Itt a tárkonyszezon! Aki szereti ezt különleges ízű fűszernövényt, most kell beszereznie és tárolnia télire. A tárkony eltevése nem igényel különösebb szakértelmet, viszont időigényes, főleg, ha nem akarjuk, hogy a zamatos levelek között szárak is legyenek. Ha nagyobb mennyiséget teszünk el, javaslom, hogy vonjuk be a családtagokat is a levelek leszedegetésébe, mert egy embernek eléggé unalmas munka. Mondjuk ezt én úgy szoktam csinálni, hogy estére hagyom, amikor már lazítok, a nagy zöldséges tálcámmal beülök a nappaliba a tévé elé, s miközben megnézek egy filmet, azalatt megpucolom a tárkonyt is. Reklámok alatt főleg nagyon jól lehet haladni vele. Egyébként korábban már bejegyeztem ezt az eljárást, most csak az új fotó és az új stílus miatt teszem még egyszer.
Előkészítési idő: tárkony mennyiségétől függően 1-2 óra. A tárkony az erdélyi konyha egyik jellegzetes fűszere. Kellemes ánizsra emlékeztető az illata, íze kesernyésen csípős. Fokozza a gyomornedv elválasztást, étvágyjavító hatású, a népi gyógyászatban gyomorbántalmak enyhítésére használják.
Tárkony, só, ecet.
1. A tárkonyt csokorba összefogva folyó vízben megmossuk, a fölösleges vizet lerázzuk a levelekről.
2. A leveleket leszedjük a szárról, rétegenként sózzuk, majd 6-8 órát állni hagyjuk, míg a sótól a levelek összeroskadnak.
3. A sós tárkonyleveleket üvegbe nyomkodjuk, majd annyi ecetet öntünk rá, hogy bőven ellepje.
Jó tudni!
• Ha az ecet leapad a tárkonyról, pótoljuk, mert fontos, hogy ellepje az ecet.
• A tárkonylevelek az ecettől és a sótól elveszítik élénkzöld színűket és idővel haragoszölddé válnak.
• A tárkonyszárakat ne dobjuk el, hanem daraboljuk fel, tegyük üvegbe és töltsünk rá ecetet. Pompás tárkonyecet lesz belőle, amit saláták ízesítésére használhatunk.
Jó és szapora munkát a tárkonylevelek szedegetéséhez!
Tárkony télire
Előkészítési idő: tárkony mennyiségétől függően 1-2 óra. A tárkony az erdélyi konyha egyik jellegzetes fűszere. Kellemes ánizsra emlékeztető az illata, íze kesernyésen csípős. Fokozza a gyomornedv elválasztást, étvágyjavító hatású, a népi gyógyászatban gyomorbántalmak enyhítésére használják.
Tárkony, só, ecet.
1. A tárkonyt csokorba összefogva folyó vízben megmossuk, a fölösleges vizet lerázzuk a levelekről.
2. A leveleket leszedjük a szárról, rétegenként sózzuk, majd 6-8 órát állni hagyjuk, míg a sótól a levelek összeroskadnak.
3. A sós tárkonyleveleket üvegbe nyomkodjuk, majd annyi ecetet öntünk rá, hogy bőven ellepje.
Jó tudni!
• Ha az ecet leapad a tárkonyról, pótoljuk, mert fontos, hogy ellepje az ecet.
• A tárkonylevelek az ecettől és a sótól elveszítik élénkzöld színűket és idővel haragoszölddé válnak.
• A tárkonyszárakat ne dobjuk el, hanem daraboljuk fel, tegyük üvegbe és töltsünk rá ecetet. Pompás tárkonyecet lesz belőle, amit saláták ízesítésére használhatunk.
Jó és szapora munkát a tárkonylevelek szedegetéséhez!
6 megjegyzés:
Sokan csak ecettel tartósítják, de én hasonlóan teszem el mint ahogy leírtad. Minden évben két 8oo ml üveget pakolok meg télire, Szeretjük.
Még soha nem próbáltam, de itt az ideje elkezdenem! Más fűszernövénnyel is működik ez az eljárás? Andrea
Ha zöld kaport teszek el sóban, az felhasználható savanyúságokba? mert ugye mire uborka van, már nincs zöld kapor. Éva
Kedves Éva: igen, lehet sóban is eltenni kaprot télire. A savanyúságokhoz viszont inkább a szárított kapor használatát javasolnám, ez nekem bevált, a sós változatot nem próbáltam, így erről nem nyilatkozhatom.
Szia miyen arányban kell rátenni a tárkonylevélre sót?
Igazából érzésből, nem kell nagyon megsózni, de legyen rajta só. Kb. úgy, mint amikor salátát készítesz és azt sózod.
Megjegyzés küldése