Desszertek/Édességek

Leveles tésztával készülő sütemények
Aszaltgyümölccsel töltött alma batyuban
Ez egy igazán díszes, finom és ha már van kész réteslapunk, akkor gyorsan készülő sütemény. Ráadásul rengeteg lehetőség rejlik benne a fakanálforgatási kreativitás kiélésére, ami egy ételreceptben nálam egyáltalán nem mellékes szempont. A receptet az alfalvi Irénke barátnémtól tanultam, aki rengeteg finom sütit készít és képes hajnali öt órakor felkelni, ha arról van szó, hogy a családjának valami finomságra fáj a foga. Az ötletet, hogy most utóbb elkészítsem az adta, hogy a gesztenyés-meggyes meglepetésgombóchozelőkészített, mindenféle magvakkal töltött meggyből megmaradt egy kevés és hogy ne prédálódjon el, gondoltam, beépítem valami süteménybe. Ugyanakkor jóapám hozott egy szatyornyi apróméretű almát, mert tudja, hogy nálunk téli időszakban tonnaszámra fogy az alma. Ezzel az alaphozzávalók meg is voltak, csupán réteslap kellett még hozzá, amit ez alkalommal sz üzletből vásároltam, mert többször is kipróbáltam és jóminőségűnek ítélem. Persze, akinek van rá ideje, nyugodtan gyúrhat is réteslapot, sajnos, nálam a helyzet az, hogy általában nincs időm.
Porhanyós sütemények
Finom kókuszos szelet
Ez a finom kókuszos szelet az egyik kedvenc süteményem, roppant egyszerű elkészíteni és nagyon finom. Sajnos, olyan régen sütöttem, hogy nem készültek fázisfotók, de remélem, így is el tudtok igazodni. Legfennebb majd ha újra megsütöm, készítek fázisfotókat is és majd újra beblogolom.
Ordás reszelt
Ez volt az egyik sütemény, amit a családi találkozónkra sütöttem, egyszerű, finom és mutatós. Elkészítése sem bonyolult, kezdők is próbálkozhatnak vele, ha már készítettek porhanyós tésztát.
Kelt tészták
Diós-mákos patkó (bejgli)
Mindenek mellett az idén is sikerült diós-mákos patkót sütni karácsonyra. Igaz, nem olyan sokat, mint előző években, de jutott belőle szüleimnek és öcséméknek is. És az is igaz, hogy nem éppen olyanra sikerült, mint előző években, mert mindkét sütetből egy-egy mákos és diós felrepedt, de ez valószínűleg a fáradtság számlájára írandó. Nem figyeltem oda eléggé... Márpedig a diós-mákos patkó igényli a pátyolgatást/odafigyelést. Elöljáróban még annyit elárulok, hogy a receptjét Veronika nénitől tanultam, aki éveken át kedvenc kisvárosom szeretetkonyhájának a szakácsnője volt és igazi művészea "semmiből jót" főzésnek. A receptet Veronika néni az édesanyjától tanulta, keveset újított rajta, én pedig átvettem tőle, de semmit nem újítottam rajta. Másik érdekessége, hogy ezzel a módszerrel és egy kis odafigyeléssel biztos, hogy nem reped fel a bejgli, finom, omlós lesz.
Fonott- és sodort bejgli
Itt van például ez a fonott- és sodort bejgli, aminek lassan kezd lejárni az ideje. Nos, nincs ebben semmi varázslat, Limaránál láttam hasonlót, pontosabban tőle ered az az ötlet, hogy a bejglit fonni, sodorni is lehet, a tészta gyártási folyamata a régi jól bevált bejglireceptem szerint zajlott apró módosításokkal. S éppen a módosítások miatt gondoltam, mégis jó lesz újra leírni az egészet, hogy ne okozzak fejtörést a kezdő "fakanálbajnok" olvasóimnak az olyan meghatározásokkal, hogy "egy fuvintásnyi liszttel, kanálnyi zsírral és 1-2 kanálnyi tejföllel többet" teszünk a tésztához.

Zserbó
A zserbó igen hálás sütemény: kiadós, díszes és sokáig eláll, ráadásul a készítése sem bonyolult. Legalábbis nem azoknak, akik még készítettek egyéb kelt tésztát is. Ezt most szintén Gyopinak és Imolának dedikálom, de mindenkinek ajánlom, aki szereti a diós-mézes karácsonyt idéző süteményeket. Bármilyen ünnepi alkalomra megállja a helyét, a receptet Vicuska barátném keresztanyjának Gergely Éva néninek a Süssünk, süssünk valamit... című gyűjteményéből vettem. 
Kavart tészták
Bécsi meggyes sütemény
Húsvétkor ez is komoly sikert aratott, ezért merem bátran ajánlani Gyopinak és Imolának. Mielőtt azonban bemásolnám a receptet még annyit, hogy ezt is Gál Edithtől tanultam és az eredeti leírása itt olvasható. 
Finom diós-csokis szelet
A finom diós-csokis akkora sikert aratott, hogy a kis srácok kérték a lányomat másnap vigye el a maradékot a Tini-tanya nevű lokálba, ahol a gyerekek csocsózni szoktak. És ez még nem elég, Norcika - az egyik kissrác - kikötötte, hogy közelgő születésnapjára semmi mást nem vár Antóniámtól "csak azt a nagyon finom sütit". 
Kókuszos kocka
Bárki felteheti a kérdést: minek kell előhozakodni a kókuszos kockával, hiszen annyi recept megjelent már róla? Valóban így van, magam is rengeteg féle változatát láttam, olvastam, kóstoltam. Köztük igen sok rosszat is... Mert mit tesz egy gyakorló háziasszony, ha először találkozik a kókuszkockával és először kóstolja meg? Megállapítja, hogy ez egy végtelenül egyszerűen elkészíthető sütemény, hiszen kell hozzá egy piskótalap, egy glazúr és kókuszreszelék. És tényleg ez kell hozzá! Csakhogy egyáltalán nem mindegy milyen az a piskóta és milyen az a glazúr! Mert az egyszerű piskóta hamar kiszárad, illetve gyorsan magába szívja a mázat, a glazúrt ha nem készítjük eléggé puhára, kemény páncélt képez a piskóta körül és mindez rontja a sütemény állagát. Az alábbi recept Gergely Éva néni Süssünk, süssünk valamit című receptgyűjteményéből származik - apróbb változtatásokkal -, évek óta ezt a változatot sütöm különféle ünnepekre.
Márványos muffin
Eszembe jutott, hogy van egy jó kavart tészta receptem, amit régebb vasárnaponként míg főtt az ebéd sebtében összekavartam, megsütöttem és vizespohárral vágtam félhold alakúra.

Mézes aszaltgyümölcsös muffin

Mivel mást is sütöttem, kitaláltam, hogy a kókuszkockából csak egy kisebb tepsivel készítek, mert abból annyi elég, de bekavarom az egész adagot és ami nem fér bele a kistepsimbe, abból muffin lesz. De azt is kitaláltam, hogy ne legyen éppen annyira "prózai", hát beleaprítottam egy kis aszalt gyümölcsöt, többek közt a Gabojszától kapott aszalt almából, sőt paradicsomból is.

Apró sütemények
Képviselőfánk
Ez a képviselőfánk klasszikus példája annak, amikor a talált patkó mellé lovat vesznek. Az történt ugyanis, hogy a szilveszteri sütés után a kókuszos kockátólmegmaradt egy kevés glazúr, amit sajnáltam kidobni. Ahhoz túlságosan kevés volt, hogy újabb adag mézes piskótát forgassak bele, ahhoz viszont sok, hogy csak úgy eldobjam. Ráadásul lisztem is csak egy kevés volt a tasak aljában,. Volt viszont tojásom és egy van, amit nem használtam fel. Hamar kitaláltam, hogy sütök egy képviselőfánkot és glazúrmaradékot rácsurgatom, mert sokkal inkább szeretem glazúrpöttyökkel a képviselőfánkot, mint porcukorral megszórva. A lányom is nagyon lelkesedett érte, ugyanis a képviselőfánk azon ritka sütemények közé tartozik, amit szeret.

Fánkok, palacsinták
Almapalacsinta
Kedvenc szomszédasszonyom Londonban élő lánya, Zsuzsa a minap azért hívta fel az anyját, hogy kérdezze meg: hogyan készül az almapalacsinta. Aztán a ma reggeli kávé mellett - miközben elosztottuk a világ ügyes-bajos dolgait - szóba került az is, hogy Zsuzsa mi felől érdeklődött. Mondtam Mancinak, a Zsuzsa anyjának: hiszen ott van nekem mióta beblogolatlanul az almapalacsintám, talán éppen erre az alkalomra várt. És persze megígértem neki, hogy még ma beblogolom, hogy ha netán Zsuzsa elfelejtené az anyai utasításokat, akkor legyen ahonnan "puskáznia". Egyébként Zsuzsa igazi talpraesett székelylány, kalandos úton jutott Angliába, de hamar feltalálta magát az idegen országban. Ha kíváncsi vagy rá, milyen is, régebb készítettem vele egy anyagot a Krónikának és itt elolvashatod.
Diós palacsinta vaníliaöntettel és áfonyalekvárral
Ez a nagyon különleges és finom palacsinta receptje Babut Mihály szatmárnémeti séftől származik. A hígpalacsinta készítésének részleteit nem taglalom, hiszen a korábbi bejegyzésem éppen erről szól, ha netán akadna olyan, aki nem tudja, hogyan kell a hígpalacsintát készíteni, az navigáljon ide, és máris megtudhatja. 
Örmény túrófánk - Papacsi
Farsang van, s ilyenkor a fánknak a szezonja, ugyebár. Csakhogy az utóbbi hetekben annyi jó fánkreceptet láttam mindenfelé a blogokon, hogy gondolkodóba estem, milyennel is hozakodhatok elő, hogy ne legyen hasonló másokéhoz. Aztán eszembe jutott ez a nagyszerű örmény túrófánk, és úgy gondoltam, akkor ez lesz az, amit elkészítek, és beblogolok, hogy a többihez képest újdonság legyen. Nagyon finom és könnyű elkészíteni. 

Torták
Almás torta
Az igazság az, hogy ezt a süteményt általában négyszögű tepsiben szoktam sütni. Az eredeti recept, amit az alfalvi Irénke barátnémtól kaptam, is süteményről szól, nem tortáról. Azonban a nyár elején vettem egy kapcsos kerek tortaformát és már nagyon ideje volt azt kipróbálni és erre a hét végi családi összejövetel kiváló alkalomnak ígérkezett. Gondoltam, elkészítem az Irénke-féle almást a kerek formában, lássuk, milyen lesz. 

Cicitorta
A lányom kérésére és a srácok örömére cicitortát sütöttünk duettben, mert valljuk be, eléggé macerás munka és ha ő készíti egyedül, nem marad ideje hét végén bulizni, ha meg én, akkor biztos valami fontos munka marad el. Nekünk egyébként már komoly tapasztalatunk van a közös munkában és ment a munka, mint a karikacsapás: este megsütöttük a piskótákat, másnap reggel elkészítettük a krémeket, megtöltöttük a lapokat, aztán következett Antónia egyéni kreációs munkája a dizájn, vagyis a torta külcsínyének megadása.
Dobtorta
Ez nem elírás, ugyanis nem dobos tortát, hanem dobtortát sütöttünk, méghozzá koprodukcióban: Márti kolléganőm, Antónia lányom és én. S az egész azzal kezdődött, hogy múlt pénteken reggel Márti afelől érdeklődött, ismerek-e valakit, aki sütne neki holnapra egy háromkilós tortát, mert az ikerfiai töltik a hét évet és másnapra meghívták az osztálytársakat és a sízőcsapatot szülinapi bulira, de még torta nincs. Igazából hirtelen senki nem jutott eszembe - pedig ismerek tortasütő asszonyokat - így hát azt mondtam neki: gyere hozzám és este megsütjük ketten. Úgy is lett: jött Márti, hozta a lisztet, tojást, cukrot, vajat és minden egyebet, ami kell, és úgy hét óra magaslatában hozzá is láttunk a munkához.

Gesztenyekrémes torta
Valakinél láttam egy olyan süteményt, aminek az alapja egy barna - asszem piskóta - lap volt, erre jött egy gesztenyés vaníliapudingos krém, végül tejszínhab. Ebből indultam ki, mert elképzeltem, milyen jó torta készülhet ezekből az alapanyagokból. Vagyis késztettem hat tojásból egy kakaós piskótatésztát, amit két részre osztottam, nagyobb részét a kapcsos tortaformámban sütöttem meg, kisebb részét pedig a kis kb. 1-1,5 literes lábosomban - így lett egy kavargatással két tortalapom. A tortalapokat hagytam kihűlni, majd vastagságuk függvényében lapjára kettőbe, illetve három darabba vágtam, meglocsoltam rummal, majd megtöltöttem a következő krémmel.
Gyors epertorta

Tudtátok, hogy a tavasz első gyümölcse, az eper nem csak ízletes, frissítő gyümölcs, de fogyaszt és szépít is. Csökkenti a máj zsírlerakódásait, a szívbetegségek, kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulásának esélyeit. Bőséges C- és E-vitamin tartalma miatt kiváló vértisztító, intenzív sóoldó hatása következtében gyorsítja a tisztító folyamatokat. Fogyasztása idényben elsősorban nyersen ajánlott, de jól bírja a mélyhűtést, zamatos ízű befőttek, szörpök készíthetők belőle, illetve mesés torták, sütemények, sőt leves is. A hét végén hirtelen felindulásból sütöttem egy epertortát - mert kellett illusztrációnak a Krónikába - süssetek ti is! Közprédára ez epertortám receptje:

Édességek, bonbonok, csokoládék
Dalauzi
A dalauzi egy feledésbe merült örmény édesség. Gyerekkoromban még szinte elképzelhetetlen volt a gyergyószentmiklósi piac dalauzi nélkül, de lehetett vásárolni a központi cukrászdában is. Mi, gyerekek pedig jóízűen ropogtattuk, hiszen a dalauzi lényege, hogy ropogtatni kell, ugyanis az állaga majdnem olyan, mint a közönséges cukorkáé, mégsem káros a fogzománcra, hiszen a benne lévő dió és mák zsírossága miatt sokkal puhább. A különbség viszont egy gyereknek nem feltűnő. Aztán a dalauzi eltűnt ama főtéri cukrászdából, de még a piacról is olyannyira, hogy a kötőanyagát előállító méhészek sem hallottak róla, sőt, kedélyesen vitatkoztak azon, hogy rosszul emlékszem, a dalauzi - szerintük - nem mézből készülhetett, hanem cukorból.
Meggyes gesztenyegombóc
A recept lényegét egyébként valahol olvastam, de már nem emlékszem pontosan, hogy hol és mikor. Talán egy régi Nők lapjában, amikor épp valahol várakoztam és a kezembe akadt. Szóval, az ötlet az nagyon régi, és ott várakozott az "egyszer majd csak elkészítem" könyvtárában a személyes "szoftveremnek". Pontos adagokra sem emlékszem, csak úgy összedobtam a hét végén miközben a lányomnak főztem és dobozoltam. Voltaképpen azért tetszett az ötlet, mert csupa gyümölcsből készül ez a finomság és nagyon reménykedtem benne, hogy elnyeri a lányom tetszését is. De nem így történt, ugyanis megrögzött gyümölcsevőként túlságosan édesnek találta, mellesleg attól még egy dobozzal kért belőle, hogy majd a kollégiumi szobatársakat kínálja meg vele.
Tovább...


Sütés nélküli sütemények, torták


Narancstorta

Az már egész biztos, hogy nem ez lesz az a fotó, amire kifejezetten büszke leszek az idén, de mivel jobb nincs, ezzel kell megelégedni. Annál is inkább, mert nem szeretném a téli szezonból kifelejteni ezt az isteni desszertet, amit még decemberben dobtam össze csak úgy valamelyik este abból, ami épp akadt a ház körül. Ráadásul elnyerte a lányom tetszését is, akiről már többször is elmondtam: nem rajong az édességekért. Ezt viszont jó étvággyal ette, nem véletlenül, hiszen amellett, hogy egy kellemesen aromás, jó ízű desszert, egyáltalán nem édes. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails