Levesek

Hús nélküli levesek
Karfiolleves
A karfiol leves az egyik kedvenc levesem télen-nyáron. Most éppen szezonja van a karfiolnak, olcsón vásárolható és nagyon ízletes leves készíthető belőle röpke néhány perc alatt.
Tovább...
Paradicsomos karfiolleves
Jó kis leveskét főztem a minap, s mert ez a változat amolyan "hirtelen felindulásból" jött létre, gondoltam, beblogolom, hátha másnak is megtetszik az ötlet.
Rongyos kreatív zöldségleves
Ha valakit netán meghökkentett a cím, akkor most megmagyarázom. A kreatív zöldségleves neve a fiamtól származik, aki egy alkalommal valamelyik zöldséglevesemre rákérdezett: "ez milyen leves?" Mondtam: "zöldségleves". Erre ő visszakérdezett, hogy "igen, de a múltkor is azt mondtad egy levesre, hogy zöldségleves, de abban voltak másfajta zöldségek is." És valóban, az akkori zöldséglevesnek más összetevői voltak. Közben eszembe jutott, hogy jóanyám gyerekkoromban az ilyen vitát mindig azzal zárta le: "eddmegleves, sokat ne beszélj, mert megtelik a hasad levegővel". Bedobtam a cselt, de a fiam nem volt vevő rá, hanem tovább faggatott, hogyan, miként készül az én konyhámban a zöldségleves. Akkor döbbentem rá magam is, hogy a zöldségleveseimnek tulajdonképpen nincs is receptje, csak úgy érzésből összedobom éppen azokból a hozzávalókból, ami a kamarámban akad és amiről úgy vélem, hogy a leveses fazékban a helye. Amikor ez kiderült, a fiam nagyon lelkes lett, azt mondta, ilyet ő is tud főzni, sőt ennél jobbat is, mert ő még tenne bele egyebeket is. Mondtam: "hajrá!" Amikor rájött, milyen egyszerűen készíthető egy jó kis zöldségleves és nem is kell unciás mérlegen mérni a hozzávalókat, hanem a fantáziánk szerint készíthetjük, azt mondta: "nevezzük, kreatív zöldséglevesnek". No azóta, így nevezzük ezt a levest.
Tovább...
Tárkonyos salátakrumpli-leves
Ezt a fajta salátakrumplilevest az alfalvi Irénke barátnőmnél ettem néhány évvel ezelőtt. Akkor nagyon ízlett, többször is elkészítettem, de soha nem készült róla fotó. Most viszont sikerült fotót is készíteni mielőtt elfogyott volna az egész. A lényege ennek is ugyanaz, mint a korábban már bejegyzett salátakrumpli-levesnek: főtt krumpliból készülő savanykás leves.


Húsos levesek
Aszaltszilvaleves
Az aszaltszilvaleves egy szász leves, ami igencsak finom és érdemes elkészíteni. Az eredeti recepttől ugyan eltértem, de csak javított az a kis eltérés a levesen.
Tovább...
Ángádzsáborleves
A gyergyói örmények ángádzsáborlevest főznek karácsonyra és húsvétra, de olyan alkalmakkor is, ha rég nem látott kedves rokon, barát teszi látogatását a családnál. A leves különleges fűszere a churut, amit hosszasan erjesztett tejből készítenek petrezselyemzöld és zellerzöld hozzáadásával, alapja pedig egy jó erős marhahúsleves.

Csirkeaprólékcsorba
Eredetileg becsinált levest akartam főzni, de későn vettem észre, hogy az aszalt szilva, amiről úgy tudtam, hogy ott lapul a hűtő alsó polcán egy tasakban, rejtélyes módon eltűnt. :) Bizonyára egy aszalt szilvára éhes emberke gyomrában végezte, így hát nem volt mit tenni, változtatni kellett az eredeti "haditerven", így lett becsinált leves helyett csirkeaprólék csorba. Na most a csorbáról tudni kell, hogy egy savanyú leves, amit általában korpaciberével - borş-sal - savanyítanak, jó sok zöldség van benne és szinte elképzelhetetlen lestyán nélkül. Mellesleg a legjobb csorbákat a moldvai gazdasszonyok főzik és az alábbi recept Lucreţia nénitől, az egyik román barátném édesanyjától származik.
Tovább...
Csomafalvi pojékaleves gyűszűvel kiszúrt levestésztával

Ez egy igen jó téli leves, noha elkészítése eléggé időigényes, érdemes időt szánni rá és megfőzni. Na most, ez a leves valószínűleg több szakácskönyvben is szerepel, mint hagyományos erdélyi leves, van, ahol újfalvi-, van ahol csomafalvi pojékának nevezik. Van, hogy apró grízgaluskát tesznek bele levesbetétnek, van, hogy grízkockát (séberlit), van, hogy csurgatott tésztát, van, hogy gyűszűvel kivágott pirított levestésztát, vagy éppenséggel egy-két felvert tojást "rongyolnak bele". Kicsit kutakodtam, hogy kiderítsem, melyik az "igazi", az "eredeti", de sokkal okosabb nem lettem. Ugyanis a nagy főző asszonyok mindegyike a saját változatát tartja az igazinak. Néhány dologban viszont egyet éretett az összes "tudós" asszony: a pojékaleves elképzelhetetlen füstölt hús, aszaltszilva, babérlevél és vékony zsemleszínű rántás nélkül. Így hát arra a következtetésre jutottam, hogy a különféle levesbetéttel készülő pojékalevesek, ugyanazon leves változatai annak függvényében, hogy melyik háziasszony, melyik levesbetétet kedveli, illetve mire van épp hangulata. Nos, nekem most történetesen a gyűszűvel kiszúrt, pirított levestésztás változathoz volt hangulatom, ezért ezt készítettem el, de nagyon birizgálja a fantáziámat a grízkockás változat is. Még annyit fűznék hozzá, hogy régen ezt a levest különféle téli mulatságokon szolgálták fel, vagyis afféle ünnepi eledelnek számított. Amint mesélték az asszonyok, a "módos" (értsd: gazdag) családok a fonók végén kínálták meg a serénykedő asszonyokat pojékalevessel, utána fánkot adtak.
Egyszerű tárkonyos bableves
Bablevest mindenki főz, hiszen a bab legalább annyira változatosan elkészíthető, mint a krumpli. Főleg ilyenkor télen gyakran főzök babot, mindig másként: van, hogy alaposan bezöldségelem, de olyan is van, hogy alig teszek bele egyéb zöldséget a babon kívül. Fűszerezni is többféleképpen szoktam, van, hogy babérlevéllel ízesítem, máskor meg tárkonnyal, a tavaszi salátás bablevest pedig kaporral. Van, hogy csak simán hús nélkül készítem, de olyan is van, hogy hússal, sőt, annak függvényében, hogy éppen milyen hússal, megint sokszorozódik a változatok száma. Nem is értem, mostanig, miért csak egyféle változatot blogoltam be, a salátás-kaprosat. Na, de sebaj, hosszú még a tél, és minden bizonnyal fogok még bablevest főzni, azt majd másként készítem. A képen látható leves egy végtelenül egyszerű változat, és azért ilyen készült belőle, mert a piacon sikerült szép, nagyszemű fehér babot vásárolni és szép, füstölt csülköt. Itt mondanám el, hogy bablevesnek van egy olyan érdekes tulajdonsága is, hogy minél nagyobb mennyiségben fő, annál jobb ízű lesz. Érdemes tehát nagyobb mennyiséget főzni egyszerre, hiszen jól bírja a fagyasztást is.
Füstölt orjaleves reszelttel
Ha már tudunk morzsoltat/reszeltet készíteni, akkor itt az ideje kipróbálni, milyen finom is az orjalevesben. Na most, nem tudom más vidékeken mennyire szokás füstölt orjából húsleveshez hasonló levest főzni, de a mi vidékünkön ez egy igen közkedvelt téli leves. Édesanyám és keresztanyám mindig morzsolttal készíti, így hát én is követem a családi példát.

Húsgombóccsorba

Elöljáróban elmondanám - noha a csirkeaprólék csorbámnál már említettem -, hogy a csorba egy savanyú leves, amit a román konyhából vettek át az erdélyiek. Általában korpaciberével (borşsal) savanyítják, de használható erre a célra paradicsomlé, citromlé, káposztalé, sőt újabban a Magic Borş nevű "csoda" is - ez utóbbit viszont nem ajánlom. Csorba többféle változatban, többféle hússal, illetve hús nélkül is készül, közös vonás mindegyikben, hogy savanyú, lestyánnal fűszerezett és rengeteg zöldség van benne. Igazából a zöldséghasználat változtathatósága miatt, nincs két egyforma csorba, elkészítésénél tág lehetőség adatik a szakács kreativitásának kiélésére. Tehát az itt következő recept leírása nincs kőbe vésve, ki-ki fantáziája, hangulata szerint alakíthatja, ha savanyú, sok a zöldség benne, lestyánnal fűszerezte és van benne gombóc is, az biztos, hogy húsgombóc csorba. 
Tovább...

Húsleves grízgaluskával

Tudom, hogy szinte minden magyar konyhában szoktak főzni húslevest és valószínűnek tartom, hogy a receptjét többen is leírták. Ez egyébként is az a fajta húsleves, amit édesanyámtól tanultam, ő pedig nagyanyámtól, aki a dédanyámtól és így tovább.

Kolbászos-füstölthúsos lencseleves
Az újévre történő lencsefőzés kultusza is más vidékről terjedt át hozzánk, nálunk ugyanis újév napjára káposztalélevest, korhelylevest szoktak főzni hagyományosan. Nálunk például régi- és átvett hagyományoktól eltérően húsleves volt újév napján, a lencselevest akkor főztem meg, amikor a lányomat készítettem vissza a kollégiumba. És ekkor már azon dolgoztam, hogy igyekeztem minden karácsonyi/szilveszteri maradékot valamiképp hasznosítani, így lett a lencselevesem egy maradékhasznosító leves, ugyanis "beleépítettem" a karácsonyi töltött káposztától megmaradt füstölt oldalast és még egy darabocska füstölt kolbászt is abból, amit a fiamnak vásároltam Bukarestbe vinni, de itthon felejtett. Erre azért volt szükség, mert a maradék füstölt oldalast kevésnek ítéltem a lencse mennyiségéhez, kellett még valami hús a levesbe, de mivel a kolbászon kívül más füstölt hús nem akadt a ház körül, így annak egy részét karikáztam bele a levesbe. 
Salátakrumplileves

Ha a cím megint bárkit is elszörnyülködtetett, nyugalom, jön a magyarázat. Nos, nem tudtam eldönteni, a két meglehetősen furcsa elnevezés közül melyiket válasszam, ugyanis míg Alfaluban és Remetén nagy előszeretettel nevezik kéccerfőtt pityókalevesnek ezt a végtelenül egyszerűen, rekord idő alatt készülő krumplilevest, addig szárhegyi nagyanyám nagy előszeretettel nevezte egyszerűen csak dögasszonlevesnek. A Nagyi magyarázata az volt, hogy ezt a levest általában a lusta asszonyok főzik, olyankor, amikor elpletykálják a délelőttöt a szomszédban és délben "ébrednek fel", hogy mindjárt jönnek a gyerekek az iskolából és a "zember" a munkából. Na, ilyenkor ripp-ropp kivesznek néhány krumplit a nagyfazékból, amit már jó kora reggel odatettek főni a malacoknak - mert a székely ember az állatjáról nagyon gondoskodik, ezért a reggeli első teendői között van, hogy krumplit tesz oda főni, hogy legyen amiből megkeverni a malacoknak, hízónak a moslékot -, és abból a krumpliból készítettek hajdanán nagyon ízletes levest néhány perc alatt. A magyarázathoz még az is hozzátartozik, hogy lusta embert a székelyek nagy előszeretettel nevezik egyszerűen dögnek, vagyis a "lusta dög" jelzős szerkezetből egyszerűen csak a "dögöt" használják az ebédfőzést elpletykálkodó asszonyok megnevezésére, ezért dögasszonleves. A "kéccerfőtt ptyókaleves" elnevezés pedig onnan ered, hogy valójában a krumplit kétszer főzik meg. :) Édesanyám azonban saláta-pityókalevesnek nevezte, én is inkább ezt használom és akkor érdemes ilyet főzni, amikor több krumplit főzünk meg héjában, mint amennyit elhasználunk megmaradó néhány krumplival nincs, amit kezdenünk, eldobni pedig pazarlás lenne. Nos, ilyenkor főzhetünk belőle saláta-krumplilevest.
Tovább...
Scsí - orosz savanyúkáposztaleves
Ennek a finomságnak a receptje is eszperantista előéletemhez kötődik, mint a mexikói chillis babé, amiről szól a korábbi bejegyzésem. Történt ugyanis, hogy 1987-ben, amikor részt vettem egy társas kiránduláson, Moszkvában meglátogattam Anatolij nevű autómérnök eszperantista levelezőtársamat. Nagy titokban és "gyengélkedésre" hivatkozva, ugyanis abban az időben a személyes látogatás főbenjáró bűn volt, hazaárulás, kémkedés, s ki tudja még milyen pikáns vádakkal járt, ha valaki lemaradt a csoporttól. No nem kell izgulni, mert megúsztam a nagykalandot KGB és szekuritáté nélkül, ugyanis a taxisofőr, aki szintén "titokban" vitt és hozott, szintén eszperantista volt és lehetett bízni benne. Anatolij felesége pedig olyan isteni scsít készített, hogy azóta is folyton emlegetem és áldom érte az eszperantisták Istenét, amely által én is megtanulhattam ennek a finomságnak a receptjét. Nos, akkor következzen Anatolij feleségének a savanyúkáposzta-levese.
Tovább...
Tárkonyos grízgaluskaleves
Ezt az isteni finom és végtelenül egyszerű levest a minap édesanyám juttatta eszembe. Beszéltük telefonon, ki, mit főzött, és ő mondta, hogy tárkonyos grízgaluskalevest - egyből összefutott a nyál a számban, mert eszembe jutott, mennyire szerettem ezt gyermekkoromban. Eldöntöttem, hogy amint lesz füstölt sonka-, vagy bármilyen füstölt húsalaplevem, rögtön elkészítem. Nos, úgy adódott, hogy a minap vettem a Társak boltjában - helyi állattenyésztők boltja - házias csavart húst, megfőztem és a levében készítettem el a levest. Isteni lett, épp olyan, mint gyermekkoromban. Még annyit hozzáfűznék elöljáróban, hogy a mi vidékünkön igen népszerű leves ez télen, disznóvágások után, amikor van füstölt hús, de húsvét után is készítik a sonka levében.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails