2010. március 5., péntek

Füstölt orjaleves morzsolttal

Ha már tudunk morzsoltat/reszeltet készíteni, akkor itt az ideje kipróbálni, milyen finom is az orjalevesben. Na most, nem tudom más vidékeken mennyire szokás füstölt orjából húsleveshez hasonló levest főzni, de a mi vidékünkön ez egy igen közkedvelt téli leves. Édesanyám és keresztanyám mindig morzsolttal készíti, így hát én is követem a családi példát.

Hozzávalók: kb. 50-60 dkg-os füstölt orja, 5-6 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 kisfej hagyma, 1 kis zeller, fél karalábé, 10-15 szem bors, só, ételízesítő.

A füstölt orját egy kis langyos vízben átmossuk, majd ha házi füstölésű egy éjszakán át áztatjuk, ha üzletben vásárolt füstölt, akkor elég alaposan átmosni. Hideg vízben tesszük fel főni, majd amikor a hús felfőtt, bezöldségeljük, vagyis hozzáadjuk a zöldségeket és ha ismét felfőtt, lassú tűzön főzzük tovább. Közben kóstoljuk meg és ha szükséges sózzuk utána, illetve adjuk hozzá az ételízesítőt és a borsot is. Ha megfőtt benne a zöldség és a hús, leszűrjük, mint a húslevest és a levét befőzzük a reszelttel. Tálaláskor még mindenki ízlés szerint utána borsozhatjuk. Csudafinom! Készíthetjük más füstölt hússal is.

Jó fakanálforgatást!

4 megjegyzés:

Kata írta...

Alíz, nem fogod elhinni, most készültem reszelt tésztát felrakni, de én még a tervezési stádiumban tartottam. A hozzávaló levesen gondolkoztam, nagymamám mindenféle levesbe rakta. Ez a füstölt hússal készült leves viszont most kattant be, hogy tényleg, ilyen is volt.
Nagymamámék svábok voltak, nem tudom, ez a leves onnan gyökerezik vagy egyébként is, mások is főzték, nem tudod véletlenül?

Alíz, Erdélyből írta...

Kata: őszintén szólva, fogalmam nincs, hogy melyik nemzettől származik a recept és egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy éppen a sváboktól. Erdélyben alapvetően három kultúra keveredik "kulináriában" is, a magyar, a román és a szász/sváb. Ma már nehéz eldönteni, hogy melyik étel, melyik nemzetnek a jellegzetessége. Tény, hogy a füstölt orjalevest, vagy "orjos levest" a Székelyföldön nagy előszeretettel főzik ma is. Azonban ma már egyre kevesebben főzik be reszelttel. :)

Edó írta...

Na vegre,mar hianyoltam a bejegyzeseidet:)Latom azert most is rovid voltal.Amugy itt is szokas orjabol levest fozni,fincsi.Puszi!

Alíz, Erdélyből írta...

Edó: óóóóó, én azt tudtam, hogy Csikban is főznek füstölt orjos levest! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails