2009. május 31., vasárnap

Gombás töltöttpaprika - vegáknak is


A gombás töltöttpaprika receptjét még a múlt rendszerben fejlesztettem ki, akkoriban, amikor jegyre adtak havonta személyenként félkiló húst. Képzelhetitek, abban az időben nagyon meg kellett gondolnia egy gazdasszonynak, hogy abból a félkilónyi húsból, mit készít. Töltöttpaprikára szinte soha nem jutott belőle, azonban nyaranta az erdőn mindig termett annyi gomba, hogy bőségesen jutott belőle, ha szükség úgy hozta eltett változatban akár télire is. Na, abban az időszakban találtam ki, hogy a húst nyugodtan be lehet helyettesíteni a töltelékekben gombával is, azonban figyelni kell a főzésnél, mert könnyebben kifő a paprikából, mint a húsos töltelék. Ezért ezt a receptet is inkább haladó fakanálbajnokoknak ajánlom, de ígérem, a következő receptemmel a kezdőknek kedvezek. Már nem egyébért csak, hogy tegyünk igazságot. Még annyit elöljáróban, hogy a rendszerváltás után mindig nagy sikert arattam vele, főleg vegetáriánus barátaim körében. Most pedig következzen a gombás töltöttpaprika, képekkel illusztrálva, ahogyan én készítem.

Gombás töltöttpaprika
Hozzávalók: 4-6 db. paprika - ebben az esetben paradicsomlében eltett paprika -,





30-40 dkg.-nyi gomba (lehet bármilyen), 1 nagy fej hagyma, fél csészényi rizs, 1 tojás, só, bors, paprika, olaj, paradicsomlé, zeller zöldje.


Ha friss paprikából készítjük, a paprikát megmossuk, eltávolítjuk a magházát – ha eltett paprikából akkor, lecsurgatjuk a levétől.








Az apró kockára vágott hagymát az olajon megdinszteljük, megszórjuk paprikával, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, majd zsírjára pörköljük.








Miután teljesen kihűlt a gomba, ledaráljuk,










hozzáadjuk a kevés olajon üvegesre párolt rizset, a tojást, sót, borsot,









- ha hígnak találjuk a töltelék masszát, adjunk hozzá egy kis zsemlemorzsát, vagy kukoricalisztet –, majd megtöltjük a paprikákat. A megtöltött paprikák végét mártsuk lisztbe, mert ez csökkenti annak az esélyét, hogy kifőjön a töltelék.




Fővő vízben lassan főzzük, hogy ne főjön ki a töltelék, majd amikor látjuk, hogy a rizs megfőtt, hozzáadjuk a paradicsomlevet és a zeller zöldjét, illetve utánasózzuk, ha szükséges.


Jó étvágyat és jó fakanálforgatást!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails