2010. augusztus 12., csütörtök

Szerkesszük együtt az Erdélyi Konyha Kalendáriumát! - Ne maradj ki belőle!

Kedves főzőnaplót, gasztroblogot vezető Kollégák/Kolléganők, Gasztrobloggerek!

Amint már értesültetek róla, az Erdélyi Konyha szerkesztő-csapatának megjelent az első szakácskönyve Fél óra és tálalva! címen a Corvin Kiadó gondozásában. A könyvről igen tartalmas recenziót írt Edóka, de olvashattok róla, Jutkánál, Ottisnál, Gyöngyinél, Hajnalkánál és nálam is.

Most újabb könyv kiadására készülünk, év végére meg szeretnénk lepni Kedves Olvasóinkat az Erdélyi Konyha Kalendáriumával.

Ezt egy A5-ös formátumú, színes kivitelű, 400 oldalas könyvnek képzeltük el, amiben az év minden napjára ajánlunk egy receptet a Kedves Olvasónak. Ehhez kérjük a Ti segítségeteket.

Magyarán: küldjetek válogatást a blogjaitokon már megjelent receptekből, fáradozásotokat Erdélyi Konyha Kalendáriummal honoráljuk.

Erdélyi Konyha Kalendárium projektben való részvételi feltételek:

1. A recepteket küldő blogger: a) - állandó lakhelye Erdély (Románia) területén van;
b) - erdélyi gyökerekkel rendelkezik (magyarán: van legalább egy erdélyi hozzátartozója);
c) - járt Erdélyben, vannak itt barátai, illetve blogján lévő beszámolóval tudja ezt bizonyítani;
d) - becsületszóra megígéri, hogy egy éven belül Erdélybe látogat és a látogatást követően blogján képes beszámolóval bizonyítja, hogy ez meg is történt.

2. a beküldött receptek lehetnek, előételek, saláták, hidegtálak finom falatjai, levesek, főételek és desszertek;

3. olyan recepteket fogadunk el, amelyek már megjelentek az illető gasztroblogger blogján és ezt linkkel bizonyítja, de nyomtatásban sehol nem jelentek még meg;

4. a receptleírások többes szám első személy kijelentő módban legyenek megszövegezve;

5. külön fájlban a receptleírás mellé 1-2 fotó is legyen mellékelve lehetőleg nagy felbontásban (ha megőriztétek a régi felvételeket), de legalább a blogon megjelent nagy képméretben (ez még hasznosítható minőségromlás nélkül), és ha lehet, ne legyen rajta vízjel;

6. a levélben amelyben külditek a recepteket legyen feltüntetve a link is, amelyről nyílik az illető ételleírás (ha ott a kért módon van megszövegezve a leírás, elég a link is szövegfájl nélkül, de a külön csatolt fotót megköszönnénk);

7. a levélben kérjük feltüntetni, hogy az adott receptet melyik hónapra javasoljátok, mert téli napokra téli, nyáriakra pedig nyári ételeket akarunk ajánlani a hozzátartozó étvágygerjesztő fotóval együtt;

8. egy levélben több receptet is küldhettek az erdelyi.konyha@gmail.com címre, a levél tárgyának (subject) kérjük feltüntetni: "Kalendárium-projekt";

9. beküldési határidő: augusztus 31., és a mai naptól kezdődően lehet küldeni a recepteket. Na most tudom, hogy ez egy nagyon szoros határidő, de figyelembe véve azt, hogy nem kérünk teljesen új recepteket, nem kell költenetek új ételek megfőzésére, illetve minimális időt kell fordítanotok arra, hogy egy-két levélben elküldjétek el nekünk az általatok javasolt recepteket, úgy véljük, hogy ez a feltétel teljesíthető.

10. a recepteket a beérkezés sorrendjében vesszük figyelembe és mivel ennek a könyvnek is végesek a keretei 365 beküldött receptnél megvonjuk a határt. Magyarán, minél előbb küldöd a receptjeidet fotókkal együtt, annál biztosabb, hogy benne leszel a kalendáriumban. De azt mindenkinek jelezni fogjuk, hogy hány receptje és melyikek jelennek meg a kalendáriumban. Itt jegyeznénk meg, hogy előnyben a magyar nevű receptek, pl. cheesecake helyett sajttorta, illetve azok, amelyek ízharmóniájukban illeszkednek a magyar konyhába.

11. a honorárium egységesen mindenkinek Erdélyi Konyha Kalendárium, de progresszív módon vehet át a projektben résztvevő többet vagy kevesebbet az alábbiak szerint:

a) 10 db kalendárium illeti - aki az év minden hónapjára (januártól decemberig) ajánl 4 (négy) receptet, vagyis minden hónapra egy előétel/salátaféleséget, egy levest, egy főételt és egy desszertet - ez összesen 4x12 = 48 recept;
b) 8 db kalendárium illeti - aki legalább 36 receptet küld a fenti lebontásban;
c) 6 db kalendárium illeti - aki legalább 24 receptet küld a fenti lebontásban;
d) 3 db kalendárium illeti - aki legalább 12 receptet küld a fenti lebontásban;
e) 1 db kalendárium illeti - aki 5-10 bármilyen kategóriájú receptet küld;

12. a beküldött recepteket az Erdélyi Konyha szerkesztői dolgozzák fel, velük lesztek e-mail kapcsolatban a szerkesztés ideje alatt, nekik kell majd elküldenetek a postai címeteket, hogy a kiadó december végéig mindenkinek postázhassa a honoráriumként járó kalendáriumokat.

13. A receptközlők neve, illetve blogjának neve és címe a kalendárium függelékében megjelenik, de a receptek küldője döntheti el, hogy teljes nevével óhajt megjelenni a Receptközlők lajstromában, vagy megőrzi névtelenségét, vagyis csak a blogja nevével és címével jelenik meg. Ezt majd mindenki egyeztesse azzal a szerkesztővel, akivel tartja a kapcsolatot.

Kalendáriumra fel! Jó munkát! És mostantól kezdve várom a recepteket

Jánossy Alíz, az Erdélyi Konyha főszerkesztője

9 megjegyzés:

Ami írta...

Én szeretnék recepteket küldeni, már dolgozom is rajta.
"Sajnos" én vajdasági származású vagyok, de Magyarországon élek. Viszont jártam Erdélyben, viszont még a blogírós időszakom előtt :). Képek viszont vannak, de nem a blogon ;).

Kérdésem lenne: a receptek hónapokhoz való besorolása igencsak szubjektív. Nem lenne elegendő az évszak megjelölése, és a szerkesztőség majd eldönti, melyik hónaphoz társítja?

Alíz, Erdélyből írta...

Ami: ha jártál Erdélyben, az azt jelenti, hogy a feltételt teljesitetted. :) Szeretettel köszöntelek a kalendárium projekt csapatában. Vajdasági mivoltodnak külön örülök, mert akkor legalább ebben a kalendáriumban valóban mindannyian - a világban szétszórt magyarok - együtt leszünk. :) Elég ha az évszakot megjelölöd, majd mi besoroljuk valahová. :) És természetesen várom mielőbb a recepteket a fotókkal együtt az erdelyi.konyha@gmail.com cimre

Anikó írta...

Én budapesti vagyok, és azt kérdezném, hogy a Receptes könyvet és az Erdélyi Konyha újságot,Magyarországon lehet-e kapni, könyvesboltban vagy újságosnál???Vagy csak nálatok Erdélyben???

Alíz, Erdélyből írta...

Anikó: Sajnos, Budapesten sem könyvesboltban, sem újságosnál nem lehet megvásárolni a recepteskönyvet és az Erdélyi Konyhát, mert csak Erdély területén forgalmazzák. Viszont sokan megoldották a problémát erdélyi ismerőseik révén, akik mindig postázzák friss lapszámot, illetve a könyvet. Ha nincs ismerősöd, akkor irjál a Corvin kiadóhoz a difo@corvinkiado.ro cimre.

Ami írta...

Alíz: köszönöm szépen a választ! :)

Deborah írta...

Köszönöm a felhívást erre a lehetőségre, meg is ragadom szívesen, megtiszteltetés számomra.. és persze én is szeretnék majd abból az előreláthatólag tartalmas és szép kalendáriumból:)
Igyekszek eleget tenni a felkérésnek.
Jó munkát!

Manka (Iszlai Margit) írta...

Szia Alíz :)

Sajnos nagyon kevés időm maradt a blogolásra, mert állandóan dolgozom :(
Köszönöm szépen, hogy rám is gondoltatok, nagy megtiszteltetés és leírhatatlanul örvendtem ma amikor beléptem és elolvastam a megjegyzésed. Hamar hamar szaladtam is a bejegyzésedhez, de sajnos lekéstem a határidőt :(( pfff
Ha még lesz ilyen alkalom simán bevállalom :)

Kellemes vasárnapot kívánok,
Manka

Alíz, Erdélyből írta...

Kedves Manka,

bizony erről sajnos lemaradtál. :( DE még nincs veszve minden, mert még nincs meg az összesitésem és ha netán az derülne ki, hogy kellene még néhány reci, akkor majd szólok neked. :)

Könyvlelő Kritta írta...

Kedves Alíz!

Megérkezett a csomag, nagyon-nagyon örülök neki, alig bírtam letenni az újságokat, fantasztikusak és a meglepetés is, ami az újságok mellett lapult:) Már írtam is egy bejegyzés róla, ha van kedved kérlek nézd meg.
http://krisztinakonyhaja.blogspot.hu/2012/09/hurut.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails