője érthető okokból a káposzta savanyítása lett bizonyára nem csak azért, mert ennek októberben van az ideje, hanem azért is, mert nagyon ízletes káposzta készül ezzel az eljárással.
S ímhol második helyen az örökös toplistás aranyló grízgaluska, amit ebben a hónapban is több mint ezren néztek meg.
A finom italokat is sokan szeretik, ugyanis a néhány nappal korábban bejegyzett transzilvánikumra máris majdnem ezren kerestek rá. Ha ez így megy tovább, még kiüti a nyeregből a grízgaluskát.
Hát, azt hiszem, hogy októberben az ételízesítőre sem véletlenül kerestek rá olyan sokan éppen októberben. Az új adagot nemrég tettem el, isteni lett.
A gulyáskrémemnek is úgy látszik, töretlen a sikere, igazából, ezt sem túl rég blogoltam be, de ebben a hónapban majdnem annyian kerestek rá, mint a két évvel korábban bejegyzett ételízesítőre.
Aztán itt van az isteni vitaminsavanyúság, amit ezután fogok elkészíteni, mert még nem volt rá időm, de még mindig lehet kapni hozzávalókat - legalábbis nálunk.
Na, ilyet is már tettem el, csakhogy ezúttal chilli-paprikával. Olyan lett, mint a tüzes "mármángós ménkő", nem is fogom másra használni, csak kimondottan chilli-s ételekhez.
Lám-lám, sokaknak tetszik a végtelenül egyszerű süteményem is. Igaz, piszokul finom...
Ezt is sokan szeretik, idén is tettem el ilyet és a mostaniban van dinnye is.
Végül, de nem utolsó sorban ímhol a körtés szelet párja, az almás szelet. Meg is lepett volna, ha nincs a tíz legjobb között.

Jó szemlélődést, csemegézést! Új hónap kezdődött és hátha én is termékenyebb leszek.