
Árvagulyás – ahogy édesanyám főzte
Számomra a Nemzeti Gulyás Nap kis nosztalgiát hozott az életembe: nekem ugyanis a gulyáslevesről mindig édesanyám jut eszembe, meg a gyorsan elkészíthető, könnyű nyári leves, amelyhez a hozzávalókat egyenesen a kertből hoztuk elé, s az udvaron vagy a nyitott tornácon pucoltuk meg hozzá a zöldséget és a krumplit, mert ott kellemesebb volt a levegő. S hogy az idő még jobban teljen, a kisszéken ülve édesanyám még dalra is fakadt – mintha ez is az ételkészítés szertartásának elengedhetetlen része volna.
Valahogy úgy történt, hogy a mai árvagulyásom jóféle perecsenyi hagymával készült, és nem pityóka került bele, hanem krumpli - mert azt is a Szilágyságból hoztam egy hónappal ezelőtt. Talán ezért is, meg a fel-felbukkanó érzelmektől is finomabb ez a Nemzeti Gulyás Napra készült étel, amely csupán attól árva, hogy nem látott húst. Ízlelgetem a levest és csodálom eleinket, akik bár nem találták fel a vegetarianizmust, de attól sem estek kétségbe ha nem került minden nap hús az asztalra.
Valahogy úgy történt, hogy a mai árvagulyásom jóféle perecsenyi hagymával készült, és nem pityóka került bele, hanem krumpli - mert azt is a Szilágyságból hoztam egy hónappal ezelőtt. Talán ezért is, meg a fel-felbukkanó érzelmektől is finomabb ez a Nemzeti Gulyás Napra készült étel, amely csupán attól árva, hogy nem látott húst. Ízlelgetem a levest és csodálom eleinket, akik bár nem találták fel a vegetarianizmust, de attól sem estek kétségbe ha nem került minden nap hús az asztalra.
Árvagulyás
A mai adaghoz felhasználtam: 3 szál murkot, 1 szál petrezselymet, 8 db közepes nagyságú krumplit, egy kisebb fej hagymát, egy kisebb csokor petrezsemyemzöldet, kevés zöldpaprikát, kb. ½ dl olajat. Sót, borsot, piros paprikát ízlés szerint. Forró vizet annyit, amennyi a hozzávalókat jól ellepte.
Így készül: A zöldséget, krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, olajban megdinszteljük, beletesszük a piros paprikát, majd hozzáadjuk a karikára vágott murkot és petrezselymet – kevés vizet is tölthetünk alája, hogy oda ne égjen. Közben a vizet forrni tesszük. Miután a zöldségek kissé megdinsztelődtek, hozzáadjuk a felaprított krumplit, megsózzuk, megborsozzuk, azzal is dinszteljük egy darabig, majd feltöltjük forró vízzel, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a petrezselyemcsokrot, és addig főzzük, amíg a krumpli és a zöldségek megpuhulnak.
Így készül: A zöldséget, krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, olajban megdinszteljük, beletesszük a piros paprikát, majd hozzáadjuk a karikára vágott murkot és petrezselymet – kevés vizet is tölthetünk alája, hogy oda ne égjen. Közben a vizet forrni tesszük. Miután a zöldségek kissé megdinsztelődtek, hozzáadjuk a felaprított krumplit, megsózzuk, megborsozzuk, azzal is dinszteljük egy darabig, majd feltöltjük forró vízzel, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a petrezselyemcsokrot, és addig főzzük, amíg a krumpli és a zöldségek megpuhulnak.
4 megjegyzés:
édesanyám ezt gyakran készítette,ő hamis gulyásnak nevezi
GasztroRéka: igen, az ételt mindenhol ismerik, de mindenhol más a neve. Nálunk Székelyföldön a már emlitett "szűz pityókástokán" - mert hús "nem jár bele" -, illetve "dincelt pityóka" (dinsztelt) néven fut.
Mi meg "csóré gulyásnak" hívjuk, ami annyit jelent, hogy meztelen.:) Na jó, Alíz, nem neked magyaráztam, mit jelent a csóré!:D
Sedith: pedig már azt hittem... :))))))))
Megjegyzés küldése