A zakuszkáról tudni kell, hogy egy örmény eredetű, igen finom zöldségpaszta, amely sokáig eláll. Erdélyben talán nincs is olyan háziasszony, aki az ősz közeledtével ne szánna rá időt és elmulasztaná a zakuszka befőzését. Jómagam évente átlagosan 100-120 üveg (negyedes üveggel számolva) zakuszkát teszek el télire, de csak azért, mert sokan szeretik a zakuszkámat és szeretem megajándékozni ismerőseimet egy-két üvegnyi finomsággal. Meg aztán a Bukarestben dolgozó fiamra és a szeptembertől majd Csíkszeredában tanuló lányomra, na meg idős, beteg szüleimre is gondolnom kell, na meg az öcsém családjára is, akiknél sok szép nyári vakációs napot töltött a lányom pici kora óta. Mindenkinek jól esik, ha kap néhány üveg zakuszkát, nekem meg jól esik, ha van amiből adni. Általában négy felvonásban készül el a 100-120 üvegnyi zakuszka és mindegyik más-más ízesítésű, mert szoktam készíteni, padlizsánnal, gombával és zsenge babbal, illetve vegyeset, amiben mindhárom fő komponens van. Az idén a gombással kezdtem, ám mielőtt részletezném a munkálat folyamatát, elmondanám, hogy rövid leírást találsz a szétválasztós ételeket kínáló blogomon, ha netán nem érnél rá végigolvasni ezt a hosszú leírást. a zakuszka készítésnek nálam két lépcsője van éppen azért mert sosincs egyszerre annyi időm, hogy egy nekifutamodásból a végére járjak. Első nap - inkább este - előkészítem a zöldségeket, aztán másnap mindent beledobálok a nagy fazekamba és legtöbb egy óra alatt készre főzöm.
S akkor kezdjük mindjárt az elején, a bevásárlással. Zakuszkához csak kifogástalan minőségű, ép, szép piaci zöldséget érdemes venni, olyat, amelyik látott napot, esőt, földet és fújta a szél. A nagy bevásárlóközpontokban olcsón kapható zöldségek eredete meglehetősen kétes, nem ajánlom, hogy ebből készítse bárki a zakuszkáját.
Ha már megvannak a zöldségek kezdjük mindjárt a paprikafélék megmosásával és sütésével. (Van, aki nem süti a paprikát a zakuszkához,de tudni kell, hogy ebben az esetben hosszabb ideig kell főzni és héja akkor is kemény, rágós marad.)
A paprika sütést azzal kezdem, hogy kibélelem alufóliával a sütő alját, hogy ne csöpögje össze a kifolyó paprika lé,
majd a rácsra helyezve megsütöm a paprikákat, lesózom és letakarom, hogy majd könnyebben le lehessen húzni a héját. Számolni kell azzal, hogy ez meglehetősen hosszadalmas munka, főleg, ha 6-8 kilónyi paprikával számolunk - nem árt bevonni a család többi tagját sem ebbe a munkába.
Viszont egyedül is meg lehet győzni... Mondjuk nekem erre teljesen sajátos technikám van: egyszerűen beköltözöm a paprika pucolásával a nappaliba, keresek valami jó filmet és miközben lemegy egy-két film, azalatt a paprikát is megtisztítom.
Az első este még meg szoktam pucolni a gombát és azt is előfőzöm sós vízben. Ha még nincs túlságosan késő akkor megpucolom a hagymát, a sárgarépát és tököt vagy cukkinit is. Illetve megmosom a befőttes üvegeket és egy tiszta törlőruhára borogatom, hogy másnap reggelig megszáradjanak.
Ha másnap reggelre ennyire előkészítettünk minden zöldséget, mint ahogyan az alábbi képen látszik, minden esélyünk megvan rá, hogy 1-1,5 óra alatt üvegekbe kerüljön a zakuszkánk.
Reggel a munkálatokat kezdjük a hagyma darálásával, amit máris tehetünk a fazékban lévő olajba dinsztelődni.
Ezután a nagylyukú reszelőn lereszeljük a sárgarépát és a tököt, vagy cukkinit, majd mindkettőt a hagymához adjuk dinsztelni.
Közben vagdaljuk vékony csíkokra a megsütött paprikát és a gombát.
Illetve a paradicsompasszírozó gépen passzírozzuk át a paradicsomot, készítsük elő a paradicsomlevet. Minderre lesz időnk bőven, mert eléggé hosszú időbe telik, amíg puhára dinsztelődik a hagyma, a sárgarépa és tök.
Ezután hozzáadjuk a rendre a megvagdalt paprikát és gombát, majd a paradicsomlevet és a fűszereket. Ha minden a nagyfazékban van, már csak főznünk kell és figyelnünk arra, hogy nehogy odakozmáljon. Addig kell főzni, míg az olaj teljesen feljön a tetejére.
A végeredménynek valahogy így kell kinéznie.
Ezután forrón üvegekbe szedjük és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
S most, hogy már ismeritek a zakuszka készítésének folyamatát, következzenek a
hozzávalók: 4 kg. kápiapaprika, 2 kg paradicsompaprika, 1 kg hagyma, 1 kg sárgarépa, 1,5-2 kg gomba (vegyes erdei gombából az isteni, de jöhet a termesztett is), paradicsomlé ízlés szerint, só, bors, cukor, szintén ízlés szerint, 2-3 babérlevél, kb. 7-8 dl olaj, kiskanálnyi befőzőpor.
Ha még soha nem főztél zakuszkát, akkor előbb próbálkozz kisebb adaggal, vagyis nyugodtan lehet csökkenteni a mennyiséget felére vagy negyedére.
Jó fakanálforgatást és sok sikert a zakuszkához! Rövidesen következik a padlizsános változat is.
14 megjegyzés:
100-120 üvegnyi mennyiség... Itt ülök és bámulok! Bámullak!
Muszáj lesz nekiállnom, mert annyira ízlett :-) Majd egy szép esős hétvégén :-)))
Köszönöm!
Chef Viki: kis falatokban egy elefántot is meg lehet enni. :) De ha valóban nekiállsz zakuszkát készíteni - mert gyanítom, hogy amit kóstoltál, az padlizsános, vagy zsenge babos volt - javaslom, hogy növeld a paprika mennyiséget 1 kilóval és a gombás receptemben helyettesítsd be a 1,5-2 kiló gombát 3-4 kiló padlizsánnal, vagy kb. 1.5-2 kiló zsenge babbal. Egyébként a legjobb ha vegyíted: teszel bele padlizsánt, gombát és babot is. :)
Imádom a zakuszkát!De tény hogy én még nem készítettem,hiszen anyutól kapok mindig.Nagyon guszták a képek,megkívántam!
Ottis: akkor itt az ideje, hogy anyukád segítségével elkészítsd az első zakuszkádat. :) Én is a 30-on már jócskán túl voltam, amikor anyu "vezényletével" elkészítettem az elsőt és a 40-et is betöltöttem, amikor hasonló módon elsóztam az első hordó káposztámat. Azóta megy már egyedül is... Szerintem, ezek olyan alap dolgok, amiket meg kell tanulni az idősebbektől, amíg még van, akitől.
Mi a paprikát is megszoktuk darálni.
Martinelli: van, amikor megdarálom, de igazából, mi darabosan szeretjük a paprikát a zakuszkában. :)
A cukkini/tök mennyiséget nem találom, lehet h. bennem van a hiba..:-)
Egyébként van ötleted rengeteg cukkini hasznosításara télire?
(Mélyhűtöttem, szószt csináltam, savanyítom, ajándékozom, ...de még mindig terem..)
szaszilka: a cukkinit/tököt mindig találomra szoktam tenni, vagyis a fenti mennyiséghez egy közepes méretű cukkini/tök. Ami pedig a téli hasznosítását illeti, a kisebb, vékonyabb darabokat elteszem ecetesen, mint az uborkát. Keress rá az ánizsos uborka receptemre, mert ugyanaz az eljárás. DE a múlt télen kóstoltam a szomszédasszonynál tökkompótot, ami isteni finom volt, el is kérem tőle a receptet és rövidesen beblogolom, mert nekem is sok a cukkinim.
En kapia paprikabol rs paflizsanbol csinalom, hadonloan fuszerezrm. Ebbe brlrtehrtem a gombat is?Nekem a leirt mennyiseg nagyon sok, ketzen vagyunk a ferjemmel 70 ed 80 ev kozotzz
2 kg gombához 6 kg paprika,az már inkább paprikás zakuszka mint gombás
Kedves Névtelen! Ha Ön életében főzött volna zakuszkát, akkor pontosan tudná, hogy ebben a készítményben legnagyobb részarányban mindig a paprikafélék vannak. Tekintve, hogy ebbe a zakuszkába eleve sütve kerül bele a paprika, még annál is több szükséges, mintha nyersen darálnánk bele. Csak szólok, hogy mielőtt butaságokat írna, előbb gondolkodjon, s csak olyasmihez szóljon hozzá, amihez ért is. Ez nem a Facebook, ez az én régi blogom!
Lehet hogy ez egy régi blog,de attól még nem jó,3 kg gombához teszek 3 kg paprikát,ja és mellesleg már rengetegszer megcsináltam és mindenki szerint jó
Nézze, ez továbbra sem a Facebook, hogy névtelenül, arctalanul oszthassa itt az észt! De ettől függetlenül, ha Önnek és az Ön környezetében lévő "mindenkinek" úgy a jó, hogy 3 kg paprikához 3 kg gombát tesz, akkor egyék úgy. Elvégre, ízlések és pofonok különbözhetnek... Nekem és az én környezetemben lévő mindenkinek így a jó, ahogy leírtam, sőt, ha elolvassa a kommenteket, akkor eszerint a recept szerint sokan elkészítették még, és érdekes módon ők is jónak találták. Ráadásul ezzel a zakuszkával versenyt is nyertem... Úgyhogy továbbra is csak azt tanácsolhatom, hogy mielőtt névtelenül és arctalanul osztaná az észt, előbb vállalja fel önmagát névvel és arccal, utána mérlegeljen, hogy hol, kinek a blogján kommentel, s csak azután írjon ide bármit is.
Mi általában a sütőben főzztük meg a zakuszkát, úgy kb. négy x 6 l lábossal, amig 1 fő másikot előkészitsük, párszor belekavarunk s kész is van! Nem teszünk tartositót, (de minek is azt), már több mint 30 éve, s nagyon jól eláll a kamrába, én is itt csíkban tanultam; csak száraz dunsztba hagyjuk 1 éjszaka, reggel kitakarom s ennyi, általában májusban még van belőle; de a tavaly nagyon finom zakuszt. kaptunk az Amigoban is, gombás, hagyományos és paszulyost, s az ára 4,14 lej, olyan mint a házi!
Megjegyzés küldése