2012. szeptember 14., péntek

Édesanyám szilvásgombóca - Galuste cu prune de la mama

Múlt hét végén úgy adódott, hogy munkám egy napra szülőfalumba szólított, így néhány órát édesanyámmal tölthettem. Nagyon örültünk ennek mindketten - szerintem ő még inkább, mint én - és mivel tudja, hogy mindig nagyon foglalt vagyok szilvásgombócot készített, hogy a kedvembe járjon. Azonnal le is fotóztam, hiszen ugyanígy készítem én is, elvégre tőle tanultam.

Asa a fost sa fie, ca a sfarsitul saptamanii trecuta am avut treaba in satul meu natal, asa am avut ocazia sa petrec cateva ore si cu mama. Eram foarte fericiti amindoua - dupa mine ea si mai -, si fiindca stie ea prea bine ca intotdeauna sunt foarte ocupata, a facut galuste cu prune. Imediat am facut poza, fiindca tot asa fac si eu, practic de la ea am invatat cum se fac galustele cu prune. 

Szilvásgombóc 

Elkészítése: kb. 1-1,5 óra.

1 kg burgonya, 10-12 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, 1 kiskanál só; 20-25 szem szilva, őrölt fahéj és kockacukor; 5-6 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál vaj.

1. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és még melegen krumplitörőn átnyomjuk.
2. Ez alatt kimagozzuk a szilvát, a nagy szemeket kettéválasszuk és mindegyik közepébe teszünk egy kockacukrot és megszórjuk fahéjjal.
3. Miután az áttört burgonya teljesen kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót és olajat, majd ruganyos tésztát gyúrunk.
4. Lisztezett deszkán a tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk és akkora négyzetekre vágjuk, hogy közepében férjen el a szilva – kb. 5x5 centisre.
5. A tésztanégyzetek közepébe rakjuk az előkészített szilvát és mindegyiket gombóccá formáljuk.
6. Egy nagy fazékban enyhe sós vízet forralunk és ebben kifőzzük a gombócokat.
7. A zsemlemorzsát a vajon megpirítjuk és a kifőtt gombócokat megforgatjuk benne.
8. Tálaláskor fahéjas cukorral megszórjuk.

Jó tudni! 
• A gombóc akkor főtt ki, ha feljött a fővő víz tetejére.
• A gombóctésztát nem szükséges kinyújtani, gyorsabban készül a gombóc, ha rudakat formálunk a tésztából és ebből csípve gombócnyi mennyiséget közepébe nyomjuk a szilvát és úgy formáljuk gombóccá.
• Zsemlemorzsa helyett forgathatjuk darált mákba, vagy dióba is.

Galuste cu prune 

Timpul de preparare: cca 1-1,5 ore. 

1 kg cartofi, 10-12 linguri de faina, 1 ou, 1 lingura de ulei, 1 lingurita de sare; 20-25 buc. prune, scortisoara macinata si zahar cubic; 5-6 linguri de pesmet, 1 lingura de unt. 

1. Fierbem cartoful cu coaja cu tot, curatam, si cat e cald trecem prin razatoarea mare sau zdrobim. 
2. Spalam prunele, scoatem samburii – care e mai mare desfacem in doua – si in mijlocul fiacarui punem cate un zahar cubic, si putina scortisoara. 
3. Dupa ce s-a racit cartoful, amestecam cu faina, oul si sarea, si facem un aluat moale dar care se dezlipeste de pe degete. 
4. Intindem aluatul pe o planseta cu faina intr-o foaie de 3-4 mm grosime si impartim in patratele de 5x5 cm ca sa incapa in mijlocul fiecaruia cate o pruna. 
5. Punem in mijlocul fiecarui patratel cate o pruna cu zahar cubic si scortisoara, strangem aluatul de jur imprejur pana obtinem o sfera. 
6. Fierbem galustele intr-o oala in apa usor sarata. 
7. A zsemlemorzsát a vajon megpirítjuk és a kifőtt gombócokat megforgatjuk benne. Rumenim pesmetul in unt, iar dupa aceasta invartim galustele in pesmet. 
8. Galustele se servesc cu zahar cu scortisoara. 

Nu strica, daca stiti! 
• Galustele atunci sunt gata fierte, cand se ridic la suprafata. 
• Aluatul nu e necesar sa intindeti, se prepara mai repede, daca rupem din aluat cate o bucata cat e necesar pt. galuste, punem in mijloc prunele si asa formam sfera. 
• In loc de pesmet putem sa invartim galustele si in mac, sau nuca macinata.

4 megjegyzés:

Éva írta...

Ó de finom is tud lenni! Nagyon guszta! Érdekes annyi helyen láttam hogy tojást tesznek a tésztájába én nem szoktam.Nagyon szeretem!

Kati írta...

Mi is pont így készítjük, csak fahéj nélkül:)

Alíz írta...

Éva: Na, látod, most, hogy említed, hogy nem szoktál tojást tenni a gombóc tésztájába, már nem vagyok biztos benne, hogy édesanyám tett-e. Ui. annak idején, amikor tanultam tőle a gombóckészítést, nálunk nem igazán lehetett minőségi liszteket venni és édesanyám mindig mondta, hogy a gyenge liszt miatt tegyünk bele tojást is, egyébként nem jár bele. Mivel én tojással tanultam meg, mindig tettem bele és ezért írtam tojással a receptjét. :))) De legközelebb teszek egy próbát tojás nélkül is. :)

Kati: a fahéj csak hab a tortán. Mi sem teszünk mindig. :)))

Alíz írta...

Beauty and fashion: Isten hozott nálam, érezd jól magad! Ha netán kérdésed adódna, írj, mert amiben tudok, szívesen segítek.:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails