2011. augusztus 31., szerda

Még egyszer a II. Nemzeti Gulyás Napról

Mivel a Nemzeti Gulyás Nap és ötletgazdája, Csíki Sándor gasztronómus és foodstylist megérdemli és mivel az akcióban Gyergyóból részt vevő csatlakozók is megérdemlik, arra gondoltam: írok még egy összefoglalót az eseményről. Annál is inkább, mert az utolsó információk a tegnap futottak be, és volt olyan csapat, aki sajnos a kései visszajelzés miatt kimaradt a Hargita Népében Balázs Katalin kolléganőm által írt, illetve a Krónikában általam írt összefoglalóból. Ráadásul mind a Hargita Népe, mind a Krónika de még az Új Kelet is említést érdemel, ugyanis a hozzám befutott információk szerint ez a három újság volt az, amelyik Erdélyben a legtöbbet tett azért, hogy a Nemzeti Gulyás Nap eszméje, üzenete minél szélesebb körben ismertté váljon. 
A gyergyószentmiklósi Benedek Árpád mesterszakács, a Gyergyói Ízek Őrzője, a Szabadtűzi Lovagrend gyergyószéki hadnagya már másodszor csatlakozott a Nemzeti Gulyás Naphoz. Tavaly Puskás József szakácsmester barátjával 400 személyre főzött krumplis babgulyást a III. Gyergyói Lovasnapokon, idén pedig az Anita-panzióban kisebb társaságnak készített bográcsos ételt. Róla érdemes tudni, hogy kitartó, szívós és következetes munkával vívta ki a szakma elismerését és vált Gyergyó legismertebb szakácsává. Nemrégiben a Rubin Stúdió CD-t adott ki a munkásságáról, a saját interpretációjú ételei mellé egy kis történelmi visszapillantót is kínál, amelyben egy-egy település érdekességeit mutatja be. Az igazi kuriózumnak számító CD Berszán György kollégám munkáját is dícséri.
Véletlenszerűen, de annál nagyobb lelkesedéssel csatlakozott a II. Nemzeti Gulyás Naphoz a gyergyószentmiklósi Földváry Károly Hagyományőrző Huszárbandérium hagyományőrző főhadnagya és főszakácsa, Bíró-Boér Attila is. Ő ugyanis, szombaton, éppen a Nemzeti Gulyás Napon értesült az eseményről az állatmenhelyen, amikor látta, hogy az autóból pakoljuk ki a bográcsot és a belevalókat. Nyílván, rögtön megkérdezte, milyen alkalomból főzök, el is mondtam neki: Nemzeti Gulyás Nap van és mi, állatvédők úgy gondoljuk, hogy önkénteseink és támogatóink ezen a napon megérdemelnek egy tányér gulyást. Erre rögtön a következő kérdése az volt: hogyan csatlakozhatnának a gyergyói huszárok is ehhez az eseményhez. Mondtam: magyar- vagy magyaros ételt kell főzni és az ételkészítésről, illetve elfogyasztásáról készített fotót el kell juttatni Csíki Sándornak, vagy nekem. A huszárbandérium marosfői bográcsozásán készült fotóikat a tegnap küldték el nekem, azonnal továbbítottam is az ötletgazdának. A hagyományőrző főhadnagy leírta a receptjét is az isteni "hadgyakorlatos" babgulyásának, amit többször is volt alkalmam megkóstolni. 
"Éljen a Nemzeti Gulyás Nap!" - értenek egyet velünk távol-keleti képzőművész barátaink is, akik a gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ 37. Korkép táborában kóstolhatták meg Erőss István, csíkdánfalvi születésű Budapesten élő képzőművész bográcsosát. Erőss Istvánról tudni kell, hogy amellett,  hogy a kortárs képzőművészet világszinten elismert markáns egyénisége, mindenhol kihasználja a lehetőséget a gulyás népszerűsítésére. Magyarán, igyekszik minden képzőművészeti táborban főzni egy bográcsnyi gulyást, amivel aztán elkápráztatja a világ minden tájáról összesereglett képzőművészeket. Afrikában például zebrahúsból készített bográcsost. Gyergyószárhegyen viszont marhalábszárból szokta készíteni a Korkép tábor utolsó hétvégéjén nemzetközi segédlettel és igen büszke arra, ha az alkotóközpont főszakácsnője dícséri a főztjét. Idén két bográcsban főzött, az egyikben csípősre ízesítette a gulyást, másikba nem tett csípőst, hogy azok is ehessenek belőle, akik nem kedvelik a csípős ízeket. Többször is volt alkalmam megkóstolni a művészi gonddal, aranymetszésben "felépített" főztjét, és állítom: a művész nem hazudtolja meg önmagát a konyhában sem. Természetesen, amint meghallotta, hogy Nemzeti Gulyás Nap van, azonnal csatlakozott, hiszen egyébként is szívügyének tekinti a magyar gulyás népszerűsítését szerte a világon.
Végül, de nem utolsó sorban, a gyergyói állatvédők is csatlakoztak a Nemzeti Gulyás Naphoz, az erről szóló bejegyzést itt, illetve a Füles-blogon olvashatjátok.
S ha már itt tartunk, minden érdeklődő tudomására hozom: Csíki Sándor már meghirdette a III. Nemzeti Gulyás Napot, ami 2012. szeptember elsején lesz.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon jók ezek a megmozdulások

Vicuska írta...

Megérdemelt írás és érdekes is!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails