2012. május 14., hétfő

Csalánfőzelék suszterpityókával

Igazából ezt a finomságot még áprilisben főztem a Székely Konyhának, de megfeledkeztem róla, hogy beblogoljam. Aztán gondolkodtam, egyáltalán érdemes-e most beblogolni, amikor a csalán már rég nagyobb annál, amekkora ehhez a főzelékhez kell. Aztán arra gondoltam, hogy a magashegyi legelőkön, erdei tisztásokon még mindig lehet zsenge csalán, amiből finom ez a főzelék. Jelzem, ilyen főzeléket gyerekkoromban nem igazán ettünk, mert édesanyám nem szereti sem a spenót-, sem a csalánfőzeléket. Miután saját háztartásom lett, Mária néninél, kedvenc szomszédasszonyomnál kóstoltam meg némi fenntartással és "finnyogással", de lévén ő sokkal idősebb, mint én, szégyelltem visszautasítani. S milyen jó, hogy így történt, mert kiderült, szeretem és azóta én is főzöm a Mária néni receptje szerint. 

Csalánfőzelék suszterpityókával 

Elkészítési idő: 30-40 perc. A csalán rendkívül gazdag különféle ásványi sókban és több vasat tartalmaz, mint a spenót. Fogyasztásra csak a zsenge, frissen kibújt levelek alkalmasak, szedéséhez húzzunk gumikesztyűt.

Főzelék: kb. 1 kg zsenge csalánlevél, 2-3 cikk fokhagyma, 2-3 dl tej, só, 1-2 evőkanál liszt, 1-2 evőkanál olaj, ecet és cukor. 
Suszterpityóka: személyenként 1 nagy burgonya, olaj, a sütéshez. 

1. A csalánleveleket leszedjük a száráról, alaposan megmossuk, és enyhén sós vízben meglobbasztjuk. 2. Az apróra vágott fokhagymát pici olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a leszűrt, apróra vágott csalánt, és összekavarjuk.
3. A lisztből kevés olajon világos rántást készítünk, felöntjük tejjel, és a csalánhoz adjuk. Sóval, ecettel és kevés cukorral ízesítjük, majd pépesre forraljuk.
4. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, félujjnyi vastag, kerek szeletekre vágjuk, majd a vizétől leitatva, bő, forró olajban ropogósra sütjük. Sütés után sózzuk és borsozzuk.
5. A csalánfőzeléket tükörtojással és a suszterpityókával tálaljuk.

Jó tudni!
• A csalán fövő levét ne dobjuk el, ugyanis hajmosásra alkalmas.

Jó fakanálforgatást!

3 megjegyzés:

Gerdi írta...

A csalánfőzeléket ismerem, szeretem is, bár évek óta nem készítettem. A suszterpityókára voltam kíváncsibb. Mivel sült krumpli, nem okozott csalódást:-)

Roza írta...

Még sosem kóstoltam, nem főztem csalánból semmit. De be fogom sorolni, ki kell próbálnom. Nagyon jól néz ki:)

marisz57 írta...

Csalánból teát készítek rendszeresen, télen-nyáron.
De megenném belőle a főzeléket is, ha valaki készen elém tenné!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails