2009. november 18., szerda

Limoncello 30. VKF!-re és egyfajta Carbonara ráadásként - mindkettő a fiamtól :)))

Az alábbi két receptet a fiam küldte sok szeretettel a gasztrovilágnak és úgy igaz, eredetileg kétfelé akartam választani a két receptet, mert ez a Limoncello olyan jónak néz ki, hogy bizony Chef Viki 30. VKF! kiírására benevezném, ha elfogadja. A végén viszont ott van egy másik recept, a fiam legújabb "kalandja" a konyhában, ahhoz viszont nincs kép, ráadásul a két recept egymás végében olvasva érdekes, hangulatos, ha szétválasztanám elveszne az írás sava-borsa. Ezért úgy döntöttem, hogy Ctrl.C-Ctrl.V-vel egyszerűen bemásolom az egészet ide alább és a limoncello fázisfotóival tarkítom. Következzen tehát Áron fiam Limoncelloja - amit ajánlatos már most elkészíteni, hogy karácsonyra épp jó legyen - valamint a Carbonara-ja ráadásként.

Limoncello és egyfajta Carbonara
Annyit irt már anyám rólam a blogjába, hogy úgy gondoltam irok én is két receptet neki.
Az egyik a limoncello http://en.wikipedia.org/wiki/Limoncello
Amiről azt érdemes tudni, hogy egy olasz likőrféle, amit gyomorkeserűnek használnak. Bővebb információt a wiki-n kaptok róla, a fenti linken.
Kell hozzá: 5-6 db. Vastag hajú citrom, 200 g cukor, 2 dl viz, fél liter 96 fokos alkohol.
Elkészitése roppant egyszerű. A citromok héját le kell reszelni, egy literes üvegbe szépen el kell helyezni, a fél liter alkoholt rá kell tölteni, s aztán várni két hetet.
Két hét után, a 200 g cukorból és 2 deci vizből főzöl egy cukorszirupot, rátöltöd az üvegben levő citromhéjas alkoholra, s kalap, kész a limoncello. Mondjuk nem árt ha leszűri az ember a limoncellot a citromhéjról és úgy tárolja hűtőben.
Erőst jóféle pia, főleg nehéz kaják után. De jól megy sör mellé is (nem vegyitve, hanem csak úgy pohárkába).

Kiegészités Árontól: bármilyen citrusféle héjából készithető.

A másik recept az már egy kaja. Gyakorlatilag a túrós laska és a carbonara keresztezése. Ja, és vega kaja.
Kell hozzá: 12 perc, olivaolaj, csigatészta, hagyma, fokhagyma, vaj, tejföl, juhtúró, valamilyen gomba, én laskagombát (Pleurotus Ostreatus) használtam, mert az volt itthon, s akkor fűszerek: bazsalikom, oregano, csombor feketebors.
S igy kell csinálni. Odarakod a vizet a laskának, raksz bele egy csipetnyi sót, s 2 csepp olivaolajat. Egy fél hagymát kockára vágsz, beleszerkeszted egy serpenyőbe, azután kb. 2 fej laskagombát összeszecskálsz, s azt is beleszerkeszted a serpenyőbe. Kb. Két kanálnyi olivaolajba üvegesre dinszteled, ebbe beleszervezel 2 cikk fokhagymát egy fokhagymatörő segitségével. Raksz bele egy jó kanál vajat, s egy kicsi pohár tejfölet. Ezután fűszerezed, 3-4 csipet bazsalikom, 2 csipet oregano, 1 csipet csombor, s feketebors amig fekete lesz az egész (bátran a borssal, mert az ereje nagyja elfő, de az ize megmarad!). Ezt a cuccot hagyod, hogy szépen rotyogjon. Közben a laskát (gyengébbek kedvéért csigatésztát), leszűröd. A lábasba amibe főtt a laska, raksz egy kanál vajat, visszarakod bele a laskát, s kb. 30 deka túrót rászórsz (vagy ráapplikálsz, vagy beleszervezel, vagy csak egyszerűen beleraksz). No, amikor a laska jó máriáson kezd sercegni, elkezded kavarni, hogy a túró szépen megolvadjon. Amikor a túró megolvadt, akkor rátöltöd a gombás tejföles, hagymás, fokhagymás szószt, jól összekevered s kész.
Enni tányérból kell, villával, s ha van melléje friss paradicsom, akkor még jobb. S ha valaki izgitani akarja az egészet, akkor lehet enni ecetes tormával is. Tudom, hogy kicsit furán hangzik, de ritka érdekes módon társulnak az izek.
S ennyi. Ja, valakinek ötlete arra, hogy mit kezdjek 6 darab hámozott citrommal??

Válaszokat ide várjuk! :)))

8 megjegyzés:

benciga írta...

Megvan a holnapi ebéd, nagyon köszönöm (már most éhes vagyok)!
Én a citromból dzsemet készítenék, mondjuk héjas naranccsal kiegészítve. Vagy lefagyasztanám jégkockának, akár teába is elő lehet kapni egyet-egyet.

sedith írta...

Erre mondják azt, hogy a fa nem esik messze az almájától. Vagy fordítva.?;):D Szerencsés egy nő lesz, aki majd "kifogja" a fiadat!:)

Aaron Balazs írta...

NA. Hat a fia kifogta mar a leankat. vagyis en :D s szeretem is erosen, A limoncello receptet azert irtam, mert mndkettonkenek tetszetos ital, foleg sizes utan ;)

Alíz, Erdélyből írta...

Benciga: szeretettel köszöntelek nálam! :) Sok sikert az ebédhez, a fiam igazi ínyenc, csak jókat szeret főzni. És köszönjük az ötleteidet is.

Sedith: s ha messze esik, akkor is visszagurul. :))) Ami pedig a nőügyeket illeti, teljes mértékben osztom a véleményedet. Bár ismerve a kis barátnőjét, nehéz lenne eldönteni, ki, kivel jár jobban.

Fióka: lesz limoncello mire haza jössztök, ja és vinetta is, mert az a múltkor kimaradt és azóta is lelkiismeretfurdalásom van. :DDD

sedith írta...

Áron, Alíz! Ennek nagyon örülök. Áron, szeressétek is egymást mindig! :)

Ottis írta...

Alíz, "látszik" hogy a fiad írta. Nagyon jó kis recept, meg a leírás is! Jó érzés lehet nap mint nap megtapasztalni a nevelésed gyümölcsét, ehhez csak gratulálni tudok! Hamarosan találkozunk!

Ottis írta...

Áron, nekem az egyszerű limonádé ugrik be, ilyen időben mézzel készítve nagyon jól jön az embernek:-)
Egyszerű limonádé

* Hozzávalók: 4 citrom LEVE, 6dkg cukor, 6dl víz
* Elkészítés: egy robotgéppel turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd szűrjük át egy szűrőn.

Chef Viki írta...

Juuuuuuuuuuuuj de jó!!!

Mentettem!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails