2009. augusztus 31., hétfő

Töltött csirkecomb

Ez most egy olyan étel, amit igazából sátoros nagy ünnepeken szoktam készíteni, de mivel a hét végére hazajött a fiam Bukarestből, emiatt nem "hétköznapinak" számított a múlt vasárnap. Mi több, magával hozta a kis barátnőjét, így hát mindenképp valami "extrát" kellett főzni. Ezért esett a választásom többek közt a töltött csirkecombra, amit lényegesen egyszerűbb készíteni, mint leírni. Mondjuk nem éppen a gyors és könnyű kategória, de ha előtte való napon megtöltjük a combokat és másnap sütjük meg, akár az is lehet.
A munkálatokat azzal kezdjük, hogy megmossuk és előkészítjük az egybe hagyott - alsó-felső egyben - csirkecombokat. Vagyis miután alaposan megmostuk és megtisztítottuk a bőrét óvatosan a mutató és középső ujjunkkal elválasztjuk az izomrétegtől, mert az így képződött üregbe töltjük majd a tölteléket.
Közben kb. 10 dekányi füstölt szalonnát kiolvasztunk és egy fej apró kockára vágott hagymát üvegesre dinsztelünk rajta. Miután megszórtuk pirospaprikával hozzáadunk kb. 20-25 dekányi csirkemájat és fűszerezés nélkül zsírjára pirítjuk. Ezzel egyidejűleg áztassunk be tejbe egy zsemlét, egy kis sós vízben abáljunk meg kb. 20-25 dkg zúzát és főzzünk meg egy tojást. Amint a hozzávalók kihűltek, daráljuk meg a zúzát, a tejben áztatott zsemlét, illetve a májas-hagymás-szalonnapörcös masszát - ebből azonban 2-3 májat tegyünk félre, mert ezt felkockázva kerül a töltelékbe. Vágjuk kockára a keményre főtt tojást is, illetve ha van a háznál, kb. 5-10 dekányi sonkát, illetve bármilyen sülthús maradékot. Adjunk a masszához egy nyers tojást, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, bazsalikommal, majoránnával, kakukkfűvel, illetve akár Province-i fűszerkeverékkel, kavarjuk jól össze, majd töltsük bele a csirkecomb bőre és húsa közé. Óvatosan dolgozzunk, hogy az oldalánál ne váljon el a bőr a hústól, de ha netán megtörténik, ne essünk pánikba, hanem szépen tűzzük be a nyílást 1-2 fogvájóval. Hasonlóképpen járjunk el a töltőnyílással is. Van, aki bevarrja a nyílásokat, én nem szeretem varrni, mert a cérnát nehéz kibontani a megsült húsból és elprédálódik egy szelet hús. Ha megtöltöttük a combokat, egyenként dörzsöljük be tört fokhagymával, illetve só-bors-paprika keverékkel, majd helyezzük szépen egy tepsibe. Ezt a műveletet akár egy nappal előbb is elvégezhetjük, ekkor azonban ne a tepsiben tárolva tegyük a hűtőbe, hanem egy porcelántálban. Ha a tepsiben elhelyeztük a megfűszerezett combokat, töltsünk alája kb. 0,5-1 dl olajat, egy kis vizet és máris tehetjük a sütőbe sülni. Erre rákockáztam néhány cikk almát is, mert meg volt hámozva és senki nem akarta megenni, s hogy ne vesszen kárba, csak azért, de egyébként ez nem jár bele. Mondjuk nem is rontott rajta. :) Alufóliával lefedve süssük kb. 20 percet, majd kifödve további 20-25 percet, közben többször is locsoljuk meg a zsíradékjával, hogy szép ropogós piros legyen és ne repedjen ki a bőre. Ha elkészült kb. ilyen kell legyen.

Hozzávalók: 6 db. csirkecomb (alsó-felső egyben), 20-25 dkg csirkemáj, 20-25 dkg zúza, 10 kdg sonka (vagy bármilyen sülthús maradék), 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 zsemle, 1-2 dl tej, 0,5-1 dl olaj, só, bors, pirospaprika, egyéb zöldfűszerek, ízlés szerint, 3-4 cikk (gerezd) fokhagyma.

Melegen, hidegen fogyasztható, köretnek lehet sóbafőtt krumplit adni hozzá, de felhívom a figyelmeteket, hogy így fogyasztva hízlal. Mi sült paprikával ettük vasárnap, a maradékot ma pedig paradicsomos salátával.

Jó fakanálforgatást!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails