2011. május 29., vasárnap

Kutap - örmény töltött pisztráng


Mint már említettem az örmény töltött alma bejegyzésemben dr. Issekutz Sarolta Erdélyi konyha, fűszerezve című gyűjteményéből több ételt is elkészítettem. Többek közt a képen látható kutapot, vagyis töltött pisztrángot, ami fejedelmi étel, ugyanis noha soha nem voltam halrajongó, ezt bármikor szívesen fogyasztanám. Az eredeti recepttől annyiban tértem el, hogy nem hajlítottam körré a pisztrángot, hanem simán sütöttem meg, ui. sajnos csak fagyasztott és a belső szerveitől megtisztított pisztrángot sikerült vásárolnom. Ettől függetlenül az eredmény mesés lett, de körré hajlítva szebb lett volna, az biztos.


Hozzávalók: 2-3 szép pisztráng, 1 borospohárnyi rizs, féldiónyi gyömbér, félmaréknyi mazsola, só, 1-2 evőkanálnyi vaj, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A borospohárnyi rizsből kétszer annyi vízzel, pici sóval, reszelt gyömbérrel és mazsolával ízesített párolt rizst készítünk. Amíg a rizs elkészül, illetve meghűl, a pisztrángot megpucoljuk. A feje alatt a gerincig bevágjuk, majd a keletkezett nyíláson át kiszedjük a belsejét. Sózzuk, kevés lágy vajjal kívül-belül bekenjük, a párolt rizzsel megtöltjük, és a hal farokuszonyát átdugjuk az alsó állkapocs nyílásán. Ezután a vajjal megkent serpenyőben vagy tepsiben a sütőben megsütjük. Petrezselyemzölddel megszórva, szeletekre vágva, mazsolás gyömbéres rizzsel tálaljuk. Ha már megpucolt pisztrángból készítjük a kutapot – mint én is –, amikor a hal hasüregébe töltjük a párolt rizst, varrjuk be a tisztításkor ejtett nyílást, és körré hajlítás nélkül süssük meg. Tálalás előtt pedig ne feledjük eltávolítani a cérnát!

Jó fakanálforgatást!

10 megjegyzés:

Ottis írta...

Biztos finom volt!

szepyke írta...

Szia!Én most a tányérral kapcsolatban szeretnék kérdezni, mert ez pont olyan, mint az én készletem... Nálunk már nem lehet sehol kapni, ezért kérdezném, hogy Te hol jutottál hozzá, mert az enyémből már hiányzik egy-két darab, amit szeretnék pótolni... Áruld el, hogy hol szerezted be, kérlek!
Köszönöm! szepy

Alíz, Erdélyből írta...

Ottis: az volt valóban. :)

Szepyke: a tányért egy bútortúrkálóban vettem kb. két éve. A szomszédfaluban, Gyergyóalfaluban van egy nagyon jó bútortúrkáló és ott árulnak mindenféle edényeket, konyhai eszközöket is. Amikor valami dolgom van a faluban, és időm is engedi, elmegyek oda és csomó érdekes edényt összevásárolok. Így sikerült vennem ezt a tányért is, sajnos lapos és mélytányérból három volt csupán, kistányérból pedig csak egy. :)

szepyke írta...

Köszönöm!! Sajnálom...:((
Nekem 12 db-os készletem van belőle, de már egy-két darabot eltörtem.. és nem tudom pótolni.. mindegy, azért köszönöm szépen!

Alíz, Erdélyből írta...

Szepyke: ha jársz Erdélyben a nyáron és eljössz Gyergyóba, szívesen elcserélem veled azokat a tányérokat. Hozol helyette másmilyent. :)

zsuzsiga írta...

Ez olyan zsuzsa-vegan hangzik. Ki kell probaljam egyszer.

Alíz írta...

Zsuzsiga: próbáld ki, valóban nagyon finom. :)

Anikó írta...

Alíz, nézz be hozzám légyszíves, mert imádom a receptjeidet, köszi:-))))

Anikó írta...

Alíz, az előbb elfelejtettem odaírni, hogy természetesen semmi dolgod vele, de muszáj voltam beleírni téged, mert tanultam tőled egys-mást és tényleg szeretem a receptjeidet, csak tájékoztató jelleggel írtam és köszönettel :-)))))

Alíz írta...

Anikó: nagyon köszönöm, örülök, hogy találtál nálam kedvedre való receptet. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails