2010. szeptember 13., hétfő

Vargánya "rác módra"

A vargánya - vagy ahogy mifelénk nevezik, hiripgomba - igazi királyi gomba és igen sokoldalúan lehet elkészíteni. Ezt az elkészítési módozatát Málnási András marosvásárhelyi gombaszakértő receptgyűjteményéből ragadtam ki, mert igencsak megtetszett és a vargányának egy olyan elkészítési módozatát kínálta, amit még sosem próbáltam. Mesés lett! Mindenképp, azoknak, akik próbálkoznának vele, azt javaslom, hogy szép nagy, ropogósan friss gombakalapokat válasszanak, mert abból lesz igazán gusztusos ez az étel.

Vargánya „rác módra”

Hozzávalók személyenként: 1 vargánya kalapja, néhány igen vékony szelet füstölt, húsos háziszalonna, 1-2 krumpli, paradicsom, hagyma, paprika, só és bors, kacsazsír (helyettesíthető sertészsírral).
Elkészítése: A vargányát megpucoljuk, tönkjét eltávolítjuk, folyó vízben gyorsan átmossuk és le is itatjuk róla a vizet. Egy közepes tepsit vastagon kizsírozunk, belehalmozzuk az ujjnyi vastagságúra szeletelt krumplit, hagymakarikákat, paradicsomszeleteket és paprikakarikákat helyezünk rá, majd sózzuk és borsozzuk. Erre az alapra helyezzük rá a vargánykalapokat, amiknek tetejét beirdaljuk – vagyis vékonyan bemetsszük – és a résekbe finom, vékonyra szeletelt, húsos füstölt háziszalonnát raktunk. Alufóliával letakarjuk, majd sütőbe téve addig sütjük, míg a krumpli megpuhul. Ekkor levesszük róla a fóliát és még néhány percig pirítjuk.

Jó fakanálforgatást!

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom

trendo írta...

A vargánya kitűnően harmonizál a zamatos, házilag füstölt szalonnával. Persze, nem valami kákabélű fehérnépet kell vele megkínálni...:)

Alíz, Erdélyből írta...

Bianka: Bizony finom. :)

Trendo: Valóban nem kákabélűeknek való ez az étel. :))

Ottis írta...

Finom biztos, csak finom lehet!

Mónika írta...

Jöhet!:))

M írta...

Ahhh! Nagyon jókat írtál mostanában! Nagyon szeretem a gombát.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails