2012. augusztus 1., szerda

Szezámmagos palacsinta rókagombatöltelékkel - Clatite cu umplutura de galbiori, facute pane cu susan

Meg ne merje kérdezni valaki, honnan és hogyan szereztem a rókagombát ebben a nagy szárazságban. Lényeg, hogy nagy nehezen sikerült és ismételten rájöttem, bármit lehet, csak akarni kell. S főleg úgy lehet, ha azt a valamit nagyon akarja az ember lánya és olyan remek segítőtársai akadnak, mint a Gombakirály. Na meg ha egy nagyszerű Fissler-serpenyő boldog tulajdonosa is vagy egyben. Igen, ráhibáztatok, megint serpenyő teszt, megint palacsinta, de ezúttal verseny is mindazon gasztrobloggereknek, akik részt vettek a Gateste Sanatos honlap palacsintahadjáratán. A tét pedig ezúttal egy 3,5 literes VitaVit Comfort szintén Fissler márkájú kuktafazék, ami azé a bloggeré lesz, aki augusztus 4-10. között a legtöbb szavazatot (lájkot) gyűjti be a Fissler-serpenyőben készített palacsintás receptjével. Majd a lájkra fel a jelzett időben, de még szólok! Nos, valami különlegeset és valami helyi jellegzetességet akartam készíteni, így esett a választásom a rókagombatöltelékkel töltött szezámmagos palacsintára. S már itt az elején elmondom, hogy lehet ezt készíteni termesztett laskagombából, vagy egyéb gombából is, de az igazi rókagombával készül.

Nimeni sa nu indrazneasca sa ma intreaba, de unde si cum am facut rost de galbiori in seceta ce "bantuie" in zona noastra. Important, cu mari greutati am reusit si m-am convins inca odata, orice e posibil, daca vrei. Mai ales daca acel "ceva" o vrei din suflet si ai niste ajutori ca Regele Buretilor. Insa trebuie sa fi si fericita proprietara a unei tigai Fissler. Da, ati nimerit, iaras test de tigaie, iaras clatite, dar de data asta si concurs pentru toti blogerii culinari, care au participat la Clatidiada siteului Gateste Sanatos. In acest concurs am sansa sa castig o oala cu presiune marca Fissler, model VitaVit Comfort 3,5 l si castigatorul va fi cine primeste cele mai multe likeuri pt. mancarea pe baza de clatite facuta in tigaia Fissler intre 4-10 august. Deci like, like, like la timpul potrivit, dar va mai avertizez. Vroiam sa prepar ceva excelent si ceva specific zonei, de aceea am ales clatita cu umplutura de galbiori si pane cu susan. Si va zic din start, ca aceasta mancare se poate prepara si din pleurotus, sau champignon, sau de orice fel de ciuperca, dar cea adevarata se face din galbiori.

Szezámmagos palacsinta rókagombatöltelékkel

Elkészítése: kb. 1 óra.

Palacsinta: 10 evőkanál liszt, 1 tojás, szódavíz, vagy ásványvíz, fél kiskanálnyi só, 2-3 evőkanál olaj;
Töltelék: 25-30 dkg rókagomba, 1 nagy fej hagyma, pirospaprika, só, bors, petrezselyemzöld, olaj;
Szezámmagos panír: 3-4 evőkanál liszt, 2 tojás, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál szezámmag.

1. A lisztet elkeverjük a sóval, tojással és az olajjal, majd annyi szódavizet adunk hozzá, hogy tejszín sűrűségű masszát nyerjünk.
2. Az így nyert masszából kb. 10-12 db. sós palacsintát sütünk.
3. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és zsírjára pirítjuk.
4. Miután kihűlt a gombapörkölt ledaráljuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, illetve utánafűszerezzük, ha szükséges.
5. A palacsintákat ezzel a töltelékkel töltjük meg és úgy göngyöljük fel, hogy a végeit is betűrjük, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék.
6. Felverjük a tojást, a zsemlemorzsába belekeverjük a szezámmagot és a liszttel együtt mindent külön-külön tányérban előkészítünk.
7. Ezután a töltött palacsintákat előbb lisztbe, tojásba majd a szezámmagos zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban ropogós, pirosra sütjük.
8. Felszeletelve tálaljuk, salátával, friss zöldséggel melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható.

Clatite cu umplutura de galbiori, facute pane cu susan 

Timpul de preparare: cca 1 ora.

Clatite: 10 linguri de faina, 1 ou, apa minerala sau sifon, jumatate lingurita de sare, 2-3 linguri de ulei; 
Umplutura de galbiori: 250-300 g galbiori, 1 ceapa mare, boia de ardei dulce (paprika), sare, piper macinat, verdeata de patrunjel, ulei; 
Pane cu susan: 3-4 linguri de faina, 2 oua, 3-4 linguri pesmet, 1 lingura susan. 

1. Amestecam faina cu sarea, ouale si uleiul si incetul cu incetul adaugam apa minerala amestecand continuu pana obtinem un aluat de consistenta ca de frisca lichida. 
2. Din aluatul obtinut prajim 10-12 buc de clatite.
3. Ceapa taiata marunt o prajim in ulei, punem deasupra putina boia de ardei, apoi galbiorii, amestecam compozitia, punem putina sare si piper macinat si cu un pic de apa fierbem pana cand se lasa. (aici nu se intelege in romana – ar putea fi „pana cand s-au facut ciupercile”)
4. Dupa ce s-au fiert si s-au racit galbiorii se da prin tocator de carne. Mai condimentam cu verdeata de patrunjel taiat marunt, si eventual – daca e necesar – cu putin piper macinat si sare, apoi amectecam compozitia.
5. Punem cate 1-2 linguri de umplutura din galbiori in mijlocul clatitelor, si le infasuram in asa fel ca si marginile impaturim ca sa nu iasa umplutura cand prajim.
6. Intr-o farfurie batem ouale, punem intr-o alta farfurie faina, si in al treilea pesmetul amestecat cu susan.
7. Clatitele umplute mai intai le invartim in faina, dupa aceea in ouale batute, iar la urma in pesmetul cu susan. Apoi le prajim in ulei fierbinte.
8. Se taie felii si se consuma calde sau reci cu multa salata.
A Fissler-serpenyő használatban, a palacsinta épp a feldobás előtti pillanatban. Már megírtam, de még egyszer leírom, hogy az életben nem sikerült ilyen szép vékony palacsintát sütni, mint ebben a serpenyőben. Ismételten köszönet érte! 
Tigaia Fissler in functiune, clatita tocmai inaintea aruncarii in sus. Am scris deja, dar inca odata scriu ca in viata mea n-am reusit sa fac niste clatite atat de subtire ca in tigaia asta. Inca odata va multumesc din suflet!
És itt van a nagyszerű Fissler-serpenyő még használat előtt, aminek nagyon örülök, de annak még inkább, hogy benevezhettem ebbe a játékba.
Iata minunata tigaie Fissler inainte de folosinta, pt care sunt foarte bucuroasa, dar si mai si pt. ocazia ca pot sa particip in acest joc. 

3 megjegyzés:

Kati írta...

Látom használatba vetted a serpenyőt:) Egy ilyen palacsintát én is megkóstólnék, és már meg sem kérdem, hol szereztél rókagombát ilyenkor:) Most két nap nálunk is nagy eső volt, hátha itt is lesz gomba:)

Tina Ina Valley Valley írta...

Delicioase si prezentate super clatitele tale ,iar tigaia este intr-adevar minunata...Te-am votat cu drag in concursul gatestesanatos... Daca mai ai vreun vot si pentru mine... Budinca de clatite cu branza la cuptor Valentina Ionita
Pupici si multa bafta

Alíz írta...

Kati: azóta már sokszor használatban volt. Kitűnő az a serpenyő.

Valentina Ionita: Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Da, ti-am pus si tie un like cu mare bucurie. :) Bafta!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails