2010. szeptember 9., csütörtök

Nektarinos Charlotte

A hét végén Szárhegyen voltunk, mert unokaöcsém hazajött Svájcból - ahol egy gazdaságban gyakornokoskodik - és a nagycsalád összeült, hogy megünnepeljük a hazatérést. Illetve, mivel csak egy hetet marad itthon, úgy döntött a család, hogy egyszerre ünnepeljük meg az ő húszéves és az édesanyja 40 éves születésnapját. Az öcsém isteni nyúlpörköltet készített bográcsban, volt töltöttkáposzta és sokféle sütemény, mi pedig a lányommal készítettünk egy Charlotte tortát. Pontosabban valami olyat akartunk, ami gyorsan készül és mégis mutatós, így esett a választás a Charlotte-ra. Azért lett nektarinos, mert a lányom ragaszkodott hozzá, hogy valami barackos dolog legyen. Hozzá az ötletet Ottis áfonyás Charlotte-ja adta.

Nektarinos Charlotte

Hozzávalók: 1 hattojásos piskóta, 8-10 evőkanál barackíz, 0,5 l tejszín (esetleg cukor, ha nem eléggé édes a barackíz), 2 tasak zselatin, 4 nektarin.

Elkészítése: A piskótát a szokásos módon hat tojásból, hat evőkanál cukorból és hat evőkanál lisztből elkészítjük. Amikor megsült, nedves konyharuhára borítjuk, feltekerjük és úgy hagyjuk kihűlni. Ezután kivesszük, megkenjük barackízzel, újra feltekerjük és átlátszó fóliába csomagolva legalább félórára a hűtőbe tesszük, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Közben elkészítjük a tejszínhabot: felverjük a tejszínt, majd lazán beleforgatjuk az ízlés szerinti mennyiségű barackízt - én addig raktam bele, amíg kellemes rózsaszínű lett a tejszínhab. A nektarint apró kockára vágjuk és azt is belekavarjuk a tejszínhabba. Ezután egy tálat, vagy egy tésztaszűrőt kibélelünk átlátszó fóliával, majd kirakjuk az alját és az oldalát a piskótatekercsből vágott kb. ujjnyi vastag szeletekkel. A közepébe beletöltjük a gyümölcsös tejszínhabot, majd befödjük további piskótatekercs-szeletekkel. Lefóliázzuk a tálat és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és összeálljon. Ezután egy kerek tálcára felfordítjuk, levesszük róla a fóliát és ízlés szerint nektarinszeletkékkel, vagy tejszínhabbal díszítjük. Mi most egyszerűen néhány szelet nektarinnal díszítettük, mert így is nagyon szépnek találtuk.

Jó fakanálforgatást!

7 megjegyzés:

Jutka írta...

Tetszik a recept, és milyen istenien néz ki!

Ami írta...

De guszta! :)

Bianka írta...

Nagyon guszta

Ottis írta...

Nagyon finom lehetett,nagyon szép lett!

Alíz, Erdélyből írta...

Jutka: Ottitól koppintottam, csak megbarackositottam. :)))

Ami, Bianka: valóban guszta volt és láttátok volna, hogy a család "nagy sütő-főző asszonyai", hogy ámultak rajta. :)

Ottis: valóban nagyon szép lett, főleg mert jó kontrasztot adott a sárga tésztához a kicsit sötétebbre sikeredett baracklekvárom. :))) Másrészt, biztos finom is volt, noha én épp csak, hogy megkóstoltam, mert előtte teleettem magam öcsémék töltöttkáposztájából és utána már semmi sem kellett. :)))

Juci írta...

Hát ez egy remekmű, mentem is receptet ! Köszönöm!

Alíz, Erdélyből írta...

Juci: sokkal egyszerűbb elkésziteni, mint amilyen "remekműnek" kinéz. :)) De majd meglátod.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails