
Limoncello és egyfajta Carbonara
.jpg)
Az egyik a limoncello http://en.wikipedia.org/wiki/Limoncello
Amiről azt érdemes tudni, hogy egy olasz likőrféle, amit gyomorkeserűnek használnak. Bővebb információt a wiki-n kaptok róla, a fenti linken.
Kell hozzá: 5-6 db. Vastag hajú citrom, 200 g cukor, 2 dl viz, fél liter 96 fokos alkohol.
Elkészitése roppant egyszerű. A citromok héját le kell reszelni, egy literes üvegbe szépen el kell helyezni, a fél liter alkoholt rá kell tölteni, s aztán várni két hetet.
.jpg)
Erőst jóféle pia, főleg nehéz kaják után. De jól megy sör mellé is (nem vegyitve, hanem csak úgy pohárkába).
Kiegészités Árontól: bármilyen citrusféle héjából készithető.
A másik recept az már egy kaja. Gyakorlatilag a túrós laska és a carbonara keresztezése. Ja, és vega kaja.
Kell hozzá: 12 perc, olivaolaj, csigatészta, hagyma, fokhagyma, vaj, tejföl, juhtúró, valamilyen gomba, én laskagombát (Pleurotus Ostreatus) használtam, mert az volt itthon, s akkor fűszerek: bazsalikom, oregano, csombor feketebors.
S igy kell csinálni. Odarakod a vizet a laskának, raksz bele egy csipetnyi sót, s 2 csepp olivaolajat. Egy fél hagymát kockára vágsz, beleszerkeszted egy serpenyőbe, azután kb. 2 fej laskagombát összeszecskálsz, s azt is beleszerkeszted a serpenyőbe. Kb. Két kanálnyi olivaolajba üvegesre dinszteled, ebbe beleszervezel 2 cikk fokhagymát egy fokhagymatörő segitségével. Raksz bele egy jó kanál vajat, s egy kicsi pohár tejfölet. Ezután fűszerezed, 3-4 csipet bazsalikom, 2 csipet oregano, 1 csipet csombor, s feketebors amig fekete lesz az egész (bátran a borssal, mert az ereje nagyja elfő, de az ize megmarad!). Ezt a cuccot hagyod, hogy szépen rotyogjon. Közben a laskát (gyengébbek kedvéért csigatésztát), leszűröd. A lábasba amibe főtt a laska, raksz egy kanál vajat, visszarakod bele a laskát, s kb. 30 deka túrót rászórsz (vagy ráapplikálsz, vagy beleszervezel, vagy csak egyszerűen beleraksz). No, amikor a laska jó máriáson kezd sercegni, elkezded kavarni, hogy a túró szépen megolvadjon. Amikor a túró megolvadt, akkor rátöltöd a gombás tejföles, hagymás, fokhagymás szószt, jól összekevered s kész.
Enni tányérból kell, villával, s ha van melléje friss paradicsom, akkor még jobb. S ha valaki izgitani akarja az egészet, akkor lehet enni ecetes tormával is. Tudom, hogy kicsit furán hangzik, de ritka érdekes módon társulnak az izek.
S ennyi. Ja, valakinek ötlete arra, hogy mit kezdjek 6 darab hámozott citrommal??
Válaszokat ide várjuk! :)))
8 megjegyzés:
Megvan a holnapi ebéd, nagyon köszönöm (már most éhes vagyok)!
Én a citromból dzsemet készítenék, mondjuk héjas naranccsal kiegészítve. Vagy lefagyasztanám jégkockának, akár teába is elő lehet kapni egyet-egyet.
Erre mondják azt, hogy a fa nem esik messze az almájától. Vagy fordítva.?;):D Szerencsés egy nő lesz, aki majd "kifogja" a fiadat!:)
NA. Hat a fia kifogta mar a leankat. vagyis en :D s szeretem is erosen, A limoncello receptet azert irtam, mert mndkettonkenek tetszetos ital, foleg sizes utan ;)
Benciga: szeretettel köszöntelek nálam! :) Sok sikert az ebédhez, a fiam igazi ínyenc, csak jókat szeret főzni. És köszönjük az ötleteidet is.
Sedith: s ha messze esik, akkor is visszagurul. :))) Ami pedig a nőügyeket illeti, teljes mértékben osztom a véleményedet. Bár ismerve a kis barátnőjét, nehéz lenne eldönteni, ki, kivel jár jobban.
Fióka: lesz limoncello mire haza jössztök, ja és vinetta is, mert az a múltkor kimaradt és azóta is lelkiismeretfurdalásom van. :DDD
Áron, Alíz! Ennek nagyon örülök. Áron, szeressétek is egymást mindig! :)
Alíz, "látszik" hogy a fiad írta. Nagyon jó kis recept, meg a leírás is! Jó érzés lehet nap mint nap megtapasztalni a nevelésed gyümölcsét, ehhez csak gratulálni tudok! Hamarosan találkozunk!
Áron, nekem az egyszerű limonádé ugrik be, ilyen időben mézzel készítve nagyon jól jön az embernek:-)
Egyszerű limonádé
* Hozzávalók: 4 citrom LEVE, 6dkg cukor, 6dl víz
* Elkészítés: egy robotgéppel turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd szűrjük át egy szűrőn.
Juuuuuuuuuuuuj de jó!!!
Mentettem!
Megjegyzés küldése