2009. augusztus 18., kedd

Lucskoskáposzta

Az már akkor teljesen egyértelmű volt számomra, amikor Max megfogalmazta a felhívását a "Gyors és könnyű" receptek népszerűsítésére a Flag magazinon keresztül, hogy valami káposztás ételt fogok beajánlani. Egyrészt, mert káposztatermesztő faluban, Gyergyószárhegyen születtem. A szárhegyi káposztáról csak annyit, hogy legalább annyira finom és különleges, mint vecsési, csak nem annyira jó a marketingje, ezért nem hallottatok mostanig róla. Ismérve, hogy a káposzta formája kerek - innen is a szárhegyi nóta "kerek a káposzta, csipkés a levele..." - tetején lapított és szorosan egymásra hajló nagyon vékony levelekből áll. Emiatt kiválóan alkalmas a téli elsózásra, hamar megérik és minőségét hónapokig megőrzi. Ez volt a reklám és akkor most következzen a lucskoskáposzta, ami szintén szárhegyi káposztából készült és egy gyorsan, könnyen készülő nyári egytálétel, ráadásul nagyon olcsó.

Hozzávalók (4 személyre): 25-30 dkg sertéshús (legjobb, ha a zsíros-porcos bordavéget választunk, illetve dagadót, vagy csülköt), 1-2 fej hagyma, egy közepes fej káposzta, 2-3 paradicsom, vagy paradicsomlé, ill. püré, késhegynyi pirospaprika, 1 kanál liszt, 1 kanál zsír, csokornyi csombor és kapor, só; tálaláskor tejföl, ecet és csípős paprika.

Elkészítése: Az apró kockára vágott hagymát egy kis zsíradékon (használhatjuk a sertéshús kiolvasztott zsírosabb részeit is) üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a nagyobb kockára darabolt sertéshúst és fedő alatt enyhén sózva félpuhára pároljuk. A káposztát megpucoljuk, majd jó nagy kockára vágva a húshoz adjuk. A paradicsomot meghámozzuk és cikkekre vágva, vagy felkockázva (reszelni is lehet, aki nem szereti, hogy ép paradicsom darabkák legyenek az ételben) a káposztához adjuk. Annyi vizet töltünk hozzá, hogy ne lepje el teljesen a káposztát, majd amikor felfőtt ízlés szerint sózzuk, illetve hozzáadjuk a fehér cérnával átkötött csokornyi csombort és kaprot. Fedő alatt lassú tűzön addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul, ekkor kidobjuk az ételből a csokorba kötött zöldfűszereket és egy kanálnyi lisztből vékony rántást készítve készre főzzük a levest. (A rántás akár el is maradhat, vagy helyettesíthető paradicsompürével - ez esetben viszont ne tegyünk friss paradicsomot bele.) Tálaláskor tejfölet, ecetet és csípős paprikát adunk melléje.
Lucskoskáposztát készíthetnek a vegetáriánusok is, ebben az esetben kimarad a receptből a húsos fázis - vidékünkön böjti időszakban a nem vegetáriánusok is szokták így készíteni.

Elkészítési ideje kb. félóra zöldségpucolással, húsdarabolással együtt, előállítási költsége a négy adagnak hozzávetőleg 10 lej, vagyis egy adag 2,5 lej. (Forint árban nem tudok kalkulálni, mert nem ismerem az ottani piaci árakat, de gyanítom, hogy nem kerülhet az Anyaországban sem sokba.)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails