2010. szeptember 5., vasárnap

Vegyes gombával töltött paradicsompaprika - 37. VKF! "félidő"

Ezzel a finom kis gombás étellel akarlak emlékeztetni benneteket arra, hogy a 37. VKF! kiírás "félidejéhez" értünk, vagyis két hét van még hátra a szeptember 19-i határidőig. Előzetesképpen annyit elárulhatok, hogy a háttérben óriási a készülődés, már vannak, akik el is küldték készítményeiket és az eddigiekből ítélve nagyon izgalmasnak ígérkezik ez a forduló. Mint már korábban is említettem, ennek a fordulónak a fő témája a GOMBA, mottója pedig a vidékünkön népszerű szólásmondás: "Minden gomba jó gomba, csak az ember goromba!" Gomba pedig van, bizonyíték rá, hogy a minap a gyergyói "Gombakirály" majdnem ötkilónyi vargányát hozott, készen házhoz, csak meg kellett pucolni és elrendezni annak rendje-módja szerint. De aki nem jut hozzá gombás embertől, vagy piacról a vadon termő gombához, az vásárolhat termesztettet, hiszen az is végtelen változatban elkészíthető. Az alábbi recept az Erdélyi Konyha szeptemberi lapszámában jelent meg, amelyben két egész oldalt szántunk a gombás ételeknek. Megsúgom: nem kis kihívás volt, hiszen Erdély egész területén terem gomba és az erdélyi gazdasszonyok génjeikben hordozzák a gomba elkészítésének tudományát. Valami újjal kellett előhozakodni... Na, de ezzel az étellel úgy vélem jól vizsgáztunk.

Vegyes gombával töltött paradicsompaprika

Hozzávalók: 4 db paradicsompaprika, 25-30 dkg vegyes gomba – tetszés szerint: rizike, szegfűgomba, rókagomba, vargánya, gerebengomba, stb. -, 1 fej hagyma, só, bors, paprika, 5-10 dkg füstölt szalonna, petrezselyemzöld, füstölt sajt

Elkészítése: A kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, a szalonna pörcöket kiszedjük és tálalásig félretesszük. Ha a kiolvadt zsírt soknak találjuk keveset letöltünk belőle – felhasználhatjuk más ételhez – és megdinszteljük rajta a kockára vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a kockára vágott gombát, sózzuk, borsozzuk zsírjára pirítjuk és langyosra hűtjük. Eközben kicsumázzuk a paradicsompaprikát, a langyosra hűlt gombapörkölthöz finomra vágott petrezselyemzöldet adunk, illetve apró kockára vágott füstölt sajtot. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a paprikákat, majd kizsírozott tepsiben addig sütjük, míg a paprika héja ráncosodni kezd. Tálaláskor a töltött paprika tetejére szórjuk a szalonnapörcöket, natúr krumplival és friss salátával tálaljuk.

Jó fakanálforgatást!

5 megjegyzés:

sedith írta...

Naná, már ki is néztem magamnak! Csak éppen legyen gombám!;):):)

Bianka írta...

Nagyon ötletes és finom

Andi/cuki írta...

Naggggyon guszta!:-))

Dia írta...

Jajj, de jó, hogy ilyen hosszú még a határidő, így talán Én is részt tudok venni!

Alíz, Erdélyből írta...

Sedith:remélem, hamarosan lesz. :)

Bianka: csak egy ötlet a gombapaprikás kiváltására.

Andi: próbáld ki, lehet ezt késziteni termesztettből is.

Dia: türelmesen várom a jelentkezésed.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails