Hús nélküli főételek

Gombás ételek
Carbonara spagetti
A másik recept az már egy kaja. Gyakorlatilag a túrós laska és a carbonara keresztezése. Ja, és vega kaja.

Zöldséggel töltött gomba
Ezt az ízletes töltött gombát még akkor készítettem, amikor az állatvédő barátnőimmel kidolgoztuk a helyi önkormányzatnak az ebtartásra vonatkozó szabályzatot. Nagyot dolgoztunk Vicussal és Zsókával és mivel mindketten munkából jöttek hozzám, ebéddel vártam őket. Vicus vegetáriánus, és neki olyan töltött gombát kellett készíteni, amelyikben nincs hús. Nos, ekkor agyaltam ki ezt a zöldséges változatot, amihez hasonlót Sedithnél ettem bő másfél éve, csakhogy abban hús is volt.
Egytálételek
Gombás töltött paprika
A gombás töltöttpaprika receptjét még a múlt rendszerben fejlesztettem ki, akkoriban, amikor jegyre adtak havonta személyenként félkiló húst. Képzelhetitek, abban az időben nagyon meg kellett gondolnia egy gazdasszonynak, hogy abból a félkilónyi húsból, mit készít. Töltöttpaprikára szinte soha nem jutott belőle, azonban nyaranta az erdőn mindig termett annyi gomba, hogy bőségesen jutott belőle, ha szükség úgy hozta eltett változatban akár télire is. Na, abban az időszakban találtam ki, hogy a húst nyugodtan be lehet helyettesíteni a töltelékekben gombával is, azonban figyelni kell a főzésnél, mert könnyebben kifő a paprikából, mint a húsos töltelék. Ezért ezt a receptet is inkább haladó fakanálbajnokoknak ajánlom, de ígérem, a következő receptemmel a kezdőknek kedvezek. Már nem egyébért csak, hogy tegyünk igazságot. Még annyit elöljáróban, hogy a rendszerváltás után mindig nagy sikert arattam vele, főleg vegetáriánus barátaim körében. Most pedig következzen a gombás töltöttpaprika, képekkel illusztrálva, ahogyan én készítem.
Tovább...
Nagyanyám böjtös káposztája
Elöljáróban annyit, hogy a régi erdélyi konyhában - a magyarban is - minden ételnek megvolt a böjtös változata, így a töltöttkáposztának is. Emlékszem, hogy apai nagyanyám Nagyböjtben gyakran tette a vasárnapi asztalra második fogásként a böjtös káposztát, hiszen ízletes, laktatós étel, de hús nincs benne. Azóta azonban valahogy kikopott ez a finom étel még az erdélyi konyhák asztalairól is, pedig kár érte, mert nem csak színesíti az étrendet, finom is. 
Tovább...


Édes főételek
Szilvásgombóc főtt tésztából
Bizonyára emlékeztek, hogy Edith még szeptember elején közzétette a szenzációs Gyors szilvásgombócának a receptjét és amikor megláttam azonnal ráismertem arra a receptre, amit még a nyolcvanas évek közepén gyűjtöttem be Szlovákiában az egyik eszperantista ismerős édesanyjának a recepttárából. Azonban, mivel akkoriban még én is fiatal voltam és bohó, a papírfecnit, amire leírtam sikerült elhagynom még a kirándulásom során, magyarán haza sem ért a recept nemhogy kipróbáljam. Mondjuk hiányát csak akkor éreztem, amikor főztem és törtem a pityókát a gombócnak, majd gyúrtam a tésztát és bügyürgettem a ragacsos gombócokat. Na, olyankor mindig elmondtam, hogy akkor fogok még egyszer szilvásgombócot készíteni, ha már meglesz az a csodarecept, ami fiatalon sz ölembe hullott, de nem tudtam eléggé értékelni. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails