Hozzávalók: 3-4 kg sertésköröm, 1 jó húsos csülök, 1 nagy fej fokhagyma vagy két kisebb + 4-5 cikk a tálaláshoz, 1 fej hagyma, kb. 20-25 szem bors, só, ízlés szerint.
Elkészítése: A körmöket és a csülköt alaposan megmossuk, majd annyi vízben, amennyi épp ellepi feltesszük főni. Ha felforrt, az első fővőlevet elöntjük, majd feltöltjük annyi vízzel, amennyi bő tenyérnyivel ellepi a húst. Lassú tűznél felforraljuk, a keletkező habját több rendben leszedjük, hozzáadjuk a megtisztított fokhagymát és a hagymát, valamint a borsot és megsózzuk. Figyeljünk a sózásra, mert a fedetlen edényben leapad a víz és sóssá válhat a kocsonya. Ezután a lángot takarékra állítva, hogy csak épp gyöngyözzön a kocsonya, nyolc órán át főzzük, majd leszűrjük a levét. Miután a hús annyira meghűlt, hogy kézzel könnyedén dolgozhatunk vele, kiszedünk belőle minden apró csontocskát, a húsokat pedig tányérokban, tálacskákban szépen elrendezzük. A tányérok, tálacskák aljára tegyünk kevés zúzott fokhagymát, mert ettől csak finomabb lesz. A leszűrt levet zsírtalanítjuk, majd rátöltjük a húsokra és hagyjuk dermedni. Miután megdermedt, megszórjuk pirospaprikával és ecetes lilahagymával, sonkahagymával tálaljuk.
Akik az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkeznek, húsnapon fogyszthatják.
Jó fakanálforgatást!
11 megjegyzés:
Jól néz ki...és milyen finom, lájkolom :)
Jutka: lájkoljad! Ebből a főzetből Te egyébként ettél Ivóban. De a lányom szerint olyan jó lett, hogy meg kell ismételni. :)
Imádnivaló
Tanúsítom, hogy az egyik legfinomabb kocsonya, amit valaha ettem. El is fogyott Ivóban mind egy szálig!:)
Szívet gyönyörködtető látvány, elkelne belőle egy szelet most vacsorára:)
Bevallom Alíz, nem vagyok egy kocsonya kedvelő, de ez nagyon nagyon jól néz ki!
A blogok sok mindenhez meghozzák a kedvem.
Gratulálok!
Kedves Alíz!
Már nem csak Te készíted így a kocsonyát,hanem én is! Leírásod alapján nagyon finomra sikeredett.
Minden étel,amit recepted alapján elkészítettem nagyon ízletes!
Köszönettel:Ildikó
Kedves Ildikó!
Nagyon örülök, hogy bevált a kocsonyareceptem és szeretitek ezt a változatot. Ui. kocsonyát sokféleképpen lehet készíteni, bíztos Te is többféle változattal találkoztál. Azt is elárulom, hogy ezt a változatot a blogomban többször is emlegetett Mária nénitől, kedvenc szomszédasszonyomtól tanultam, illetve az ő módszerét ötvöztem a szülői házból hozottal.Ha netán még van a kocsonyából és készítenél egy fotót, amit elküldenél nekem, örömmel kiraknám a blogra, mert szeretek dicsekedni azzal, hogy másnak is ízlett az én receptem alapján készített étel. :)
Kedves Alíz !
Nagyon tetszik a recept ! Sajnos amióta mamàm nem él, már jó ideje nem tudok enni finom kocsonyát. Ezt ki fogom próbálni ! Tessék mondani hogy a tányér aljára nyersen teszi a zúzott fokhagymát? Milyen az a zúzott fokhagyma ? Gondolom nyers fokhagyma lereszelve is megfelel. Vagy granulátumra tetszett gondolni ?
Üdvözlettel:
Krisztina
Kedves Krisztina! :)
Örülök, hogy tetszik a recept. A zúzott fokhagyma minél kisebbre aprított friss fokhagymát jelent. Nálunk, Erdélyben lehet vásárolni egy eszközt, ami nagyon hasonlít a krumplitörőhöz, csak sokkal kisebb, ennek a segítségével aprítjuk vagyis zúzzuk minél apróbbra a fokhagymát. A tányér aljába tett friss fokhagymától intenzívebb fokhagymás íze lesz a kocsonyának, de ezt úgy is lehet készíteni, hogy a szűrőbe teszi az aprított fokhagymát, és azon keresztül szűri le a kocsonya forró levét. Mindenképp, a kocsonya legnagyobb titka, hogy alaposan át legyen mosva minden húsféle, ami belekerül, és hosszasan, lassú tűzön legyen főzve. :)
EZ A KOCSONYA !!!!!
Megjegyzés küldése