2010. december 13., hétfő

Postára adtuk az Erdélyi Konyha Kalendáriumának tiszteletpéldányait

Jó hír: végre sikerült postára adni az Erdélyi Konyha Kalendáriumának tiszteletpéldányait! Bővebben ez azt jelenti, hogy múlt héten pénteken Déván a Corvin Kiadó postára adta a paksamétákat - kinek-kinek annyit, amennyi a beküldött receptjei szerint jár -, aztán a többi a posta dolga. Tapasztalatom szerint egy Romániában feladott levél/csomag egy hét alatt megérkezik Magyarországra, tehát ezek szerint ennek a hétnek a végén meg kell érkezniük a csomagoknak - legrosszabb esetben jövő hét elején. Legeslegrosszabb esetben, ha netán valaki nem kapná meg a tiszteletpéldányait karácsonyig, akkor okvetlenül írjon a difo@corvinkiado.ro címre, mert akkor a posta keverte el valahová a csomagját és reklamálnak. Remélem, erre nem kerül sor.
A kalendáriumról néhány szóban: Nos, a közös kalendáriumunk 418 oldalas lett a borítólapot is beleszámítva. A borítója az "utolsó méterekben" megváltozott, mert túl sötétnek/gyászosnak találtuk a fekete alapú borítót és egy vidámabb, zöld alapút szerkesztettek helyette. Ami a tagolását illeti: a fejezetek lényegében a 12 hónap, minden hónap elején rövid leírással a hónapokhoz kötődő tudnivalókról, jeles napokról - ezt Réku szerkesztette. Ezen belül minden oldal egy napnak felel meg, feltüntetve a dátumot, névnapokat, jeles napokat, minden oldalon van egy recept egy fotóval - ezt Ti írtátok/fotóztátok és Ottis, Edó, Sedith, Gyöngyi és Zsuzsiga szerkesztették. Illetve szinte minden oldalon van még valami érdekes tudnivaló, amit Dalma és én szerkesztettünk. Ez lehet naphoz kötődő érdekesség, vagy az adott étel készítéséhez hasznos tudnivaló/tipp - általatok megadott, vagy általunk javasolt -, illetve az adott étel valamelyik komponenséről szóló lényeges információ. Például fűszerekről írtunk, zöldségekről, gyümölcsökről kiemelten figyelve az olyan ritkaságokra, mint mángold, csicsóka, stb. A könyv végén található a gasztrohoroszkóp és a 2011-re szóló "előrejelzés", amit Hajnalka szerkesztett, illetve a legvégén a betűrendi mutató, ami segít a könnyebb eligazodásban. Itt jegyezném meg, hogy végül nem jelent meg minden beküldött recept, mert néhány fotóval technikai gondok adódtak (túl kicsi, homályos, nem a recept alapján készült ételt ábrázolta). Ezek helyett "hirtelen" Gyöngyi, Jutka és Gál Edith segítségét vettük igénybe, vagyis ők küldtek recepteket a hiányos napokra és azok helyett, amelyek fotója technikai okokból nem volt megfelelő. Ettől függetlenül mindenki annyi kalendáriumot kap, amennyit visszajeleztek a szerkesztő kolléganők, hogy jár a beküldött receptszám szerint. Egyébként összesen 349 recept érkezett tőletek. A Ti nevetek, illetve blognevetek a könyv negyedik oldalán jelenik meg Főzték és sütötték, írták és fényképezték Erdélyhez kötődő gasztrobloggerek címszó alatt - mindenki úgy, ahogy kérte.
Továbbá, a kalendárium kivitelezésénél lényeges kiadói szempont volt, hogy lehetőleg olyan árban bocsássuk piacra, hogy a kispénzű nyugdíjas is megvásárolhassa szeretteinek karácsonyra. Ára 15 lej/1000 Ft - veszik is, mint a cukrot.
Fontos! Az új évben indul a honlapunk, amely majd úgy nyílik, hogy a kalendárium arra a napra szóló receptjét ajánlja. Természetesen linkelni fogjuk azt a bloggert, akié az a recept.
Végül, de nem utolsó sorban: ez az első kalendáriumunk, látom a hibáit is, de számításba véve, hogy egy augusztus elején még csak átsuhanó álomkép vált mostanra valósággá, összességében elégedett vagyok vele. Mindez nem jöhetett volna létre elsősorban nélkületek, akik bizalmat szavaztatok nekünk már az elején és anélkül a nagyszerű csapat nélkül, amely mindvégig segítségemre volt a szerkesztés során.
A magam részéről rengeteget tanultam a szerkesztés időszakában és végezetül csak azt ígérhetem, hogy jövőre további kiadványok várhatók. Ez az év tanulóév volt mindannyiunknak, hiszen sem a lányok, sem én mostanig nem szerkesztettünk sem receptes könyvet, sem kalendáriumot. De ha az elsők (Fél óra és tálalva!, Erdélyi Konyha Kalendárium) ilyenek lettek, minden esélyünk megvan arra, hogy az ezután következők ennél sokkal jobbak legyenek mind tartalmilag, mind kivitelezés szempontjából. Természetesen, ezek után is számítunk a támogatásotokra és ismételten köszönjük a segítségeteket.

12 megjegyzés:

Bianka írta...

Gratulálok hozzá

családi tűzhely írta...

Már nagyon várom:)

Ami írta...

Gratulálok én is! :)

Alíz, Erdélyből írta...

Bianka és Ami: Köszönjük.
Családi Tűzhely: reméljük a legjobbakat, vagyis hogy időben szállítja a posta.

Wise Lady írta...

Nagyon szuper a felépítése, igazi kalendárium! Az ár is rendkívül barátságos. Már tűkön ülök én is :)

Alíz, Erdélyből írta...

Wise Lady: Már én is alig várom, hogy mindenki visszajelezzen, megérkezett a paksaméta. Kicsit izgulok, hogy minden rendben legyen.

GasztroRéka írta...

Kedves Alíz,
én nem kaptam meg mostanáig, pedig nagyon vártam.
Írok a kiadónak!

Alíz, Erdélyből írta...

GasztroRéka: Ma intézkedem, vagyis szólok, hogy nézzenek utána, mi történt. Attól még írj a kiadónak, hogy ott is lássák, mi a helyzet.

családi tűzhely írta...

Kedves Alíz!
Én sem kaptam meg a könyvet, a kiadónak küldök emailt.

Dulmina írta...

Kedves Alíz!
Látom, nem egyedi a problémám, sajnos én sem kaptam meg a csomagot :( Az előbb írtam a kiadónak e-mailt. Nagyon kíváncsi vagyok már, no meg jó lenne mihamarabb szétosztani az utó-karácsonyi ajándékot :)

Lara írta...

Es nekem is van a naptarbol.Egyik kedves ismerosomtol kaptam es nagyon tetszik.

Dulmina írta...

Ma végre meghozta a postás a "súlyzókat"; igencsak megviselt csomagolásban, de szerencsére a tartalom sértetlen. Köszönöm szépen a tiszteletpéldányokat. Még csak átlapozni volt időm, de máris látom, hogy igen szép és tartalmas kiadvány lett; gratulálok az ötletgazdáknak és a megvalósítóknak. Természetesen jó érzés ráismerni egy-egy receptemre, de több olyat is találtam már benne, amit nem én küldtem, de előbb-utóbb ki fogok próbálni, mert még az én nem valami szokványos elveimhez is jól illeszkedik (vega, tojásmentes). Örülök, hogy én is hozzájárulhattam receptekkel, s így hagyományos ízlésű rokonaimnak, barátaimnak is tudok olyan könyvet ajándékozni, amiben találnak kedvükre való recepteket, de azért nekem is van némi közöm hozzá.
Kíváncsian várom, hogy mik a 2011-es tervek, ha tudok, szívesen segítek a jövőben is.
Dulmina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails