2010. december 14., kedd

Kétféle céklasaláta

Ennyi duma után ideje főzni, és mivel épp céklaszezon van, ráadásul nagyon szeretem a céklát, mindjárt két céklasaláta receptjét is megosztom veletek Kedves Olvasóim. Nos, a fenti fotón egy hagyományos céklasaláta látható, amin csupán annyit újítottam az édesanyámtól örökölt recepthez képest, hogy egy ideje nem főzöm, hanem sütöm hozzá a céklát. A másik - ami majd a végén lesz látható - egy majonézes céklasaláta, aminek ötletét valamelyik blogon láttam - de már nem emlékszem, hol -, és amit szintén egy kicsit a családom szájízéhez alakítottam.

Hagyományos céklasaláta és majonézes céklasaláta
Hozzávalók: kb. 2 kg cékla, 2-3 szál torma, mokkáskanálnyi őrölt kömény, só, cukor, ecet, ízlés szerint; illetve 1 tojássárga és 1 dl olaj, a majonézhez, 1 kiskanál mustár és fél dl tejföl, pici citromlé, 1 szál torma.

A céklát folyó víz alatt alaposan megmossuk kefével, vagy dörzsivel. Ezután alufóliára tesszük kevés sót szórunk rá és picit olajat csorgatunk a tetejére, becsomagoljuk és sütőbe téve megsütjük. Amíg sül - kb. egy óra - lazán előkészíthetjük a tormát és akár egy kis majonézt is készíthetünk a majonézes céklasalátához. Amikor megsült a cékla, meghámozzuk, kb. félkilónyit félreteszünk belőle a majonézes céklához, a többit lereszeljük. Hozzáadjuk a finomra reszelt tormát, majd kb. 3-4 deci vízből, ízlés szerinti mennyiségű ecettel és cukorral salátalevet készítünk. Ráöntjük megszórjuk egy kis őrölt köménnyel és összeforgatjuk.
A félretett félkilónyi céklát kockára vágjuk, hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt, a mustárt, pici citromlével savanyítjuk, összeforgatjuk és rántott- vagy sült húsok mellé tálaljuk. Az alábbi képen a majonézes céklát valami családi ünnepségre készítettem, már magam sem emlékszem, mikor, de adott volt a fotó, hát használtam.Jó fakanálforgatást!

9 megjegyzés:

alterego írta...

A cékla salátát eddig is szerettük, most a Te hatásodra kipróbáljuk a sült változatát is:-)

Alíz, Erdélyből írta...

Alterego: nem bánjátok meg. Nálam nagyon bejött és a főtt változathoz képest erőteljesebb a cékla íze.

4Gyerek írta...

Már ősidők óta készülök sütni a céklát. Egyszer majd eszembejut, ha épp nem előz be Oldalborda a ténykedésben.
A majonézes változat pedig Istenien néz ki, olyan krémes hatása van, hogy az már nyálcsorgató.

S akkor itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem az ánizsos savanyú uborka receptjét. Jövőre majd egy gondolatnyival tovább merészkedek az ánizs adagolásával. Kiffiam volt a fő követelőző, de én is megkockáztattam a savanyúságtilalom ellenére, ami végülis nem volt baj, nem olyan koncentráltan ecetes.

Alíz, Erdélyből írta...

4gyerek: a majonézes cékla nagyon jó is, nem csak jól néz ki. Újabban minden olyan húsféle mellé, amihez a krumplisaláta valamelyik változatát szoktam adni, majonézes céklasalátát készítek. Főleg olyan alkalmakkor, ha vendég is van a háznál. Mindenki ki van ájulva tőle. Az ánizsos uborka ánizsának adagolásával, azonban csak csínján, mert az ánizs nagyon elviszi hülye irányba az ízét.

Juci írta...

Majonézes cékla! Yamy! Yami! Tuti, hogy nagyon finom!
Alízkám van egy jó hírem!
Tegnap bent voltam a városban és kerestem a kalendáriumot.
A nőcike a bodéban kitárta a kezét, hogy nincs már rég elfogyott, de folyamatosan rendeli mert úgy fogy mint a cukor. Sokan többet is megvettek egyszerre. Örvendek , nagyon.
Sorra vettem a bodékat 4 van összesen, és nincs.Tehát nagy sikere van a könyvnek itt nálunk.

Bianka írta...

Az első bármikor, bárhol, a második félét még nem ettem

Alíz, Erdélyből írta...

Juci: biztosan bejön nálatok is a majonézes változat. Annak meg kifejezetten örülök, hogy kelendő nálatok a kalendárium. Postára adták a Te példányaidat is, jelezz, ha megérkezett.

Alíz, Erdélyből írta...

Bianka: próbáld ki! Eddig még mindenkinek ízlett, aki nálam megkóstolta.

Messzenéző Minyon írta...

Mi mostanában a hagyományos, főtt változat mellett sokkal inkább nyersen készítjük, úgy mint a tzatzikit: reszelve, fokhagymásan, joghurttal (vagy tejföllel). Nyami.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails