2010. október 4., hétfő

37. VKF! - Negyedik beszámoló

Off: Gombaversek 3.

Haldokló tuskón lám, tucatnyi gomba nő.
Némelyik oly csinos, akár egy bombanő.
A látvány felélénkíti hervadt kedvemet.

Bizony nem bánnám, ha korhadó testemen
élősködne ilyen szépség, osztozva estemen
és mohón kiszívná utolsó nedvemet!

Na, hát ez egy kissé áthallásos versike szintén Trendótól, de ha már ennyire beleszabadított a verseibe, és ráadásul ez is gombás, nem hagyhattam ki. S akkor most következzék a "folyt. köv.", vagyis az összegzés folytatása, amit továbbra sem fogok hosszúlére ereszteni, mert úgy saccperkábé tudom, egy ember mennyit hajlandó egy szövegtestre meredni a monitoron anélkül, hogy megunná, vagy a figyelme lankadna. Tehát, ezen kívül is lesznek még összegző bejegyzések úgy kb. ekkora léptékekben, mert célom, hogy nagyszerű receptjeitekre minél többen felfigyeljenek.

Der Chef bélszínt készített Wellington-módra, amire megint csak azt mondhatom, hogy gombával ennél szuperebb dolog nem is történhetne a konyhában. Szóval bélszín Wellington módra, de nem csak ennyi, hanem hanem részletesen, képekkel illusztrálva, lépésről lépésre leírta Der Chef, hogyan is készül ez a fejedelminek méltán beillő étel. Aki kíváncsi rá, navigáljon Der Chef blogjára és minden titkot megtudhat.

Aztán ugyancsak Der Chef készített egy szenzációs Vargányakrémlevest is, mert a Bosnyák-téri piacon jártában-keltében elbűvölték a gombás pultról rámosolygó vargányák. Akkor döbbent rá, hogy voltaképpen ebből a "gombák királyának" méltán nevezett ízletes gombából még soha nem készített semmit, pedig nagyon szereti a gombás ételeket és ha csak teheti gombás ételt választ a különféle éttermek kínálatából. Mit lehet még ehhez hozzátenni? Talán csak annyit: lám-lám milyen érdekes dolgok kerülnek a felszínre egy-egy VKF! kiírás kapcsán!


Ezt a kívánatos gombás-cukkinis tésztát családi tűzhelyen Családi tűzhely készítette, vélhetőleg egy jóétvágyú családnak. És - mint mondja - a gombás ételekről mindig a nagymamája jut eszébe. S most akkor megosztanék veletek egy titkot - de senki meg ne tudja! - ilyenkor szerfölött büszke vagyok magamra: micsoda jó témát agyaltam ki! Lám, Családi tűzhelynek a nagymamája jutott eszébe róla. De most komolyan: ugye nem elrugaszkodott dolog annak örülni, hogy a kiírás kapcsán valakinek tőlem többszáz kilométerre éppen a nagymamája jutott eszébe? Családi tűzhely egyébként azt is elmesélte, hogy mindenki szereti a családból a gombát, a kisfiúkat leszámítva. Nem tudom mekkora a fiúcska, de talán itt a helye elmondani: mivel a gomba nehezen emészthető étel öt év alatti gyerekeknek nem javallott fogyasztani. Ha nem eszi, hát nem eszi! Biztos még nem jött el számára ennek az ideje.

Reni Az élet napos oldaláról két recepttel hozakodott elő, egyrészt elkészítette ezt a pompás zöldfűszeres, rókagombás bruschettát, másrészt készített még egy gnocchit, de ez utóbbiról bővebben majd néhány sorral alább. Ha jól értettem, a fehérvári piacon szerezte be hozzá a rókagombát és fűszernövényeket, de elárulta azt is, hogy van egy virágárus bácsi, akitől mindenféle friss fűszert be lehet szerezni. Nos, jó tudni ezeket a dolgokat, aki még szokott járni ama piacra, érdemes felkutatnia a virágárus bácsit, akitől sokféle friss fűszert lehet vásárolni.
Nos, mint már említettem, Reni készített egy gnocchit is zsályás erdei gombával és mellékesen egy adag mákos nudlit is Daninak, aki utálja a gombát. Van ilyen, el tudom fogadni, például én sem szeretem a tengeri herkentyűt. Na de ez gnocchi valóban figyelemreméltó, hasonlót szoktam én is készíteni, de nem zsályával - ez most viszont határozottan vonzónak hangzik, így hát ezt is könyvjelzőznöm kell. De már annyit van a sorban, hogy ha jövő ilyenkorig csak azokat az ételeket főzöm, amiket könyvjelzőztem, sem jutok a végére.

4gyerek a Főzök-sütök-mosogatok blogról egy lakodalmi menüsorban előételként felszolgált gombakrémmel töltött csirkemellet "rekonstruált" - csak úgy emlékezetből - népes családjának, s mivel maradt még egy kevés a tölteléknek használt gombakrémből, fasírtokat gömbölygetett belőle és azt is feltálalta. Ebből azonban szinte "ribillió" lett, ugyanis a család picilányának annyira ízlett, hogy alig akart harapásnyit adni az elsőszülött nagytestvérnek. 4gyerek, viszont frappáns megoldást talált a konfliktus megoldására: beígérte a családnak, hogy következőben nagy adagot készít, hogy mindenki jól lakhasson gombafasírtból. Na, ezt csak azért emeltem ki, mert jó tudni, általában ilyen megoldásokat találnak a testvérek közötti konfliktuskezelésre az erdélyi anyukák.
Aztán mivel a fenti finomsághoz tett megjegyzésekben többen is afelől érdeklődtek, hogy is lehet/kell eltenni a gombát télire, 4gyerek úgy döntött, megosztja a Cenk lába alatt őrzött titkot és szétkürtöli a nagyvilágba. Olyan mint a gyöngy - mondaná édesanyám a szép áttetsző lében pácolódó gombákra. S látván ezeket a "borkányokat" - befőttesüvegeket - nagy kedvem támadt rá, hogy néhány üveggel én is eltegyek hasonló módszerrel, noha az utóbbi időkben inkább a fagyasztást részesítem előnybe, ha gombatartósításról van szó. A remek tartósítási eljárás mellett, 4gyerek megosztja a gombák és befőzés összefüggésben szerzett minden tapasztalatát. Hát ilyen tanácsokkal könnyű hozzálátni a gomba eltevéséhez.

Alterego a Majd csak kisül belőle blogról ínycsiklandó gombával töltött palacsintával debütált, amit végtelenül egyszerű elkészíteni. Ám, annyira pompás eledel lesz belőle, hogy családi perpatvarok után akár békülési alapként is szolgálhat. Érdemes megszívlelni a tanácsot, még akkor is, ha erről a pompás "békítő étekről" nem készült figyelemfelkeltő fotó.



LC Cuisine, aki egyébként szénhidrátszegényen étkezik, vargányás (ál)rizottót készített, amit szerinte inkább vargányás, rókagombás, tökmagos karfiolnak kellene nevezni, mert rizsen kívül annyi minden van benne. Hogy mennyi minden? Nos, meg kell tekinteni a blogján - csak erre biztathatok mindenkit. De azt még elárulom, hogy engem ért ama nagy megtiszteltetés, hogy LC Cuisine gasztroblogger életében először nevezett be VKF!-re. Köszönöm a megtiszteltetést!



Dia, akivel főzni jó és - mint bejegyzéséből kiderült - ezt már a nővére is megtapasztalta, akinél laktak a költözködés ideje alatt gombás rakott tésztával örvendeztette meg - nyilván a VKF-nek köszönhetően - a családját és a nővére családját. Mint írta, ebből az ételből mindig nagy adag készül, amiből marad aztán másnapra is, most viszont utolsó cseppig mind elfogyott, Dia örömére. Nem tudom ezzel más, hogy van, de engem egyáltalán nem lep meg ennek a finomságnak a sikere - így kellett ennek történnie, ez a természetes. Gondolom, eddig már rég a saját lakásban laktok, de ne lepjen meg, ha nővéred családja időnként emlegetni fogja, illetve esetenként repetát "követel" ebből a finomságból. Én "hótthalálos biztos", hogy ezt tenném.

Földim és kedves kolléganőm, Jutka, aki folyton mindenkit arra biztat, "süssünk, főzzünk valamit!", egy régebbi bejegyzését élesítette, méghozzá a rizottó csirkeszárnnyal témájút. Mint mondta, azért tette ezt, mert a kedvenc vargányás rizottó receptjét akarta megosztani a nagyközönséggel. Köszönjük szépen! Igazán figyelemreméltó ez a pompás köret, amit akár önálló fogásként is fogyaszthatunk - onnan tudom, hogy pont, de pontosan ilyet én is szoktam készíteni és mi néha csak úgy vacsorára fogyasztjuk.


Ez a gyönyörűség Palócföldről érkezett és különösen kedves számomra, mert egyik kedvenc kamaszkori olvasmányomat juttatja eszembe méghozzá a Jó palócokat Mikszáth Kálmántól. S ha már Mikszáthnál tartunk, akkor azt is elárulom, hogy a "jó palóc" hajdanán országgyűlési képviselője volt Gyergyónak, írt is erről egy novellát, aminek kiderítésében Palócprovencenek vannak elévülhetetlen érdemei. Ettől függetlenül a különleges gombás fasírtot érdemes elkészíteni nem csak azért, mert istenien néz ki, hanem azért is, mert az ötlet Jennifer Pattersontól származik, nyilván a Palócprovencetől megszokott apró módosításokkal.



Ecet és olaj igazi gombás melegszendvicset készített, amiben van némi érdeme Jamie Olivernek is, de legfőképp egy jó barátnak, aki tekintélyes mennyiségű őzlábgombával lepte meg egy késő délutáni sörözés után. Amikor megérkezett a komoly mennyiséget képviselő őzlábgomba, Ecet és olaj tudta, immár semmi nem menti meg az éppen aktuális VKF! kiírástól és elkészítette ezt a finomságot. Közben kiábrándító tapasztalatokat szerzett az őzláb kapcsán, ugyanis a paprikásban - amit szintén ekkor készített - cafatokra hulltak szét a gombaszeletek és noha az íze nagyon jó volt, az aspektusáról nem lehetett elmondani ugyanezt. Hát, sajnos az őzláb az már csak egy ilyen gomba, szerintem teljesen alkalmatlan paprikásnak, vagy pörköltnek éppen ezen tulajdonsága miatt, de kiválóan lehet darálva használni húspótlóként különféle töltelékekbe, fasírtnak, vagy zakuszkába, de fenntartom, a legjobb kirántva.

8 megjegyzés:

Edó írta...

Nagyon olvasmányos,tetszik ahogyan írsz ezekről az ételekről!:)

Alíz, Erdélyből írta...

Edó: köszi, köszi, megy a szöveg, de rengeteg a munka vele.

4Gyerek írta...

El is hiszem, hogy a toll....izé, billentyűforgatással csak amúgy röpül az idő.
De ami a monitoron visszatükröződik az mind szuper.
Köszi a "tálalást"

sedith írta...

Alíz, nem olvastam még el, nem is tudom, ha eljutok ma reggel a végéig, csak szólok: a címét elírtad: ez már a negyedik beszámoló!!!:) Nézd csak meg, két máásodikod van!
Vagy esetleg szándékos ez?
Bocs', hogy kotyogtam, ne jelentesd meg ezt a megjegyzést!:)

Bianka írta...

Nagyon jó összefoglaló

Palócprovence írta...

Azt hiszem "A Boér-legenda Gyergyón"-ra gondolsz. :)

családi tűzhely írta...

Nagyon érdekes és élvezetes a beszámoló. Nem tudtam, hogy 5 éves kor alatt nem ajánlott a gomba. Igaz a fiam már 6 éves, de még mindig nem kedveli:)

Alíz, Erdélyből írta...

4gyerek: köszi az elismerést.

Sedith: bocsi, de már jóváhagytam. :))) Egyébként, köszönöm, hogy figyelmeztettél, észre sem vettem. :)))

Bianka: Köszönöm.

Palócprovence: köszönöm a segitséget, máris kiigazitom a "görbét".

Családi tűzhely: Köszönöm. Fiaddal kapcsolatosan, csak türelem, majd eljön az ideje.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails