2009. július 21., kedd

Töltött paradicsom padlizsánkrémmel

Ilyenkor, júliusban szezonja van a paradicsomnak is és a nálunk vinetaként közismert padlizsánnak is. A kettőt kombinálva igencsak sokféle finomság készíthető belőle, itt és most a padlizsánkrémmel töltött paradicsom elkészítését tudhatjátok meg. Egyébként ezt az eledelt, ha nem valami különleges alkalomra készítem, akkor olyankor szoktam elkészíteni, amikor éppen egyszerre van paradicsom és padlizsán a háznál. Hát ez nyáron elég gyakran előfordul...

A munkálatokat rendszerint azzal kezdem, hogy megsütöm a vinetákat a gáztűzhely égője fölött. (Elég ritkán adódik alkalmam arra, hogy "előírásos" módon parázson süssem a padlizsánt, így hát kifejlesztettem egy eljárást, amivel éppolyan jóra süthető a vineta gázlángon is, mint parázson. Ezt általában azzal kezdem, hogy az égő köré alufóliát teszek, így nem ég rá a padlizsán leve a gáztűzhelyre.) Ezután szépen lehúzom a héját és egy kis vízzel lemosom róla a megszenesedett héjdarabkákat. Ezt követően fakéssel apróra zúzom a padlizsánt - minél pépesebbre zúzzuk, annál könnyebb kikavarni a mixerrel. Ha már jó apróra zúztuk, beletesszük egy mély tálba, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát (kb. 1-1,5 kg vinetához 1 kisfej hagyma, 1 tojássárga és 1,5-2 dl olaj), a tojássárgát, ízlés szerinti mennyiségű sót, citromlevet, vagy citromsót, végül miközben a mixerrel már kavarjuk lassan csurgatva hozzáadjuk az olajat is. Ezennel kész is lennénk a padlizsánkrémmel, amit kenyérre kenve önálló fogásnak is fogyaszthatunk, illetve tálalhatjuk hideg sültek és sajtok mellé. Azonban, ha ezt a krémet betöltjük paradicsomba, még finomabb, díszesebb köretet nyerünk a sült, illetve a sajt mellé, de díszes színfoltja lehet egy vendégváró hidegtálnak is. Ez pedig úgy készül, hogy előbb megmossuk a paradicsomokat, majd kb. 2/3-ánál éles késsel bemetszve díszes tetőt vágunk belőle. Ennek a dizájnos munkának igazából a lányom a nagymestere, ha egyedül készítem, akkor egyszerűen lekanyarítom a tetejét és kész. Most azonban Antónia is segédkezett, ezért igazi dizájnos töltött paradicsomot készíthettünk. Amint a paradicsomok tetejét levágtuk (mindegy, hogy hogyan) a nagyobbik részekből egy karalábéfúró segítségével kivájjuk a belsejét. (Ezt azonban ne dobjuk el, mert még felhaszlálhatjuk mondjuk egy lecsóban vagy levesben, de a paradicsom húsából egyéb finomság is készíthető.) Ezután a már elkészített padlizsánkrémmel megtöltjük a paradicsomokat, majd visszahelyezzük a krém tetejére a levágott paradicsomtetőket. Hogy még díszesebb legyen, minden paradicsom tetejére tűzhetünk egy petrezselyem levelet. Nekem most éppen nem volt, így hát közéje néhány paprikahasábot szúrtam. Az így elkészült töltött paradicsomot a szétválasztós táplákozásban egyaránt fogyaszthatjuk hús-, zöldség és tésztanapokon köretként sültek mellé, illetve akár önálló fogásként is.

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

A tojássárgája és olaj a majonézt hivatott helyettesíteni? Ez is jó kis finomság!

Alíz írta...

Vicuska: igen, a tojássárga és az olaj a majonézt helyettesíti. Lényegében így picivel több olajat vesz fel és jó habos lesz.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails