2010. szeptember 2., csütörtök

Meggyes zöldbableves

Ennek az igen finom és különleges zöldbablevesnek a receptjét egy csángó asszonytól tanultam. Kipróbáltuk és ízlett. A meggyszezon ugyan lejárt, de éretlen szilvával is készíthető és zöldbabot még lehet vásárolni a piacon.

Meggyes zöldbableves

Hozzávalók: fél kg zöldbab, 2 sárgarépa, 1 kisfej hagyma, egy szelet karalábé, 2 db paradicsom, 20 dkg meggy, vagy éretlen szilva, só, 1-2 evőkanál liszt, késhegynyi pirospaprika, 1-2 evőkanál olaj, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A zöldbabot megpucoljuk és 2-3 centis darabokra tördeljük, a sárgarépát és a karalábét szintén megpucoljuk és Julienre vágjuk. Egy edényben vizet forralunk, beletesszük az apró kockára vágott hagymát, a sárgarépát és a karalábét, sózzuk, majd amikor a leves felforrt, hozzáadjuk a zöldbabot is. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldbab megpuhul, ekkor hozzáadjuk a meghámozott és apróra vágott paradicsomot, illetve a meggyet. Amikor a meggy is puha, vékony rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával és berántjuk vele a levest. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzöldet és tejfölt adunk melléje. Meggy helyett készíthetjük éretlen szilvával is.

Jó fakanálforgatást!

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Igazán izgalmas még sosem halottam. Mindig tanul az ember

Ildy írta...

Meggy és zöldbab? Groteszk:)

Wise Lady írta...

Bátor vagy, bár nem lehet rossz, ecet helyett a meggy savanyítja. Miért is ne?

Alíz, Erdélyből írta...

Bianka: igy van, mindig tanul az ember. És ezt a receptet valóban nem olyan rég mesélte el egy csángó asszony a vonaton. :)

Ildy: rátappintottál a lényegre: mindenben szeretem a groteszket. :))

Wise Lady: igen, ebben az esetben valóban a meggy savanyit és ha sikerül eltalálni a helyes arányt, akkor nem is kell bele ecet. Illetve ama csángó asszony - akit emlitettem már - azt mondta, hogy éretlen szilvával még izgalmasabb. De úgy tűnik, az idén elblicceltem az éretlen szilvát, de majd legközelebb. :)

Vörösbor írta...

Ez feltétlenül kipróbálom. A szüleim gyakran savanyítottak gyümölccsel, (som, meggy, savanykás alma) tehát csöppet sem szokatlan.

Alíz, Erdélyből írta...

Vörösbor: bizony, az idősebbek sokmindent tudtak és sokmindent sokkal egészségesebben készitettek, mint mi. Néha nem árt visszatérni az alapokhoz. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails