Saláták/Hideg ételek

Hús nélküli saláták
Cukkinisaláta paradicsomos öntettel
Bárhogy igyekszem behozni a lemaradásaimat, csak nem sikerül utolérnem magam. Éppen ma hívott fel a fiam egy olyan étel receptje után érdeklődve, amit kb. három héttel ezelőtt készítettem, le is fotóztam, de akkoriban időszűkében nem sikerült beblogolni. Elmagyaráztam neki telefonon, de most leírom ide is, hátha nem készítette még el, akkor legyen útmutatónak. Nos, ennek a finomságnak a receptjét a bukaresti Mihaela barátnőmtől tanultam, azzal akivel kampányoltam a muuuvin a gyümölcsfogyasztás mellett. Mellesleg egy csudafinom saláta, ami gyorsan és könnyen készül, kezdők is próbálkozhatnak vele, a sikerélmény garantált minden szempontból.

Dinnyés-paradicsomos saláta
A paradicsomot dinnyével keresztezve először Magdinál ettem, akivel a gimnázium 9. osztályában osztálytársak voltunk. Igen megtetszett az ötlet, gondoltam, én is elkészítem, persze egy kis változtatással a családom ízléséhez igazítva. Igazából többször is elkészítettem, de mindig olyan gyorsan elfogyott, hogy nem sikerült lefotózni. Ezt a fotót itt a lányom készítette.
Narancsos-mazsolás krumplisaláta
Ennek az igen finom krumplisalátának a receptjét Törökországból hoztam, amikor két évvel ezelőtt Antalyában jártam. Most nem térek ki annak részleteire - bár megérne egy csendes misérevalót -, hogyan egyezkedtem a török szakáccsal, aki kb. annyit tudott angolul, mint én. :))) Lényeg, hogy megértettük egymást, hazatérve többször is elkészítettem az eredeti változatot, amiben sült csirkemell darabkák is vannak és nagyon hízlal. Egy idő után egyszerűsítettem a recepten, kihagytam a csirkemellet és lett belőle egy ízletes saláta, ami már nem hízlal.
Töltött tojás karfiollal
A töltött tojás is egy olyan étel, amit számtalan változatban készítek és a kamarában/hűtőben lévő hozzávalók, na meg a hangulatom függvénye, hogy éppen milyen is lesz. Ez most éppen karfiolos, mert még mindig nem unjuk a karfiolt. 

Kencék, paszták, krémek
Padlizsánkrémmel töltött paradicsom

Ilyenkor, júliusban szezonja van a paradicsomnak is és a nálunk vinetaként közismert padlizsánnak is. A kettőt kombinálva igencsak sokféle finomság készíthető belőle, itt és most a padlizsánkrémmel töltött paradicsom elkészítését tudhatjátok meg. Egyébként ezt az eledelt, ha nem valami különleges alkalomra készítem, akkor olyankor szoktam elkészíteni, amikor éppen egyszerre van paradicsom és padlizsán a háznál. Hát ez nyáron elég gyakran előfordul...


Padlizsánpaszta sült paprikával

A hét végén megint befőztem és megint rengeteg mindent, szerencsére ezalkalommal egy kis segítséggel beszállt a lányom és édesanyám is. A lányom kifejezetten szereti, amikor így hármasban teszünk-veszünk a konyhában, mama azért szereti, mert velünk lehet, én meg azért, mert kiélhetem a mindegyre feltörő "séf-ösztöneimet". Szóval szombaton hárman eltettünk 5 kilónyi almapaprikát, 4 kiló uborkát, 6-7 kilónyi málnát, 7 kiló padlizsánt, három kiló sajtot túrónak és az öcséméknél termett legalább húsz kilónyi szilvát (nem mértem meg, de egy jó nagy ládával volt). A szilvából maradt vasárnapra is, a padlizsánt pénteken megsütöttem és meg is pucoltam, a málnát is előkészítettem, csak ki kellett főzni kocsonyának. Ettől még mindig rengeteg munka maradt szombatra és nem igazán jutott idő ebédfőzésre, de nem is kívánt egyikünk sem kétfogásos ebédet, csak épp valami falnivalóra vágytunk. Ezért a padlizsánból mielőtt bepakoltuk volna a fagyasztóba, megmentettem egy adagnyi krémnek valót, sütöttem még hozzá két paprikát, készítettünk egy csalamádét, közben elkészült a friss túró és mennyei hideg ebéd került az asztalra. Most pedig leírom, hogyan készül a sült paprikás padlizsán, aminek a receptjét a Dorohoi-i Lucretia nénitől tanultam.Húsos saláták

Füstölt halas sárgarépasaláta
A történet ott kezdődött, hogy amikor Mihaela barátnőm nálam járt, együtt elmentünk abba a szupermarketbe, ami nemrég nyílt nálunk, de mivel nem vagyok jó véleménnyel róla, a nevét nem említem. Ott egyebek mellett Mihaela ajánlotta, hogy majd vegyek füstölt halat, mert nagyon finom. Gyorsan el is mondta, ő hogyan szokta fogyasztani, de azt is elmondta, hogy csak úgy magára kenyérrel és valamilyen zöldséggel is lehet fogyasztani. No vettem én füstölt makrélát... És persze, hogy a "hamar kóstoljuk meg csak úgy magára zöldséggel" változat volt a legkézenfekvőbb... Azonban az első falatnál kiderült, márpedig ezt így nem fogjuk szeretni: sem a lányom, sem én. Zárójelben jegyzem meg, hogy a mi vidékünkön a halfogyasztásnak sincs hagyománya, kultúrája, füstölt halat csak néhány ínyenc vásárol, na meg én ugyebár, mert "Mihaela mondta, hogy jó". :) Ott volt a hal, megenni nem tudtuk, eldobni sajnáltam, mert csomó pénzt adtam érte. Egyértelmű volt, valamiképp "reciklálni" kell, hogy valahogy elfogyjon.
Tovább...


Korianderes vöröskáposztasaláta
Ez egy csudajó saláta és Puskás Jóska séfbarátomtól tanultam a receptjét. Egyszer - évekkel ezelőtt - egy állófogadáson kóstoltam meg ezt a salátát, amikor Jóska szokásához híven Árpi barátjával együtt beöltözve ünnepi séf ruhába, ott állt a rogyásig rakott asztalok mellett és kínálgatta a vendégeknek a finomságokat. Emlékszem, nekem kifejezetten ajánlotta ezt a salátát, odasúgva: "ez a kedvenc salátám". Azóta nekem is kedvencemmé vált...

Nyelv tárkonyos mártásban
Ez csudafinom! A receptjét falumbeli szakácstól, Puskás Jóskától tanultam, igaz az eredeti recept szerint füstölt nyelvből kell készülnie, de mivel ilyenhez ritkán lehet hozzájutni - legalábbis nálunk - friss nyelvből is kipróbáltam már többször is.Töltött húsok hidegtálra
Csavart csülök
A csavart csülök a családom örök kedvence húsvétkor. A receptjét még hajdanán nagyon kezdő háziasszony koromban tanultam Mária nénitől, az egyik kedvenc szomszédasszonyomtól. A csavart csülök nem véletlenül került be a húsvéti étkek menüsorába, ugyanis mifelénk az "átkosban" - amikor egy buggyant elméjű diktátor ötletére "racionalizálták", azaz fejadagra osztották a lakosságnak az élelmiszert - nem igazán lehetett sonkához jutni az üzletekben. És akkoriban sem tartott disznót mindenki. Ám akkor is igyekeztünk mindenféle finom falattal megtölteni a húsvéti asztalt, ez pedig rendkívüli módon fejlesztette a háziasszonyok kreativitását. Ha nem volt sonka, hát készítettünk mi és éppen abból, amihez hozzájutottunk. Például füstölt csülökből. 


Kolbászos-sajtos karajtekercs
Ezt a finomságot először a fiam ballagásakor készítettem - jé, annak is már mindjárt kilenc éve. Nálunk a többség a ballagás utáni családi ünnepi ebédet általában vendéglőben szervezi, a fiam viszont ragaszkodott ahhoz, hogy én főzzem az ebédet és inkább itthon legyen. Mi tagadás hízelgő volt számomra a kérése, ugyanakkor nagy kihívás is, ugyanis annak előtte soha nem főztem nagyobb társaságnak. Akkor viszont több mint ötven személyre kellett főznöm - hát nem kis feladat volt... Na, de minden nagyon jól sikerült, sőt! Előételnek valami olyan finom falatokat terveztem, ami eltér attól, amit általában nagyobb mulatságokon felszolgálnak különféle alkalmakon. Kutattam a receptek után és mindenkit kifaggattam, aki elém került. Többek között Magdi barátnőmet is megkérdeztem és - ha jól emlékszem - az utca sarkán mondta el hirtelen ennek a finomságnak a receptjét. Óriási sikert arattam vele... :) Azóta többször is elkészült különféle alkalmakra.
Tovább...
Pástétomtekercs tojástöltelékkel
A kérés úgy hangzott, hogy valami hűtőben jól tartósítható finomfalat recepteket tegyek közzé a blogon, olyan ételekét, amik a nagy nap előtt sokkal elkészíthetők, hogy a kicsengetés előtt/után érkező "kósza vendégeket" is süteményen és italon kívül meg lehessen kínálni valami finomsággal. Nos, a pástétomtekercs tojástöltelékkel épp egy ilyen étel. Kissé macerás az elkészítése, de utána hűtőben 3-4 napig is eláll, bármikor elővehető és egy kis zöldséggel finom falatoznivaló a vendégeknek.
Tovább...
Káposztalében abált szalonna

Kata kolléganőm mondott nemrégiben egy igen jó receptet, amit valahol olvasott, vagy hallott és kipróbált. Annyira jónak és egyszerűnek tűnt, hogy eldöntöttem, mielőbb kipróbálom. Így is történt, nem sokkal azután, hogy Katával beszéltem erről a különlegesen egyszerű abált szalonnáról, vettem egy darab húsos hasalj szalonnát és elkészítettem. Az eredmény a fotón is látható: egy omlós, puha, jó ízű abált szalonna. Ilyet még sokszor fogunk készíteni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails