Sose gondoltam volna, hogy a lányom ilyen hamar lefőz, mert az nálunk mostanig úgy működött, hogy amikor meghallottam a telefonban az "aaanyuuuciii..." kezdetű szöveget, mindig tudtam, valami főzési "gyors segélyre" van szükség. Magyarán, a bevett gyakorlat nálunk a lányom esetében még az, hogy én osztom az észt, ő meg vagy megfogadja a tanácsaimat, vagy nem. Bonbon ügyben viszont fordítva történt. De hogyan is jutottam el a bonbongyártásig? Történt, hogy megláttam Ottisnál, majd Edónál, hogy milyen guszta bonbonokat gyártottak úgy Mikulás környékén, és nekem is megjött hozzá a kedvem. Azonban nem volt bonbonformám. Nosza, ezen is segítettek a lányok, Ottis az öccse bevonásával Magyarországról hozatott igen cuccos és olcsó bonbonformát, amiről aztán kiderült, hogy a háromból kettő ajándék Ottistól, Edótól és Jutkától. Vagyis egy forma árát kellett kifizetnem, a másik kettő ajándékba jött. Ismételten köszönöm. Aztán nekiláttam én is a bonbongyártásnak, de nem igazán akart olyanra sikeredni, mint a lányoknak. Előbb a csokoládét okoltam, Edó tanácsára vettem is másikat. Ebből már valamelyest jobbak lettek, de igazából ezek sem voltak annyira piacosak, hogy kirakjam a blogra, sőt, nagyon nem is dicsekedtem vele, hanem a szomszédasszonnyal "nagy titokban", mint selejt "árut" benyalakodtuk. Kárba nem veszett belőle egy falat sem... Viszont elment egy kicsit a kedvem a bonbongyártástól és megállapítottam, hogy ez a finom cukrászati művelet nem az én két balkezemnek való. Amúgy nem beszéltem róla a lányomnak sem, csak ott árválkodtak a bonbonformák a szekrényen, sem elrakni nem akaródzott, sem dolgozni vele. No, ekkor jött a lányom, szemügyre vette a rozzant bonbonjaimat és megállapította: "ezt egyáltalán nem úgy kell csinálni, mint ahogy te csináltad, hanem pontosan úgy, mint ahogy a gipszet öntik". Szuper - állapítottam meg, de én gipszet sem öntöttem soha életemben. "Én viszont igen, szobrászat órán" - mondta a lányom, aztán afelől érdeklődött, van-e még olvasztanivaló csokoládé, és hogy ő megpróbálhatná-e a gipszöntéses technikával. Mondtam: szabad a pálya. Azzal a lányom térült-fordult és kb félóra múlva elém tette a tányéron látható bonbonokat, majd elmagyarázta a gipszöntéses technikát. Roppant egyszerű, rövidesen ki is fogom próbálni.
A csokoládét megolvasztjuk, majd a bonbonformákat háromnegyedéig megtöltjük az olvasztott csokival, ezután mokkáskanállal egy kis mogyorókrémet teszünk a közepébe és egy darabka mogyorót vagy diót "merevítőnek". Az olvasztott csoki a forma oldalán szépen felemelkedik a tölteléktől, sőt a tetejére is csokibevonat kerül, mert a töltelék a saját súlyától épp annyira ereszkedik alá, amennyire kell. Ezután hideg helyre tesszük kb. 10-15 percig, majd miután a csoki ismét keményre kötött, a formából kipattogtatjuk a bonbonokat.
Jó fakanálforgatást!
17 megjegyzés:
Nagyon szépek lettek, ügyes a kislányod.
Ha kicsit több tölteléket szeretnél bele, akkor kis ecsettel kell kikenni, legalább 3x, és akkor nagyon szép lesz, közte mindig hűtő, de nem fagyasztó.
Ha tudok segíteni nyugodtan szólj:-))
Le minden kalappal!!!
Gratula a leányzódnak a "gyártáshoz", Neked pedig gratula, hogy ilyen ügyes leányzód van!! :)
ez igen. háromszoros hipp-hipp-hurrá a lánykának amiért nem hagyta a bonbonformákat porosodni.
de egyet adon át belőle neked is, hisz anyucija lánya, jól gondolom?
Nagyon ügyes
Szépek lettek, nagyon!Gratula Antónak, az ötlet szuper!!!
Nem főzött le, csak örökölte a te ügyességedet :-)))
Bonbon mánia: Kicsit szétnéztem nálad, de ott bonbonparadicsom van. :) Élek majd a lehetőséggel, persze csak akkor, ha elakadok. Egyelőre annyi jó ötletet láttam nálad, hogy van miből válogatnom. :) És köszönöm az elismerést a lányom nevében is.
Gál Edith: Köszönöm a lányom nevében.
4gyerek, Ottis és Bianka: köszönjük.
Alterego: szerencsére a kézügyességét nem tőlem örökölte. :))))
:)))Nem is mondtad aztán a végkifejletet:P Puszi Antónak:)Mindketten ügyesek vagytok,mert ha te nem lennél,nem lenne ilyen ügyes Antó sem.Szerencse hogy annak idején hagytad falra firkálni..
Mitagadás elhiszem, hogy ezek szebbek, mint a tieid, merthogy tényleg tökéletesek :D
Nagyon ugyesek vagytok, jol mondjak: az alma nem esik messze a fajatol :-)))).
Edó: Nem, mert azóta nem beszéltünk. :) Aztán ilyen nagyon ne dícsérgess, mert a májam mindjárt nem fér a tokjában. :) A falrafirkáláshoz pedig erős idegzet kell vagy lazaság - nálunk bejött. :))))
Wise Lady: Láttad volna az enyémeket! :))) Egyébként intézkedtem kalendárium ügyben, reményeim szerint, legkésőbb jövő héten meg kell érkezniük. Jelezz, ha kézbe vehetted!
Réka: Köszi. De ez az alma épp elgurulóban van a fájától. :)))))
Nagyon szép munka
Nagyon csinos bonbonok, biztos finomak is! Én már egy ideje szórakozok szilikonos formákban bonbonkészítéssel, én így szoktam csinálni: http://pralineparadicsom.blogspot.com/2010/11/pralinekeszites-szilikon-formaban.html
Dia: köszönöm a lányom nevében is.
Erinacea: Köszönjük a linket, a lányom figyelmébe ajánlom, mert jelezte, hogy ma bonbont szeretne önteni. :)
:) Jó sztori, szép bonbonok!
Kicsit úgy érzem, hogy fertőző ez a bonbon gyártás. engem is elkapott a "gépszíj". Azért is jó ez nekem mert GM bevonót könnyen találok, tölteléket pedig magam készíthetek gluténmentest.
Akkor hát további jó "gipszöntést"! :)
és Boldog Új Évet nektek.
Aliz!
Várlak máskor is egy kis nézegetésre :-)))
Kedves Alíz,Erdélyből!
Semmi nemű rosszindulat nem volt a kérdésemben (Ottis főz)... pusztán nem értettem, hogy vajon, ha a blog írója is azt állítja, hogy a gombóca levesben főtt gombóchoz hasonlítható, a képen meg finom, sült "valami" van, akkor hogy is van ez.
Köszönöm, hogy tájékoztattál a sütéshez való tapasztalat kérdésében -és ebben sincs rosszindulat, csak irónia.
Üdvözlettel:
Zsófi
Megjegyzés küldése