2009. július 20., hétfő

Lestyán télire

A csorbák elmaradhatatlan fűszere a lestyán, amit most kell eltenni télire, ugyanis nyár a közepén a legintenzívebb az íze. Télire való eltevését illetően az évek folyamán számos módszerrel próbálkoztam a szárítástól a fagyasztásig, végül egy végtelenül egyszerű megoldásnál maradtam, mert azt tapasztaltam, így őrzi meg leginkább a jellegzetes ízét. Az eljárás roppant egyszerű: a frissen szedett lestyán leveleket leszedjük a vastag szárról, bő vízben átmossuk, majd egy szűrőbe téve levétől lecsöpögtetjük. Ezután egy mély tálba tesszük, rétegenként sózzuk és így hagyjuk néhány órán át, míg a levelek összeroskadnak. Végül tiszta üvegekbe rakjuk, a sós levet is rátöltjük és kamarába tesszük. Ha sötét helyen tároljuk, még a színét is megőrzi, de ha télire netán sárgás színezetűvé válna, nem jelenti azt, hogy elromlott. Csupán a színe változott meg, de az íze ugyanolyan intenzív marad. Aki még nem tett el lestyánt az idén, de szereti a csorbáit ezzel a kiváló zöld fűszernövénnyel ízesíteni, éppen itt az ideje, hogy beszerezze és elspájzolja télire.

18 megjegyzés:

Rita írta...

Köszi Alíz, ez nagyon jó ötlet volt. Én fagyasztok az utóbbi időben minden zöld fűszert, azonban ezt kipróbálom :)

Alíz írta...

Rita: a fagyasztott zöldfűszert azért nem kedvelem, mert tavaszra már kezd szétmállós lenni és gusztustalanná válik. (Az is lehet, hogy a hűtőszekrényem fagyasztója nem alkalmas zöldfűszerek fagyasztására.) A sós változat viszont kitart az újig.

Renata Kalman írta...

Ennyi lestyánod van? Nem semmi!

Alíz írta...

Ennél sokkal több volt, ui. az egyik ismerősöm még a nyár elején meglepett egy hatalmas csokorral. Neki a kertjében terem szinte mint a gyom. Ebből tettem el magamnak illetve fogadott magyarországi rokonomnak és egy kedves barátnőmnek. Ez a két üveg lestyán éppen az, ami Magyarországon landolt. :)

Melike írta...

Alízka, kipróbálom zellerrel ezt a receptet, aztán értesítelek, mi lett belőle. Remek ötlet, legalább télen nem kell bazidrága fagyasztott fűszerkeveréket vennem a szupermarchéből.:-*

Alíz, Erdélyből írta...

Melike: elárulom, mi lesz belőle: ugyanolyan jó, íztartó fűszer, mint a lestyánból. Zellert is szoktam ugyanezzel a módszerrel eltenni. :) Úgyhogy, hajrá!

martinelli írta...

Szia
Most szeretnék lestyánt eltenni. Ecetet nem szoktál tölteni rá?
Én eddig csak tárkonyt tettem el télire, azt is így, annyi különbséggel, hogy töltöttem rá ecetet, és azzal az ecettel savanyítottam pl. az erdélyi húsgombóc levest.

Alíz, Erdélyből írta...

Kedves Martinelli: a lestyánra nem szoktam ecetet tölteni, mert a csorbának nevezett savanykás levest általában paradicsomlével, vagy korpaciberével savanyítom és a ecet markáns íze, megronthatja az ízharmóniát. Nálam bevált a csak simán, sóval változat, igaz a levelek idővel elveszítik üde, zöld színüket, de az ízük megmarad. Azonban, szerintem, nem ront az ecet a lestyánon, csak kissé korlátozza a felhasználási lehetőségeket.

martinelli írta...

Kedves Rita, köszönöm a választ. Azt hiszem mindkét változatot kipróbálom. Az, hogy elveszti a zöld színét, engem nem zavar. hisz az íz a fontos, és annyira nem ront a látványon.

martinelli írta...

Millió bocsánat, most látom, hogy elkereszteltelek. Aliz, kérlek bocsáss meg, de annyira fájt a fejem, hogy alig láttam.

Alíz, Erdélyből írta...

Martinelli: nem gond, jól értettem. :) Gyógyulj meg!

martinelli írta...

Alíz, köszönöm szépen.

marisz57 írta...

A lestyán tartósítása ilyen módon nagyon szimpatikus, feltétlenül kipróbálom. Lehet, hogy a zellert is így teszem el. Köszönet a receptért.

Alíz írta...

Marisz57: zellerre is érvényes, ugyanígy szoktam eltenni, csak még nem blogoltam be azt. :)

Névtelen írta...

Kedves Aliz.
Örülök, hogy létrehoztad ezt a blogot, sokszor nézegetem, tanulok belőle, sokszor tapasztalom, hogy vannak dolgok, amelyeket én is ugyanúgy csinálok mint te, ami megerősít abban, hogy jól dolgozom.
Most a lestyán eltevésén szorgoskodom, amely nekem egy hosszabb folyamat, mivel szerencsésen meghonosítottam kertemben és ahogy nő úgy kerül raktározásra. Mindig fagyasztva tettem eddig, de most megpróbálom a sózott változatot is. Annyiban másítottam, hogy a leveleket már most apróra vágom ezzel lerövidítve a réli főzés idejét. Nem tudom ez jó ötlet volt-e? Minden esetre nem készítek belőle ipari mennyiséget, csak próba lesz a jövőre nézve.
Köszönöm az ötletet.
Sipos (Gudor) Zsuzsa

Alíz írta...

Kedves Zsuzsa! Köszönöm elismerő szavaid, mert innen látom, hogy jó úton járok a blogírással. Ami a lestyán apróra vágva sóban változatot illeti, szerintem, egy próbát megér. Őszintén szólva, nekem meg sem fordult a fejemben, hogy apróra vágva tegyem el sóban, mert a gyermekeim nem szeretik, ha a "lapi" úszkál a leves tetején, ezért mindig egybe dobom bele a levesbe, majd tálalás előtt kiveszem. De mindenképp próbáld ki, érzésem szerint, ugyanolyan jó lesz, arra viszont számíts, hogy a lestyán élénkzöld színét az átlátszó üvegben és a sótól egy idő után elveszíti, a levesben már nem lesz az az üdezöld látvány, mint frissen.

Bea írta...

Szia tetszik a blogod. A kérdesem, hogy lestyánt, úgy mintha sóznád, utanna olajat tenni a tetejére lehet? Nem áll el jobban? Én pestó formajaban tenném el. Fokhagymával. Mi történne? Probáltad e már?

Alíz írta...

Lehet tenni olajat a tetejére, de szükségtelen, mert anélkül is eláll. Sőt, tartok tőle, hogy az olaj csak rontana rajta, főleg, ha tavasz fele kezdene avasodni. Pesztót nem készítettem lestyánból, legfőképp azért, mert csak csorbák ízesítésére használom, de ki lehet próbálni. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails