2009. május 24., vasárnap

Süssetek epertortát


Tudtátok, hogy a tavasz első gyümölcse, az eper nem csak ízletes, frissítő gyümölcs, de fogyaszt és szépít is. Csökkenti a máj zsírlerakódásait, a szívbetegségek, kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulásának esélyeit. Bőséges C- és E-vitamin tartalma miatt kiváló vértisztító, intenzív sóoldó hatása következtében gyorsítja a tisztító folyamatokat. Fogyasztása idényben elsősorban nyersen ajánlott, de jól bírja a mélyhűtést, zamatos ízű befőttek, szörpök készíthetők belőle, illetve mesés torták, sütemények, sőt leves is. A hét végén hirtelen felindulásból sütöttem egy epertortát - mert kellett illusztrációnak a Krónikába - süssetek ti is! Közprédára ez epertortám recveptje:

Gyors eperszelet

Hozzávalók: 4 tojásból készített piskóta, vagy a kereskedelemben kapható tortalap, 3-4 dl tejszín, 1 tasak tejszínhab-erősítő por, cukor, ízlés szerint, félkilónyi eper, citromos tea.

Elkészítése: A piskótát, vagy a kész tortalapot meglocsoljuk erősen citromos teával. A tejszínből, a tejszínhab-erősítő porral és ízlés szerinti mennyiségű cukorral kemény tejszínhabot verünk. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, alaposan lecsöpögtetjük majd 10 dekányit félretéve a többit négybevágva lazán a tejszínhabba keverjük. Az epres tejszínhabot a piskótára halmozzuk, szép simára egyengetjük a tetejét és az oldalát, majd a megmaradt eperszemekkel kidiszítjük. Fogyasztás előtt néhány órára hűtűbe tesszük, tálaláskor hosszúkás, háromszögű szeleteket vágunk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails