2011. május 31., kedd

Császárszalonnába göngyölt gombás fasírtkoszorú


Néha van úgy, hogy hirtelen a "semmiből" kell összedobni valami finomat és laktatósat - mondjuk számomra elég kemény "edzést" jelentett erre az "aranykorszak", amikor hosszas sorállások árán lehetett hozzájutni félkilónyi húshoz. Most viszont egyszerűen az volt a helyzet, hogy egy hét végén addig jöttem-mentem egyik rendezvényről a másikra, míg elmaradt a bevásárlás, ráadásul nagyon sürgetett az idő is, hogy még a vonat indulása előtt összehozzak valami finomat az idegen városban tanuló lányomnak. A hűtőben volt kb. 20 dekányi darálthúsom, amiből eredetileg húsgombócot akartam készíteni csorbához, azonban a leves ötletét elvetettem a zöldségpucolás miatt. Pillanatig mérlegeltem, mit érdemes készíteni ennyi húsból, aztán úgy döntöttem, fasírt lesz belőle, úgy, hogy felpótolom egy kis tavalyi fagyasztott cserepes gerebengombával. Aztán mivel arra sem volt idő, hogy gömbölygessem a fasírtokat úgy határoztam, hogy kipróbálom azt a kerek formát (nem kuglófforma!), amit még tavaly vettem a gyergyóalfalvi bútortúrkálóban "majd jó lesz még valamire" alapon. Mivel tartottam tőle, hogy az alumínium formába beleragad a fasírtmassza, kibéleltem császárszalonna szeletekkel.

Hozzávalók: 20 dkg darált sertéshús, 2 maréknyi fagyasztott cserepes gerebengomba (lehet más gomba is, akár termesztett is, csak ez utóbbit előbb meg kell főzni), 1 kisfej hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, 2 tojás, 2 nyers krumpli, 2 szelet tejben áztatott kenyér, 15 vékony szelet császárszalonna.

Elkészítése: A gombát kiolvasztjuk és ledaráljuk a megpucolt hagymával, fokhagymával és nyers krumplival együtt a húshoz adjuk. Hozzádaráljuk a tejben áztatott, majd a kifacsart kenyeret is, majd sózzuk, borsozzuk, beletesszük a tojásokat és a masszát összegyúrjuk. A kerek formát (lehet akár kuglófforma is) kibéleljük a császárszalonna-szeletekkel, belesimítjuk a fasírtmasszát, ráhajtjuk a lelógó szalonnavégeket, majd sütőben addig sütjük, míg a tetején megpirul a szalonna. Friss paradicsommal tálaljuk.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkezők húsnapon sok zöldséggel fogyaszthatják.

Jó fakanálforgatást!

12 megjegyzés:

Edó írta...

Jajj ezt úgy megkívántam!

Alíz írta...

Edó: szívesen látlak! Legközelebb majd szólok, amikor készítek ilyen fasírtot. :)

Edó írta...

Hú,az jó lenne!De már ránézésre hízok fél kilót:))

mellissina2 írta...

Ez a tekercs istenien néz ki,és micsoda ötletes!!!!kipróbálom,mostanába lesz több szabadidőm!!!!

duende írta...

:) Emlékeket idézel. Egyszer egy nyaralás alkalmával csináltam egy detto ilyen koszorút, ugyanis úgy jártam, hogy bekevertem a fasírtot, majd konstatáltam hogy a nyaralóban egy szál/darab/fikarcnyi tepsi sincsen. Na akkor most mi légyen? Kutakodtam, és egy nagy kerek jénait viszont találtam. Na annak a fedelében sütöttem meg. :)
Jó hogy vannak ilyenek. Az emberből kihozza a kreativitást. :)

Kati írta...

Nagyon szép lett, szívesen megkóstólnám.

Alíz írta...

Edó: ha sok salátával eszed és minél kevesebb kenyérrel, akkor nem hízlal. :)

Mellissina2: az a jó benne, hogy általában a fasírtokhoz képest gyorsan készül.

Duende: jár így az ember lánya... :)) S azt a mindennapi munkám során is tapasztalom, hogy a kreativitáshoz mindig kell a kényszerhelyzet, mert az hozza ki az emberből az értékeket. Ha valaki egyszer megkérdezne, a főzést föltétlenül a művészetek közé sorolnám éppen emiatt. :)

Kati: rád is érvényes a meghívás: amikor legközelebb készítek, majd szólok. :)

Adél írta...

Én is jelentkezem egy ilyen finomságra:)

Alíz írta...

Aleda: szívesen látlak! :)

4Gyerek írta...

Gomba van, hús van, igaz ilyen forma nincs, de kreatívak vagyunk. Ha talán Te járnál erre hamarabb mint én Gyergyóba, akkor itt is megmutizhatod élőben.
bár lehet inkább ma megcsinálom?

Bianka írta...

Istenkém, de finom lehet

Budai Evódia írta...

ezt én is elkészítem hamarosan. köszönöm.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails