2011. február 1., kedd

Válaszd az egészséget és a gyógynövényeket!

Már egy ideje hallani, hogy olyan EU-s jogszabály készül, amely betiltaná a gyógynövények, gyógynövényalapú termékek forgalmazását. Sajnos, úgy tűnik, hogy ebben az esetben is érvényes, amiről sustorognak, abból előbb-utóbb igazság lesz. Az új rendelkezés 27 ország mintegy 700 millió lakosát érinti. Az alábbi levelet kérlek figyelmesen olvasd el, majd ha úgy gondolod, hogy továbbra is illatos gyógyteát fogyasztanál a keserű pirulák helyett, és teádat inkább mézzel édesítenéd az egészségre káros cukor helyett, akkor a linken írd alá az Angliából indított listát! A levelet megbízható ismerősömtől kaptam, aki nagy természetjáró, igen jó ismerője a gyógynövényeknek és gombáknak. Természetesen, az alábbi levél átmásolható, terjeszthető mindenféle internetes csatornákon, körlevelekben, illetve blogokon mindenki saját belátása szerint.

A levél:

Tegnap ígértem, hogy átküldöm a gyógynövényekről szóló újabb EU-s szabályozás rossz hírét
...remélem nem lesz igaz !
A határidő rövid, 2011 április amitől beakarják vezetni, tiltakozni kell ellene !
Az idézet egy angliai tiltakozó kampány szövege, Heidi Stevenson természetgyógyász aláírásokat gyüjt itt:

Már több mint 49 ezer aláírás van ! Ezen a linken Te is aláírhatod a petíciót.

Több mint 1 millió kell !

a levél végén van az eredeti angol szöveg


Üdvözlettel,

Agresszív búcsú a gyógynövényektől

Nem új keletű a hír, különösen azok körében, akik használják a természetes gyógykészítményeket, vagy valamilyen szinten kapcsolatban vannak a természetgyógyászattal, hogy rossz napok következnek a gyógynövényekre alapozott készítmények forgalmazóira. Uniós törvény, egyetemes megszorítás, maffia ez, ami nem kerüli el a természetgyógyászatot, mint a gyógyszeripar legnagyobb ellenségét.

Régóta harcban áll a Big Pharma szervezet (melyhez a legnagyobb gyógyszeripari vállalatok is tartoznak) a naturista gyógyszerek forgalmazóival. És ez a harc lassan a vége felé közeledik, írja az egyik nemzetközi neves szakhonlap. Lassan nyilvános lesz, hogy alig több mint két hónapjuk van hátra a gyógynövényalapú termékeket forgalmazóknak, hiszen április elsejével betilthatja ezeket az Európai Unió. A honlap értesülései szerint a Big Pharma és az Agribusiness rövidesen egészségügyi és élelmezési monopolhatalmat szerez. Ugyanolyan törvények alapján tiltják be a természetgyógyászatban használt gyógynövény alapú szereket, mint amilyen törvények alapján megszabták, hogy milyen szereket kell tartalmazniuk különböző élelmiszereknek, mint például a kenyérnek, a konzerveknek és általában az élelmiszereknek, ahhoz, hogy az üzletek polcaira kerülhessenek.

Egyszerű törvényekről van szó, a Tradicionális Növényi Gyógyszer Direktíva, a Növényi Gyógyszer Bizottság (HMPC) új szabályozásairól, melyek szerint minden naturista termék gyógyszernek számít, ezért ugyanolyan szabályok szerint lesz forgalmazható, mint egy gyógyszer.Teljesen mindegy az, hogy a gyógynövénnyel őseink több száz évestapasztalattal gyógyítottak, most drognak számít majd. Az már csak hab a tortán, hogy az engedélyezési eljárások hatalmas költségeit a kistermelőknek lehetetlen lesz megfizetni. A történet innentől kezdve már nagyon egyszerű lesz: ha lenne is hajlandóság némely orvosban, hogy homeopátiás kezelésre biztassa betegeit, akkor sem írhat fel natúr gyógykészítményeket, mert nem lesznek ezek forgalomban. Hiába a több évezredes tapasztalat, a hatékonyság mellett tanúskodó sok eredmény, hiába minden érvelés, hogy nagyanyáink, nagyapáink, őseink is uniós vagy világkódexes engedély nélkül gyakorolták a természetgyógyászatot. A ma ismert gyógyfüvek, a méz, a teák hatása első számú ellensége a gyógyszeriparnak.

A média és a sajtó pedig rendelkezik akkora erővel, hogy elhitesse az emberekkel, ezek a szerek károsak: látunk majd iszonyú elváltozásokat az arcon, a belső szerveken, a nemi szerveken, amitől ugye, mindenki retteg, és szakemberek bizonyítják majd a tévében, hogy mindez a természetgyógyászatnak köszönhető. A tévé előtt ülők pedig csak hálálkodni tudnak ekkora nagy szeretet láttán, hogy ím, a tudomány megvédte őket a gonosz természetgyógyászattól. De hogy nézzük a napos oldalt is: bízom benne, hogy vagyunk még néhányan, akik nem dőlünk be a manipulálásnak, és nem tévesztenek meg a puccos dobozokban árult készítmények. Még mindig hiszem azt, hogy a több ezer éves gyógyászati hagyományoknak mégiscsak sikerül fennmaradni a fehér maffia háborújával szemben is.

Igazából, ha az emberek rájönnének, hogy csupán emberi természetükből adódóan mekkora erejük van a betegségekkel szemben, már akkor tönkremenne a gyógyszeripar.

We call on the European Commission to stop the Traditional Herbal Medicinal Products Directive (THMPD), Directive 2004/24/EC, which is set to remove access to the vast majority of herbal medicinal products beginning 30 April 2011.

THMPD abridges the rights of each European citizen to self-determination in managing health. It goes far beyond reasonable controls over dangerous products, and enters the realm of coercion by limiting options for treating health issues.

The public's access to herbal products that have traditionally been freely available must continue uninterrupted.

--

13 megjegyzés:

sedith írta...

Ez hallatlan!!! És felháborító!

sedith írta...

Alíz, nem találom a linket!!!!

Alíz, Erdélyből írta...

Kiemeltem, illetve linkeltem,most már látható.

sedith írta...

Köszi, már észrevettem. :)

4Gyerek írta...

Na, épp Sedith után kerültem a 61 ezres lajstromon.
az, hogy felháborító kevés erre.
uff

duende írta...

Alíz, átmásolhatom az egészet én is a blogomba?
Nem találok szavakat, a vér is meghűlt bennem...

Alíz, Erdélyből írta...

Duende: természetesen, átmásolhatod. Ha átfutod újra a szöveget láthatod, hogy közben beírtam, hogy átmásolható. :)

Névtelen írta...

elolvastátok ti ezt az irányelvet, ami ellen tiltakoztok?
rákerestetek egyáltalán, hogy létezik-e ilyen néven?
a 2004/24/EK irányelvben az emlegetett dátum (2011.) még csak nem is szerepel.

sehol egy megbízható link. és ezt felnőtt emberek aláírják?

ez egy 2004-es irányelv, mit csinált Heidi Stevenson azóta?
hihetetlen!

nyugodtan lehet moderálni, nyilván nem fér bele az egyenbégetésbe, amit írtam. és mielőtt bárki nekem ugrana, nem vagyok a természetes gyógymódok ellensége.

Andi

Alíz, Erdélyből írta...

Andi: valóban nem illik az "egyenbégetésbe", amit írtál, mégis közzétettem a kommentedet. Két okból. Egyrészt, mert mindig is tiszteltem az ellenvéleményt, főleg, ha az gerinces, legalább az elérhetőségüket közlő emberektől érkezik. Másrészt azért is közzétettem a megjegyzésedet, hogy tájékoztassam a többi "puhatestűt", ne fáradjanak a hasonló megjegyzéseikkel, mert úgyis kimoderálom. Vagyis csak az elérhetőséggel rendelkező ellenvéleményeket teszem közzé, az olyanokat mint a tied is - ahol a névhez nem kapcsolódik link, vagy Névtelen szignóval érkezik - nem teszem közzé. Ez a privát jogom.

duende írta...

Köszi! - rövid az eszem, mire végére értem, elfelejtettem, mit olvastam az elején. :))

Pötipite írta...

Ide is bemásolom a kommentemet, mert nekem ez az egy eszközöm van arra,hogy kinyilvánítsam a véleményemet és megkérjek mindenkit,hogy NE KÜLDJE ezt tovább, mert pont annak ártatok, amin "segíteni" szeretnétek.

Megkaptam én is ezt a körlevelet,nem küldtem tovább és cikket sem írtam róla a blogomon,pedig fitoterapeuta vagyok,tehát sokszorosan érintett.
Miért nem?Mert hisztériakeltésnek gondolom.El tudod képzelni,hogy betiltják a mézet,kamillát,levendulát,hársfát,stb, de tovább megyek, mivel gyógytáplálékok is léteznek,tehát nem lehet majd répát,káposztát,gombát enni?
Én nem.
Itt arról van szó,az én meglátásom szerint, hogy a különböző "étrendkiegészítők" túlzott elszaporodását szeretnék szabályozni.Mert ma már bárki "alkothat",nyithat olyan üzletet, hálózatot,ahol árulja a csodaszerét,mely "természetesen csupa természetes összetevőkből áll"...stb.
Ez szerintem káros,és bízom benne,hogy erre irányul majd az EU szabályozása.
Amúgy pedig nem olvastam még magyar hivatkozást(minisztérium,gyógynövény terméktanács,stb)erről, csak ezt a bizonyos cikket, mely egyébként óriási reklámot is csinál a BP-nak.Mert a félelemkeltés nagyon aljas, de hatékony marketingstratégia...reménykedem,hogy nem így van.De addig is, a legjobb, amit tehetek,hogy hiszek a természet erejében, jószívvel tiszta, lélekkel ajánlom a fitoterápia lehetőségeit, és bízok. Mert " a gyanú megbetegít, a bizalom gyógyít."

Alíz, Erdélyből írta...

Pötipite: részben egyetértek veled, részben nem. Egyrészt mifelénk úgy tartják, hogy "szél fúvatlan nem indul". Tehát valami alapja csak van a dolognak. Másrészt az unijó már annyi mindent legyúrt a torkunkon, aminek kárát láttuk, hogy sokat. Például tönkretették a később csatlakozott országok mezőgazdaságát a nem természetes körülmények közepette termesztett zöldségekkel, és a nem természetes körülmények közepette hízlalt állatok húsával. Döbbenet, de én már beszéltem olyan fiatalasszonnyal, aki büszkén mesélte, hogy a nagymamája által nevelt csirkének a húsát visszautasította, mert sokáig fő meg. Duendénél is olvastam a bejegyzéseidet, és osztom az ő véleményét. Csak annyit fűzök hozzá, hogy ez a gyógynövény törvényi szabályozás ügy kísértetiesen hasonlít ahhoz a módszerhez, ahogy tönkretették a mezőgazdaságot.

Fernel írta...

Na, írtam egyet, aztán meg lefagyott a gépem, és elszállt.
De legalább volt időm utána nézni, habár már a post olvasása közben hasonló aggályaim fogalmazódtak meg, mint Pötipitének.
És gyorsan meggugliztam a Big Pharma kifejezést, mondván a barátom csak okosabb, mint én.
Még eddig nem hallottam a Big Pharma szervezetről, de amit találtam, az arról győzött meg, hogy,izé, hogy is mondjam, nem akarok senkit megbántani.
Kb az első 7 oldal találaton csupa- csupa blogot találtam, ezzel a körlevéllel. Ami azon kívül volt, az kb a Szendi Gábor, meg naturhírek.hu jellegű forrás. Most nem tudom eldönteni, hogy melyik a nagyobb marhaság. Számomra egyik sem hiteles!
De, ha túlteszem magam ezen, akkor is néhány pontatlanság van a felhívásban. Pl. "egyik neves szaklap"- muhaha- meg a "honlap értesülései szerint"- hol, melyik, akár az én lapom is lehetne, kb annyira hiteles innen nézve.
Valószínűbbnek tartom a Pötipite tippjét a táplálék kiegészítőkre vonatkozóan, meg azért jó, hogy gyógynövény, meg szabadon hozzáférhető, de a gyógynövényeknek is van veszélyei.
A modern gyógyszerek előtt igaz, gyógynövényeket használtak mindenféle kórság gyógyítására, de azért volt egy füvesasszony, vagy sámán, vagy valaki, aki ismerte behatóbban a természet gyógyszereit. Aztán meg ha mellényúlt, akkor max. meghalt valaki. Na és? Akkoriban volt vagy 30 év az átlagéletkor.

Szóval sok mindennel egyet lehet érteni, vagy nem érteni, csak a döntéshez kellenének megbízható források, a fentebb soroltak nem azok.

Mielőtt le lennék hurrogva azért, mert személyesen érintett vagyok a gyógyszeripar legújabb készítményeiben akár, nem tartom mindenek felettinek, csak örülök, hogy olyan korban élek, amikor ez is a rendelkezésemre áll.
Mint ahogy a makacs köhögésemet is inkább először gyógynövénnyel kúrálom, de a tüdőgyulladásra beveszem az antibiotikumot.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails