2010. szeptember 21., kedd

Tárkonyos gombamártás puliszkával - 37. VKF!-re

Ez egy végtelenül egyszerű és nagyszerű étel, amit a saját 37. VKF! kiírásomra jegyzek be. Mint láttátok, az utóbbi napokban többnyire gombás ételeket jegyeztem be, elsősorban azért, hogy mások kedvét is meghozzam a gombás ételek készítésére. Hát ez olyannyira sikerült, hogy mostanig sok olyan blogger jelentkezett, akik még soha nem vettek részt VKF!-en, de olyan is jelentkezett, aki egyébként nem szereti a gombát, de családjának és a VKF!-nek mégis elkészítette. Sőt, sajnálatos esemény is történt Gasztro Réka enyhe gombamérgezést kapott, szerencsére nem a VKF!-re készített ételtől, hanem egy mulatságon fogyasztott gombás késztítményől. Szóval, igencsak kalandosnak ígérkezik ez a forduló és a neheze, az összesítés még hátra van. De most előbb - ígéretemhez híven - haladékot adok csütörtökig, hogy akik későn vették észre a kiírást, illetve egyéb bokros teendőik végett nem sikerült még bejegyezniük a gombás ételüket, legyen alkalmuk ezt megtenni. Illetve azért, hogy én is bejegyezhessem ezt a nagyszerű, jellegzetesen erdélyi gombás ételt, amit édesanyám készít a legfinomabbra. Gombaszezonban ez az étel kedvenc vasárnapi reggelink volt és mindig nosztalgiával gondolok azokra a reggelekre, amikor az édeskés puliszka és a fanyar tárkony valami elképesztően harmonikus illatkavalkádjára ébredtünk. Mire az ágyból kikászálódtunk az öcsémmel, már az asztalon gőzölgött a puliszka, szépen kockára vágva és az érclábosban illatozott a tárkonyos gombamártás, ami abból a gombából készült, amit édesapánk előző este hozott haza az erdőből. Ehhez a gombához nem kellett gombaszakértő, és nem kellett mérgezéstől rettegve elfogyasztani, hiszen szüleim mindketten jó ismerői a gombáknak és ha netán véletlenül rossz gomba került volna édesapám kosarába, édesanyám a tisztítás alkalmával biztos, hogy azt kidobta. Egy-egy ilyen mártásba rendszerint nyolc-tízféle gomba került, amit a szülőházamtól hajításnyira lévő erdőből szedett legtöbbször édesapám. De amikor már nagyobbak lettünk az öcsémmel, mi is sokszor megleptük a családot egy-egy kosárnyi ízletes gombával, amit rendszerint közösen tisztítottunk meg, közben szüleink minden egyes gombát részletesen ismertettek. Elmondták, hol, milyen környezetben terem, de elmondták azt is, mivel téveszthető össze és minden egyes alkalommal részletesen elmesélték, milyen a párduc-, illetve a gyilkosgalóca és milyen a sátántinóru, amit jóapám szerint, ott kell eltaposni, ahol találod. Lényegében, a mi erdeinkben - Gyergyó környékén - ez a három gomba az, amelyik halálos mérget tartalmaz, ezeket kell igen alaposan ismerni. Na, de visszatérve a gombamártáshoz: ez is többféle gombából készült, amit egy alkalommal öcsémmel szedtem a nyáron és attól lett különleges, hogy minden egyes darabot én leltem egy erdei tisztáson. Hogy mennyire lett finom, tanúsíthatja Edó, akinek volt alkalma megkóstolni.


Tárkonyos gombamártás puliszkával

Hozzávalók: 60-70 dkg vegyes erdei gomba – rókagomba, ízletes rizike, vargánya, erdei csiperke, galambgomba, laskagomba – 2 fej hagyma, 1 paprika, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, paprika, csipetnyi tárkony, 1 kanál liszt, 1 dl tejföl, 0,5 dl tej.

Elkészítése: A vegyes erdei gombát megpucoljuk, megmossuk és enyhén sós vízben kifőzzük. Az apró kockára vágott hagymát és a paprikát megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a megfőtt gombát. Megborsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt és kevés vizet töltve alája, addig pároljuk míg a gomba zsírjára sül. Ekkor megszórjuk liszttel és feltöltjük a tejjel elkevert tejföllel és folytonosan kavargatva addig főzzük, míg mártás sűrűségű lesz. Puliszkával és uborkasalátával tálaljuk.

Jó fakanálforgatást! Pénteken jelentkezem az első összesítéssel.

3 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Kedves Alíz! Nagyon guszta, és biztos istenien finom is! :)

Bianka írta...

Hát most lebabáztam, micsoda finomság :)

Mézigörl írta...

Sok szeretettel ajándékoztam neked egy díjat, kukkants be hozzám, ha van egy kis időd! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails